[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Le Pacte Des Loups

[Pärmen på Le Pacte Des Loups.]
Regi: Christophe Gans
Manus: Stéphane Cabel & Christophe Gans
Musik: Joseph LoDuca
I huvudrollerna: Monica Bellucci, Samuel Le Bihan, Vincent Cassel, Mark Dacascos
och Emilie Dequenne.
Längd: ca 137 min
Ursprungsland och -år: Frankrike, 2001.
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Susien klaani
Distibutör: Oy Egmont Entertainment Ab (http://www.egmont-entertainment.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.lepactedesloups.com (på franska) och http://www.brotherhoodofthewolf.com/ (på engelska).
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0237534
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild
 • Ljudspåret är franskt och kan väljas mellan Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska och danska; filmen kan ej ses utan textning.
  Bonus:
 • Interview with the director (ca 12 min, 4:3): intervju med regissören på franska, textad på engelska.
 • Featurette (ca 10 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild): förlängd trailer med inslag från de enskilda kortare "dokumentärerna". På engelska och med engelsk text då någon av de intrevjuade pratar franska.
 • Fight Scenes (ca 1 min, 4:3): om kampscenerna.
 • The Beast Special Effect (ca 2 min, 4:3): om monstret.
 • The Animals (ca 2 min, 4:3): om vargarna och de övriga djuren som användes vid filmandet.
 • Set and Production (ca 2 min, 4:3): om scenografin etc.
 • Trailer (ca 2 min, vidbild) samt tv-reklam (ca 2 min, vidbild)

Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Historiskt mysterium litet i stil med The Name of the Rose. Ypperligt bevis på att vi kan göra fullgoda fantasyfilmer även i Europa.

Lite längre:
Le Pacte Des Loups hämtar sin inspiration från verkliga historiska händelser. På 1700-talet dödade ett (o)djur hundratals människor i Frankrike. Regenten skickade sin bästa jägare för att reda ut odjurets mysterium och för att få ett slut på terrorn. Mysteriet blev aldrig uppklarat i verkligheten, så nu berättar regissören Christophe Gans hur det hela kunde ha gått till.
   Gans har gjort en mycket stilig film. Dräkterna, scenografin, kamera-arbetet, skådespelarna, specialeffekterna, ja allt fungerar mycket bra. Det hela är ett fint bevis på att storbudjetsspektakel i fantasystil inte är något som Hollywood eller Peter Jackson har ensamrätt till. Då filmens intrig till på köpet är mycket bra hör detta moderna franska mästerverk absolut till de filmer som Enhörningen rekommenderar.
   Intrigmässigt lyckades filmen faktiskt hålla undertecknad på alerten från början till det överraskande slutet. Flere olika teorier om vad som egentligen låg bakom monstret hann gå genom mitt huvud under filmens gång, men hur det verkligen låg till kom ändå som en överraskning.
   Då filmen gick sin biorunda väckte speciellt dess kampscener prisande diskussion. Och visst tycks herr Gant även veta hur man filmar välkoreografierad närkamp. Att kampscenerna har en tydlig Hong Kong-präglan är inget under då Philip Kwok fungerat som koreograf för slagsmålsscenerna. Filmens bildspråk för tankarna ställvis även till Matrix, men lyckas ändå vara något helt eget.
   Det här är en film som man inte egentligen kan berätta så mycket om. Desto mindre tittaren vet om intrigen desto bättre. Jag hade fått den uppfattningen att filmen skulle vara rätt så blodig och skrämmande. Visst har den ju ställvis en mycket intensiv atmosfär och visst har den ju sina våldsinslag, men inte är det här en film som på något sätt frossar i blodiga effekter eller skräckvisioner inte. Gillade du t.ex. The Name of the Rose, gillar du troligen även Le Pacte Des Loups.

-Ben Roimola- 20.5.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]