[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Mystery Men

[Pärmen på Mystery Men]
Regi: Kinka Usher
Manus: Neil Cuthbert;
baserar sig på Bob Burdens serie som utgivits av förlaget Dark Horse
I huvudrollerna: Hank Azaria, Janeane Garolfo, William H. Macy, Kell Mitchell, Paul Reubens, Ben Stiller och Wes Studi
Längd: ca 116 min
Åldersbegränsning: T-10
Videons bildformat: TV (4:3)
Hyrvideo.
Filmens webbsida finns på http://www.mysterymen.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Title?0132347.
Enhörningens poäng: 8 (av 10 möjliga)

Kortkort:
Mystery Men är en lyckad sf-komedi om en grupp mer eller mindre misslyckade superhjältar som samarbetar för att rädda en riktig superhjälte från en riktig superskurk. Vill du skratta gott och kanske t.o.m. bli överraskad av några finurligheter i intrigen rekommenderas denna film varmt.

Lite längre:
Mystery Men berättar om en värld där superhjältar verkligen existerar. I Champion City har den lokala superhjälten Captain Amazing (Greg Kinnear) lyckats rensa gatorna från superskurkar och även de flesta mindre bovar sitter bakom lås och bom.
I en dylik värld är det svårt att slå igenom som en nybörjande superjälte, speciellt om det är litet si och så med ens superkrafter. I den här pinsamma situationen finner sig filmens tre huvudpersoner: Mr. Furious (Ben Stiller), vars vrede ger honom övermänskliga krafter, eller så påstår han själv åtminstone, The Showler (William H. Macy), som verkligen kan hanskas med en spade och The Blue Raja (Hank Azaria) som slungar bestick (allt utom knivar) med en dödlig men ickedödande precision.
   Mr. Furious &co får sin livs chans då Captain Amazing blir fångatagen av den nyligen frisläppta superskurken Casanova Frankenstein (Geoffrey Rush). Men tre personer är nog ingen match mot en superskurk med sådana medhjälpare som t.ex. Discogänget. Det gäller alltså att utöka gruppen med några välutvalda superhjätar, eller åtminstone personer som skulle vilja vara superhjältar.
   Mystery Men är en ovanligt lyckad sf-komedi. Undertecknad gapskrattade genom stora delar av filmen. Filmen lyckas överraska tittaren med en hel del oväntade intrigkrökar och mellan parodin och humorn lyckas man också ge några trovärdiga inblickar i hurdant livet kunde te sig i en värld med riktiga superhjältar.
   Man behöver inte vara någon expert på superhjältar för att kunna njuta av filmen, men säkert hittar de som känner sina supermytologier utan och innan fler pikar i parodin än undertecknad.
   Specialeffekterna är för det mesta OK, speciellt inledningscenen är fin. Skådespelarna gör ett hyggligt jobb, fastän det nu inte är frågan om några Oscar-roller. Allt som allt en mycket trevlig humordos som för det mesta lyckas väja undan för de värsta hollywoodklischeerna. Enhörningen rekommenderar!

-Ben Roimola- 28.8.2000
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]