[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Jadesoturi

[Affischen för Jadesoturi]


Regi: Antti-Jussi Annila.
Manus: Antti-Jussi Annila, Petri Jokiranta och Iiro Küttner.
Musik: Samuli Kosminen och Kimmo Pohjonen.
I huvudrollerna: Tommi Eronen, Krista Kosonen, Markku Peltola och Jingchu Zhang.
Längd: ca 104 min
Ursprungsland och -år: Finland, Nederländerna, Estland, Kina, 2006
Åldersgräns: 11
Distributör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab
Recensionsformat: film
Filmens webbsida finns på http://www.jadesoturi.net.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0416871/combined.

Kortkort:
Finländsk svärdsfantasy med rötterna djupt i den finländska mytologin och den kinesiska wuxia-filmgenren. Visuellt slående vacker melankolisk kärleksberättelse.

Lite längre:
Visst kändes det konstigt – att sitta i biosalongen och se på en finländsk fantasyfilm för vuxen publik. Finländska fantasyfilmer i sig är ju ingen nyhet, tänk bara på Rölli ja metsänhenki (2001), eller Lumikuningatar (1986) eller Prinsessa Ruusunen (1949), men då har det alltid varit frågan om filmer som huvudsakligen riktat sig mot en yngre publik. Fantasy för vuxna är mer sällsynt inom finländsk film, speciellt under de senaste decennierna. Jag tror vi får gå tillbaka till medlet av senaste sekel för att hitta exempel på riktiga biofilmer av det här slaget: Linnaisten vihreä kamari (1945), Noita palaa elämään (1952) och klassikern Valkoinen peura (1952).

Hur som helst, nu är året 2006 och regissör Antti-Jussi Annila har fullbordat sitt flera år långa projekt. Den finsk-kinesisk-estnisk-holländska samarbetsproduktionen Jadesoturi.

Jadesoturi är något så enastående som en finländsk film som blandar ihop finländsk mytologi med österländsk historisk kampsportsfilm. Filmmakarna själva kallar slutprodukten för en finländsk wuxia-film, eller en finländsk kung-fu-film om man vill förenkla det hela en aning.

Wuxia-filmerna berättar ofta om mytiska svärdskämpar som drar sitt svärd för rättvisan och hedern. Ofta är filmerna mycket melodramatiska och har som en viktig ingrediens en olycklig kärlek.

Jadesoturi lyckas fylla wuxia-genrens definitioner mycket bra och Kalevala-elementen som binder ihop filmens mytiska Kina till dagens Finland är även de helt fungerande.

Som sig bör är filmen meolodramatisk, men dessutom är den även ganska så melankolisk, vilket jag kan tänka mig vara ett slags karaktärsdrag för finländsk film överhuvudtaget. Kombinera detta med filmens färgskala som är mycket dämpad och slutresultatet blir aningen tung.

Samtidigt är filmens scenografi, dräkter och kampkoreografi mycket imponerande och vacker. Det märks att filmmakarna vetat vad de håller på med och känt till sin genre fullständigt!

Jadesoturi är en berättelse om kampen mellan det onda och det goda och om odödlig kärlek. Filmens inre logik håller kanske inte om man börjar sticka nålar i den, men det är ett ofta förekommande problem för filmer av den här typen. Här gäller det egentligen att låta filmens känslostormar föra en med sig utan att man börjar analysera varför en person agerade som hon gjorde eller fundera på hur det skulle ha gått om personen gjort på ett annat sätt (eller varför demoner inte dör om man avrättar dem på ett sätt men nog om man gör det på ett annat sätt).

En helt sevärd film alltså och som kuriosa naturligtvis helt i sin egen klass.

Till sist dock ett varningens ord: enligt uppgifter från producenten är endast två av filmens 40 kopior textade på svenska. Tror du attt du kommer att behöva den svenska textningen (en del av dialogen i filmen går på kinesiska) kan det alltså löna sig att fråga om textningen innan duköper din biljett. Filmens producent Petri Jokiranta informerade dock att DVD-upplagan nog kommer att vara textad även på svenska, så hemmabion kommer inte att lida av språkproblem.

-Ben Roimola- 21.10-8.11.2006
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]