[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Lord of the Rings: The Two Towers

[Pärmen på The Two Towers.]
Regi: Peter Jackson
Manus: Peter Jackson, Fran Walsh & Philippa Boyens;
baserar sig på J.R.R. Tolkiens The Two Towers.
Musik: Howard Shore
I huvudrollerna: Sean Astin, Orlando Bloom, Billy Boyd, Bernard Hill, Ian McKellen, Christopher Lee, Dominic Monaghan, Viggo Mortensen, Miranda Otto, John Rhys-Davies, Andy Serkis, Liv Tyler
och Elijah Wood.
Längd: ca 172 min
Ursprungsland och -år: USA / Nya Zeeland, 2002.
Åldersgräns: 11
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Taru sormusten herrasta: Kaksi tornia
Distributör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.lordoftherings.net
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0167261
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller förutom originalljudspåret som Dolby Digital 5.1 EX även ett nedmixat stereo surround-ljudspår.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska och engelska. Väljer man att se på filmen utan textning visas avsnitten med alvikst tal med engelsk textning.
  Bonus: (allt bonusmaterial utom musikvideon är textat på svenska, finska, norska, danska och isländska)
 • On the Set: "The Lord of the Rings: The Two Towers" - Starz Encore Special (14,04 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild): kort och ganska så reklamaktig dokumentär om filmen. Korta intervjusnuttar med så got som alla huvudskådespelare och de viktigaste filmmakarna.
 • Return to Middle-earth: WB SPecial (42,59 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild): en längre och klart intressantare dokumentär som berättar minst lika mycket om hur skådespelarna haft det i Nya Zeeland som om själva filmen.
 • The Long and Short of It (7,08 min, anamorfisk vidbild): Sean Astins kortfilm som inte har något med fantasy eller Peter Jacksons film att göra.
 • The Making of The Long and Short of It (8,11 min, 4:3): En rolig dokumentär om filmandet av Astins kortfilm.
 • Featurettes: åtta korta dokumentärsnuttar som ursprungligen gjorts för filmens officiella webb. Alla har bildformatet 4:3 förutom att filmsekvenserna visas i vidbild. Snuttarnas titlar ger en bra bild av innehållet: Forces of Darkness (4,37 min), Designing the Sounds of Middle-earth (4,03 min), Edoras: The Rohan Capital (4,45 min), Creatures of Middle Earth (4,39 min), Gandalf the White (2,52 min), Arms and Armor (4,45 min), The Battle of Helms Deep (4,08 min), Bringing Gollum to Life (4,16 min).
 • Theatrical trailers: teaser (1,53 min, anamorfisk vidbild, 5.1-ljud) och theatrical trailer (2,55 min, anamorfisk vidbild, 5.1-ljud).
 • TV Spots: 16 stycken tv-reklam, alla är ca 30 sekunder långa vidbild.
 • Emiliana Torrini: "Gollums song" Music Video (4,02 min, vidbild).
 • Special Extended DVD Edition Preview (5,23 min, anamorfisk vidbild, 5.1-ljud): en kort presentation av den förlängda versionen av filmen och de två skivor av extramaterial som kommer med.
 • Behind the Scenes Preview of "Return of the King" (12,36 min, anamorfisk vidbild, 5.1-ljud): Peter Jackson & co berättar om den kommande sista delen av filmtrilogin.
 • "The Return of the King" Video Game Preview by EA (3,02 min, anamorfisk vidbild, 5.1-ljud): En riktigt trevlig "mikrodokumentär" (läs reklam) om det kommande video/datorspelet.

Enhörningens poäng: lika bra som DVD:n för bioversionen av The Fellowship of the Ring.

Kortkort:
Bioversionen av Tolkien/Jackson-produktionens andra del. Vill du ha den längre versionen av filmen får du vänta till november, men då får du inte exakt det här bonusmaterialet.

