[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Monkeybone

[Pärmen på Monkeybone]
Regi: Henry Selick
Manus: Sam Hamm
baserar sig på serien Dark Town av Kaja Blackley
Musik: Anne Dudley
I huvudrollerna: Bridget Fonda, Brendan Frasier
och Whoopi Goldberg
Längd: ca 89 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 11
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Monkey Bone
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
hyr- och köpvideo
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.monkeybone.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0166276
Enhörningens poäng: 5

Kortkort:
Serietecknaren Stu Miley faller i koma och får möta sina egna skapelser och mardrömmar i en intetsägande humoristisk film som blandar levande och animerade karaktärer.

Lite längre:
Monkeybone berättar om serietecknaren Stu Miley, spelad av Brendan Frasier, vars mer eller mindre surrealistiska serie Monkeybone just håller på att slå igenom stort. Samma kväll som Stu får se första episoden av en animation gjord efter hans serier hamnar han i en olycka och faller i koma. I koman hamnar Stu i en mardrömsvärld där han bl.a. träffar självaste Monkeybone som visar sig vara en del av hans undermedvetna och som i sin tur är trött på att endast vara ett fantasifoster.
   Då Miley efter tre månader i koma äntligen vaknar är det Monkeybone som tagit över hans kropp. Mileys vänner, speciellt då hans fästmö, är naturligtvis glada över att ha Miley tillbaks bland de levande, men det tar inte en lång stund för dem att förstå att allt inte är som det borde vara. Samtidigt kämpar Miley i mardrömsvärlden och även i dödsriket för att få sin kropp tillbaka.
   Monkeybone är en intetsägande film. Att blanda riktiga skådespelare och animerade karaktärer har gjorts sedan filmkonstens begynnelse. Filmer där en konstnär kommer ansikte mot ansikte med sina levande skapelser är heller inget nytt. Allt som Monkeybone stoltserar med har gjorts förr och bättre.
   Att intrigen dessutom är fullständigt förutsägbar hjälper inte. Skådespelarprestationerna är inte de heller något extra. Summa summarum blir att Monkeybone är en fullständigt intetsägande medelmåttig film.

-Ben Roimola- 7.10.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]