[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe

[Affischen för Narnia]


Regi: Andrew Adamson
Manus: Ann Peacock, Andrew Adamson, Christopher Markus och Stephen McFeely, efter boken av C.S. Lewis.
Musik: Stephen Barton &anp; Toby Chu
I huvudrollerna: Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley, Liam Neeson (röst), Anna Popplewell och Tilda Swinton.
Längd: ca 143 min
Ursprungsland och -år: USA, 2005
Åldersgräns: 11
Distributör: Buena Vista International Finland
Recensionsformat: film
Filmens webbsida finns på http://www.narnia.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0363771/combined

Som fan av en bok, eller i det här fallet en serie med böcker, är det alltid både spännande och lätt oroande att gå och se en filmatisering. Samtidigt som man vill ge filmen en chans kan man ju inte bara göra sig av med sina egna föreställningar om världen som nu fått liv eller om vad som är det centrala och vad som är mindre viktigt i historien. För de som inte känner till C. S. Lewis’ Narnia-böcker är The Lion, The Witch and The Wardrobe berättelsen om fyra syskon, Lucy, Peter, Susan och Edmond, som hittar en magisk värld i en gammal garderob. Denna värld styrs av den onda vita häxan som i hundra år hållit Narnia i sitt isvälde med en lika lång vinter som följd. Bland de talande djuren och andra sagovarelser i Narnia finns emellertid en profetia om att fyra människobarn ska hjälpa Aslan att föra fred till deras värld. Något den onda häxan emellertid är fast besluten att sätta stopp för.

Filmen The Lion, The Witch and The Wardrobe följer långt C. S. Lewis’ förlaga. I stort är händelseförloppet det samma och karaktärerna känns igen från Lewis’ bok. Som så många andra storsatsningar under den senaste tiden vilar även denna film på några unga skådespelares axlar. Även nu har man emellertid lyckats utmärkt i valet av skådespelare och inte minst Georgie Henley i rollen som Lucy gör en strålande insats. Hennes övertygande agerande öppnar upp för en historia som annars på vissa punkter kunde vara svår att smälta. Även Tilda Swinton i rollen som den vita häxan är mycket passande och med ett lugnt inledningstempo introduceras även oinsatta åskådare på ett levande sätt till Narnias värld. Man har med filmen således minst sagt lyckats blåsa liv i bokens berättelse och känslan man får är att verkligen befinna sig i en saga.

Trots den övertygande sagovärlden och de goda skådespelarinsatserna som filmen bjuder på finns det också några mindre problem med The Lion, The Witch and The Wadrobe. Störts av dessa är kanske det faktum att karaktärerna trots att de är väl agerade inte känns speciellt djupa eller utvecklas märkbart under filmens gång. Både filmberättelsen och karaktärer rör sig efter en väluppbyggd första timme aningen för snabbt framåt och trots att man klart har känslan att befinna sig i en saga blir händelseförloppet aningen för sagolikt. Inte minst de mindre karaktärerna känns platta och slutstriden blir kanske därför långt ifrån det känslodrama den kunnat bli. Att Lewis’ böcker innefattar ett kristet budskap är vidare klart för de flesta, men den kristna undertexten blir i filmen kanske onödigt iögonfallande och Aslan en övertydlig istället för underförstådd kristusgestalt.

C. S. Lewis’ böcker är inga tjocka saker men för att göra boken rätta kunde The Lion, The Witch and The Wardrobe nog ändå ha varit en halvtimme längre. Det man nu åstadkommit är en underhållande och sagolik berättelse som emellertid kanske kunde ha varit något ännu mera.

-Sofia Sjö- 20.12.2005
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]