Lite längre:
DVD-utgivningen av mellersta delen av Jacksons Tolkienfilmatisering, The Two Towers, följer samma mönster som fanns vara välfungerande för trilogins första del. Först får vi en två skivors version med samma klipp av filmen som visades på bio samt en skiva med bonusmaterial. Några månader senare (närmare bestämt i november) blir det sedan dags att släppa den förlängda versionen av filmen med hela två skivor med bonusmaterial. Och precis som de två upplagorna av Fellowship of the Ring kommer även de två upplagorna av The Two Towers att innehålla olika bonusmaterial.
   Vill du läsa vad undertecknad hade att säga om själva filmen kan du hoppa till filmrecensionen från senaste december. Det enda man kunde tillägga till den ursprungliga recensionen är att filmen inte längre känns riktigt så dyster och krigisk. Om det här sedan beror på att filmen nu redan är bekant eller på att man ser filmen hemma med (i det här fallet) en vacker solig dag utanför må förbli spekulationer.
   Hur som helst fungerar filmen mycket bra även på TV. Bildkvaliteten är fin, men av någon anledning hade vissa nattscener en rödaktig skugga vid snabba rörelser. Jag misstänker att det här inte är ett fel i själva filmen utan att det kanske har något med min DVD-spelare eller TV att göra.
   Lagerbytet är placerat mindre lyckat mitt i slutet av en stidsscen. Visst kunde det vara mycket sämre, men nog kunde den ju vara avsevärt mycket bättre placerad också. Hur märkbart lagerbytet är beror ju mest naturligtvis på ens DVD-spelare.
   Ljudet finns det dock inget att klaga på. Det är maffigt och speciellt i krisgsscenerna mycket omsvepande. Menyerna å sin sida är i samma eleganta stil som i den tidigare bioversionsDVD:n.
   Hur är det med bonusmaterialet då? Jo, det finns en hel del. Det känns som om det inte skulle finnas lika mycket som på tvåskivorsupplagan av The Fellowship of the Ring, men å andra sidan känns det inte heller som om det skulle finnas för mycket av det goda. (Dessutom vet ju alla de som är mer intresserad av hur filmen gjordes och bonusmaterial i övrigt att jumboupplagan är på kommande.) Precis som på de tidigare Sagan om ringen-DVD-utgåvorna är allt bonusmaterial (förutom musikvideon) textat på svenska (och finska och norska och danska och isländska). Så här skall det göras! Har man bonusmaterial så textar man det, det här skall DVD-distributören (eller vem det sedan är som gör de här besluten) ha ett stort tack för.
   Bonusmaterialet för The Two Towers kan grovt indelas i tre kategorier: material som berättar om den här filmen, material som berättar om de kommande filmerna och övrigt material.
   Av The Two Towers-dokumentärerna är den nästan tre kvart långa Return to Middle-earth absolut bäst. Eftersom alla de här dokumentärerna är gjorda för visning före filmens premiär är de, speciellt då det gäller själva filmmaterialet ganska reklamaktiga. Det blir inte heller så ingående material om hur det hela kom till (jag blir mycket överraskad om inte den förlängda versionens bonusmaterial innehåller en ordentlig titt på hur Gollum kom till och filmningen av slaget vid Helm's Deep), utan mera glimtar från själva filmen. Return to Middle-earth-dokumentären innehåller naturligtvis även den sin andel "hype", men programmet koncentrerar även en hel del på huvudrollsskådespelarna och deras liv i Nya Zeeland. En vanlig filminspelning kan räcka flere månader, men i det här fallet var det ju frågan om tre filmer som skulle filmas på en gång, eller egentligen en enormt lång film där själva filmningen redan tog långt över ett år. Förutom att se hur filmningen gått till och hur äckligt tidigt vissa av skådespelarna varit tvungna att stiga upp nästan varje morgon, är det också intressant att se vad de hållit på med under sin lediga tid. Ett varningens ord dock: Return to Middle-earth innehåller vissa avslöjanden beträffande Sean Astins kortfilm. Jag rekommenderar att du ser kortfilmen The Long and Short of It innan du ser den här dokumentären.
   Den kortare dokumentären, On the Set "The Lord of the Rings: The Two Towers", har mer en känsla av en förlängd reklamsnutt, men visst finns även här några intressanta och roliga episoder.
   Den egentliga dokumentärandelen avrundas med åtta kortkortdokumentärer som man även kunnat se på www.lordoftherings.net. En del av innehållet i dessa några minuter korta snuttar har använts även i de redan nämnda långre dokumentärerna, men visst finns även här en hel del intressant.
   Intervjuerna blir extra roliga alltid då Orlando Bloom, Billy Boyd och Dominic Monaghan syns i rutan. Alla skådespelarna tycks i det stora hela ha verkligen njutit av sitt arbete och varandras sällskap, men de här tre verkar ha varit verkliga lustigkurrar. Men det är inte bara Peter Jackson och huvudrollsinnehavarna som intervjuas i dokumentärerna, utan flere andra mindre kuggar i filmmaskineriet får också säga sitt.
   Resten av materialet om The Two Towers är egentligen ren reklammaterial: trailers och tv-reklam samt musikvideon där Emiliana Torrini sjunger Gollums sång. Personligen tycker jag att sången är så kusligt vacker att det var intressant att se hur sångerskan bakom rösten egentligen såg ut och skulel alltså inte ha velat missa detta bonus för något.
   Treminutersfilmen om det kommande datorspelet, Return of the King, lyckas även det vara ganska så intressant för att vara reklam. Snutten ger nämligen även en glimt bakom kulisserna och visar litet hur spelet kom till.
   Bland det mest intressanta materialet på bonusskivan är naturligtvis de korta filmerna om den kommande förlängda versionen av The Two Towers och den sista delen av filmtrilogin The Return of the King. Det här är ju inget annat än promotionsmaterial, kort och gott reklam, men visst är det intressant att se och höra Peter Jackson berätta vad han tänkt lägga till i den förlängda versionen av filmen. Minst lika intressant är det naturligtvis att se honom i studion där de klipper The Return of the King och höra honom skissa upp trilogins sista film.
   De två sista smulorna av bonusmaterial har inget med vare sig fantasy eller Peter Jacksons film att göra. Sean Astin har regisserat kortfilmer även tidigare. Då han fick höra hur många filmakemror som Jacskons team hade till sitt förfogande blev han naturligtvis eld och lågor av möjligheten att få göra en egen liten film vid sidan av den stora. Sagt och gjort. Astin samlade ihop sina vänner och resultatet blev The Long and Short of It, en kortfilm om hjälpsamhet och omtanke.
   Astins film är dryga sju minuter, men dokumentären om hur filmen gjordes är en hel minut längre. Det här är en verkligt rolig dokumentär som visar hur otroligt mycket människor även en sådan här liten filmproduktion kan kräva (eller om inte kräva så åtminstone ha användning av). Inspelningens positiva stämmning kommer väl fram i denna kortdokumentär och det verkar som om det hela inte gjorts riktigt så alvarligt.
   Hur skall man summera denna DVD-utgåva av The Two Towers då? Är du en superfan och vill ha allt material som gjorts om Sagan om ringen-filmerna har du ju inget annat val än att köpa allt. Är du inte intresserad av den förlängda versionen av The Two Towers och är bara lagom intresserad av bonusmaterial fyller den här tvåskivorsversionen dina behöv perfekt.

-Ben Roimola- 1.9.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]