[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Sennen joyû (Millennium Actress)

[Pärmen på Millennium Actress]


Regi: Satoshi Kon
Manus: Satoshi Kon & Sadayuki Morai
Musik: Susumu Hirasawa
I ljudhuvudrollerna: Shozo Ilzuka, Mami Koyama, Fumiko Orikasa och Miyoko Shoji.
Längd: ca 83 min
Ursprungsland och -år: Japan, 2001
Åldersgräns: 7
Bildformat: anamorfisk vidbild
Distributör: Oy Nordisk Film Ab
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
Filmens engelska webbsida finns på http://www.millenniumactress-themovie.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0291350/combined
DVD-fakta:

  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller originalljudspåret på japanska som Dolby Digital 2.0 Surround och Dolby Digital 5.1. Observera dock, att 5.1 ljudspåret är i störande grad ur synk med bilden, som tur är filmen inte så beroende av 5.1 ljudspåret att man inte kunde se den med 2.0.
  • Textning på svenska och finska (men skivornas menyer är bara på finska).

Bonus: (Första skivan innehåller själva filmen, andra skivan allt bonusmaterial.)

  • The Making of Millennium Actress (40,40 min, bildformat 4:3, textning på engelska): Regissören, producenten och även andra i filmteamet berättar om skapandeprocessen från idé till färdig film.
  • Filmens trailer (1,09 min, anamorfisk vidbild, textning på finska)
  • Trailer för filmen Ghost in the Shell 2 (1,09 min, anamorfisk vidbild, ingen textning)
  • Bildgalleri (anamorfisk vidbild): Stillbilder från filmen.
  • Information om filmen (anamorfisk vidbild): Textrutor med en hel del information om filmen på engelska. Med finns bl.a. en intervju med regissören och manusförfattaren.

Millennium Actress är många saker. Kort sagt gömmer filmen, om inte flera historier, så flera infallsvinklar på samma berättelse. Filmen tar sin början med att en reporter och hans kameraman söker upp Ginei-filmbolagets stora stjärna Chiyoko för att intervjua henne om hennes liv. Det som följer är ett äventyr genom både tid och rum där inte bara Chiyokos liv återberättas utan även händelser under flera tidsperioder genom hennes filmer kommer till liv för alla närvarande. I centrum av allt återfinns en kärlekshistoria som driver de inblandade genom tidevarven och en nyckel till ett mysterium.

Det mest fascinerande med Millennium Actress är utan vidare det sätt på vilket denna film berättar sin historia. Även om berättelsen rör sig rätt rakt framåt ger hoppen mellan nutid och dåtid, filmvärld och "verklighet", Chiyokos perspektiv och reporterns fantasier, historien ett intressant liv. Filmens verklighet blir på detta sätt flytande och bjuder på flera tolkningar och val av identifikation. Rent visuellt är Millennium Actress också mycket tilltalande med vackra detaljrika världar och levande karaktärer. Här får man således verkligen uppleva olika tidevarv och personligheter.

Trots att Millennium Actress är en lite annorlunda animerad film, med en intressant uppbyggd historia har filmen också en del smått tröttsamma sidor. Hoppen mellan tider är visserligen fascinerande, men när grundhistorien ändå är den samma känns det hela till sist, tyvärr, som en rad upprepningar. Bilden som ges av den kvinnliga huvudpersonen blir på samma sätt rätt ensidig, trots att man försöker slänga in en lite ny vinkling mot slutet. Filmens extramaterial är inte heller mycket att hurra för, men ger i varje fall en lite mera ingående bakgrund till filmen. Kort sagt är Millennium Actress en helt sevärd film, men en film som saknar verkliga höjdpunkter.

-Sofia Sjö- 18.4.2007
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]