[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Jeepers Creepers 2

[Pärmen på Jeepers Creepers 2.]
Regi: Victor Salva.
Manus: Victor Salva.
Musik: Bennett Salvay.
I huvudrollerna: Jonathan Breck, Garikayi Mutambirwa, Eric Nenninger
och Ray Wise.
Längd: ca 100 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2003.
Åldersgräns: F-15.
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Jeepers Creepers 2.
Distributör: Oy Nordisk Film Ab (http://www.nordiskfilm.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.jeeperscreepers2.net/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0301470/combined.
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller det engelska originalljudspåret Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska och danska.

Bonus: (allt bonusmaterial är utan textning)

 • Engelskt kommentarspår med regissören Victor Salva och många av skådespelarna. Mest måttligt intressant insidehumor.
 • Making Jeepers Creepers 2 (14 min, vidbild): Dokumentär om hur filmen planerades och gjordes. Till största delen en intervju med Victor Salva, men andra involverade personer uttalar sig också.
 • Creeper Creation (11,28 min, vidbild): Dokumentär om hur The Creeper designades.
 • Creeper Composer (9,24 min, vidbild): Dokumentär om hur musiken gjordes. Victor Salva intervjuar kompositören Bennett Salvay.
 • Digital Effects (4,05 min, vidbild): Exempel på de digitalt gjorda visuella effekterna. Inga intervjuer eller kommentarer, men effekterna visas i olika stadier.
 • Storyboard Sequences (5,22 min, vidbild): Två scener som aldrig filmades visas som tecknade storyboards. Inga intervjuer eller kommentarer.
 • A Day in Hell (26,41 min, vidbild): En dokumentär som följer Victor Salva under en 13-14 timmar lång arbetsdag. Informell och ganska intressant.
 • Deleted Scenes, Moments and Lines (15,10 min, anamorfisk vidbild): Diverse bortklippt material.
 • Sluttexter för extramaterialet (1,14 min, vidbild).
 • Trailers: Jeepers Creepers 2 (2,06 min, vidbild), Wrong Turn (2,07 min, vidbild), Underworld (2,17 min, vidbild), Kill Bill: Vol 1 (2,24 min, vidbild) och Open Range (2,27 min, vidbild).

Enhörningens poäng: 3

Jeepers Creepers (2001) är en av de bättre amerikanska skräckfilmerna med psykopatmördarmonster-tema som har kommit under de senaste åren - i samma klass som kultklassikerna Halloween, A Nightmare on Elm Street och Friday the 13th. Efter att ha sett den börjar man genast känna sig otrygg om en okänd paketbil dyker upp bakom en då man kör ute på landsbygdenŠ
   Men det som framför allt gjorde den första Jeepers Creepers-filmen spännande var att det tog så länge innan man fick veta vem psykopatmördaren var. Mycket av rysarstämningen gick tyvärr förlorad sedan när identiteten avslöjades. Utgångsläget är därför inte det bästa för en uppföljare. I Jeepers Creepers 2 är det klart genast från början vem The Creeper (spelad av Jonathan Breck) är och vad han sysslar med.
   Berättelsen är tunn. Några dagar efter händelserna som behandlades i den första filmen stjäl The Creeper ett barn ute på landsbygden. Fadern Jack Taggart (Ray Wise) blir mycket bitter och vill hämnas. I samma trakter får lite senare ett korgbollslag punktering på sin buss. De blir tvungna att stanna där de är, och när natten kommer attackerar The Creeper. Korgbollslaget försvarar sig så gott de kan, och småningom får de hjälp i striden av Taggart.
   I motsats till den första filmen bjuder Jeepers Creepers 2 inte på en enda överraskning. Huvudfigurernas personligheter presenteras i någon mån - en extremt irriterande tonårspojke i korgbollslaget är till exempel rasist och mycket självisk, och en av cheerleader-flickorna ser drömmar som förklarar en del om The Creeper - men sist och slutligen blir berättelsen inte ett dugg intressantare för det. Miljön är också sällsynt tråkig, nästan hela filmen utspelar sig i och kring bussen ute på landsbygdsvägen. Varför får vi inte denna gång se mera av till exempel The Creepers högkvarter, som var så kusligt i första filmen? Det enda som nu är riktigt fint designat är The Creepers vapen. Musiken fungerar också. Resten av filmen känns slappt och billigt gjord. Märkligt att regissören är Victor Salva, samme man som gjorde den första filmen. På sätt och vis håller sig väl Jeepers Creepers 2 till traditionerna, för oftast var ju inte uppföljarna till de gamla kultskräckklassikerna jag nämnde ovan något vidare heller.
   Ibland då man är trött och inte orkar tänka brukar det vara helt ok att se lite dålig skräck. Endast sådana gånger kan Jeepers Creepers 2 vara lämplig.

-Michael Karlsson- 9.2.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]