[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Mission to Mars

[Pärmen på Mission to Mars]
Regi: Brian De Palma
Manus: Jim Thomas, John Thomas
och Graham Yost
I huvudrollerna: Don Cheadle, Kim Delaney, Connie Nielsen, Jerry O'Connel, Tim Robbins
och Gary Sinise
Längd: ca 115 min
Åldersbegränsning: T-12
Videons bildformat: vidbild
Finsk titel: Operaatio Mars,
hyr- och köpvideo även som DVD
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://movies.go.com/m2m/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0183523
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Hederlig rymd-science fiction med ställvis starka hard core inlägg (inga vakuum-vrålande rymdskepp här). Snygga specialeffekter och ett manus som nog håler en fastklistrad vid rutan i de närmare två timmarna som filmen räcker. Gillade du 2001 - A Space Odyssey gillar du definitivt den här också.

Lite längre:
Mission to Mars berättar om den första bemannade rymdfärden till mars, och om den andra. Väl framme på Mars råkar nämligen den första expeditionen ut för en katastrof och en ny expedition skickas ut på ett räddningsuppdrag.
   Filmen har starka drag av Stanley Kubriks 2001 - A Space Odyssey. Ibland käns det nästan som om man såg på en ny version av den gamla klassikern. Största orsakerna till denna deja-vu är nog rymdscenerna med sina ljudlösa skepp samt effekterna med tyngdlöshet och gravitation genom rotering av delar av skeppet. Och då filmen mot slutet närmar sig liknande metafysyska höjder som sin förebild kan man inte hjälpa att man hela tiden väntar att någon skall utbrista "Oh my God! It's full of stars!".
   Hur som helst klarar sig Mission to Mars relativt bra jämförelserna med Kubriks ultimata science fiction-film. Filmen präglas av en hard core-anda, med tydlig strävan till, om inte vetenskaplig exakthet, så åtminstone trovärdighet. Och det lyckas man med. Filmens specialeffekter är tillräckligt fina för att man inte onödigt skall lägga märke till dem. Samtidigt ser det hela verkligen ut som om det vore filmat på Mars och diverse rymdskepp. Filmens tekniska mojänger är helt trovärdiga för en lekman medan personerna är just tillräckligt heroiska för att vara astronauter utan att ändå vara överdrivna. Manuset är välgjort och filmen håller tittaren i sitt grepp även om tempot är mer sansat än de värsta action-freakarna kanske kunde hoppas.
   Filmen innehåller faktiskt egentligen inte en enda våldsscen och kan således tryggt rekommenderas för hela familjen. Samttidigt är det här en film utan några sliskiga påklistrade "alla är alltid så lyckliga"-scener som s.k. familjefilmer brukar vara fulla av. Kort och gott: en hederlig rymd-science fiction-film som hela familjen kan njuta av. Rekommenderas!

-Ben Roimola- 25.12.2000
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]