[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Mists of Avalon

[Pärmen på The Mists of Avalon.]
Regi: Uli Edel
Manus: Gavin Scott,
baserar sig på romanen The Mists of Avalon av Marion Zimmer Bradley.
Musik: Lee Holdridge
I huvudrollerna: Joan Allen, Anjelica Huston
och Julianna Margulies.
Längd: ca 176 min.
Ursprungsland och -år: USA, Tyskland, Tjeckien 2001.
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Avalonin usvat.
Distibutör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab (http://www.sandrewmetronome.fi).
hyr- och köpDVD, även som hyrvideo.
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://tnt.turner.com/movies/tntoriginals/mists/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0244353
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild
  • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på engelska även en fransk dubbning. Båda ljudspåren är Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska, engelska, engelska för hörselskadade, arabiska, bulgariska, franska, grekiska, hebreiska, holländska, polska, rumänska, tjeckiska, turkiska och ungerska.
    Bonus:
  • Extra Scenes: sju bortklippta scener i bildformatet 4:3.
  • Gallery: bildmaterial indelat i tre delar: ett släktträd, åtta bilder om dräktdesignen och ett tjugotal storyboard-bilder om filmens första inledning.
  • Cast and Crew: en kort lista över en del av filmmakarna.

Enhörningens poäng: 3

Kortkort:
Vidrigt dålig tv-adaption av Marion Zimmer Bradleys fantastiska roman. Glöm att tv-miniserien ens existerar och läs boken i stället.

Lite längre:
Marion Zimmer Bradleys roman The Mists of Avalon berättar Arthur-legenden sedd från de Arthurianska kvinnornas, och speciellt Morgaines vinkel. Bradleys version av Arthur-myten är ingen enkel saga om goda Arthur mot den elaka häxan, utan en lågmäld och vacker berättelse om konfrontationen mellan det gamla och det nya, speciellt då den gamla religionen och kristendomen. Bradleys roman är förstaklassig fantasy som väl kan rekommenderas åt alla som gillar fantasy eller god litteratur i allmänhet. Tyvärr kan man inte säga samma sak om Uli Edels tv-version av romanen.
   TV-miniserien The Mists of Avalon ser nog relativt bra ut. Scenografin är vacker och en del av dräkterna är OK (men varför skall Avalons prästinnor se ut som Hare Krishna-dyrkare?). Tyvärr har manusförfattaren Gavin Scott dock s.g.s. våldtagit Bradleys ursprungliga text. Bokens intrig är förenklad in i det löjliga och varje minsta "svåra" detalj understryks så att man säkert skulle förstå vem som är vem och vad som händer. Det hela känns som om man snabbspolade geom hela boken, men samtidigt känns det plågsamt långtråkigt. Det värsta är att man gått och förvridit delar av intrigen och speciellt i slutet blir det hela till något som närmast liknar kristen propaganda.
   Stackars Marion Zimmer Bradley som snurrar i sin grav. Jag har svårt att tro att hon någonsin skulle ha låtit sin roman bli så här missbehandlad. Har du läst The Mists of Avalon skall du göra dig själv en tjänst och hålla dig borta från den här vidriga versionen. Känner du inte till verket från förut rekommenderar jag dig att läsa boken i stället för att slösa din tid på det här dravlet.

-Ben Roimola- 19.5.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]