[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Jimmy Neutron: Boy Genius

[Pärmen på Jimmy Neutron: Boy Genius]
Regi: John A. Davis
Manus: John A. Davis, David N. Weiss, J. David Stem, Steve Oedekerk.
Musik: John Debney.
I ljudhuvudrollerna: Debi Derryberry, Martin Short
och Patrick Stewart.
Längd: ca 79 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: T
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Jimmy Neutron: Neropatti
Distributör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot).
Hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.jimmyneutron.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0268397
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på engelska även en holländsk och italiensk dubbning. Alla ljudspåren är Dolby Digital 5.1. (Observera att omslagspapprets uppgifter om ljud och textning är helt uppåt skogen.)
 • Textning på finska, engelska, holländska och italienska. Ingen svensk textning!
  Bonus:
 • The Making of Jimmy Neutron (16,04 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild, textad): En kort dokumentär om olika aspekter av filmmakandet. Alla intervjuoffer är glada och prisar projektet skyhögt. Inget annat än tomt PR-material alltså. Dessutom avslöjas här egentligen hela filmens intrig.
 • Två musikvideon: Aaron Carters Leave it up to Me (3,20 min, 4:3) och No Secrets' Kids in America (3,06 min, 4:3). Äcklig förtonårspop, speciellt No Secret-flickornas totaldemolering av Kim Wildes 80-talsklassiker fick det att vrida till i magen ordentligt.
 • Promotional spots (0,57-1,49 min, 4:3): Sju kortkorta humoristiska snuttar med Jimmy &co samt en femdelad längre snutt som egentligen leder rakt in i filmen. Klart den bästa delen av bonusmaterialet.
 • Teaser trailer (2,02 min, vidbild).
 • Theatrical trailer (2,12 min, vidbild).
 • Videogame trailer (0,22 min, 4:3): otroligt intetsägande snutt, men vad kan man vänta sig av 22 sekunder.

Enhörningens poäng: vuxenpoäng 5, barnpoäng avsevärt högre.

Kortkort:
Humoristisk datoranimerad barn-/förtonårsfilm om en grupp ungar som räddar sina föräldrar från rymd"monster".

Lite längre:
Vad händer då en grupp otrevliga rymdvarelser snappar upp en sändning från Jorden och besluter att jordvarelserna, speciellt av den vuxna typen, ser läckra ut? Ja, det är ju klart att rymdvarelserna inte nöjer sig med att dräggla över bilder och snart har alla vuxna i den lilla staden Retroville förts bort av hönsliknande rymdskepp. Som tur är besluter det lokala underbarnet, Jimmy Neutron, att livet utan föräldrar inte är något vidare. Vips fixar han fram en rymdarmada och snart är alla stadens ungar på väg ut i galaxen för att rädda sina föräldrar.
   Jimmy Neutron: Boy Genius är en datoranimerad äventyrskomedi om ett underbarn, hans robothund och hans vänner, samt naturligtvis om elaka rymdmonster som liknar övertekniska hönsägg. Animationen är dockfilmsaktig och passar väl i filmens stil. Här har vi äventyr och lustiga mojänger för hela slanten. Väntar du dig seriös science fiction får du vänta förgäves. Det här är en film där man kan andas i rymden och där en omkring tioårig unge kan bygga en fungerande raket på bakgården.
   Filmens målgrupp är väl barn under tonåren, eller just på gränsen till tonåren. Som en barnfilm fungerar Jimmy Neutron säkert bra. Filmen kryllar av olikaslags barnhjältar och innehåller inget våld (nåja, visst skjuts det ju med strålvapen, men ingen dör och ingen människa skadas allvarligt). Filmens sensmoral är ju även den helt godkänd: mamma och pappa vet bäst. För en vuxen ligger filmen dock hela tiden på randen att bli långtråkig (ja för den här vuxne åtminstone). Men som sagt, är du i rätt ålder finns det en hel del dummare saker att se i filmväg.
   Översättningsmässigt får skivan plus av att allt textningsdugligt bonusmaterial är textat, men samtidigt har Paramount eller Finnkino gjort en otrolig tabbe i att ingen textning finns på svenska, ett storstort minus för det!

-Ben Roimola- 15.3.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]