[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Nochnoy Dozor (Night Watch)

[Pärmen på Nochnoy Dozor]


Regi: Timur Bekmambetov
Manus: Timur Bekmambetov & Laeta Kalogridis, filmen är baserad på romanen Nochnoy Dozor av Sergei Lukyanenko.
Musik: Yuri Poteyenko
I huvudrollerna: Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Mariya Poroshina, Galina Tyunina och Valeri Zolotukhin.
Längd: ca 110 min
Ursprungsland och -år: Ryssland, 2004
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Distributör: FS Film Oy
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.dozorfilm.ru/ en engelsk webb finns på http://www.nightwatchthemovie.co.uk
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0403358/combined
DVD-fakta:

  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Skivan innehåller originalljudspåret på ryska i Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska och engelska.

Bonus:

  • Kommentarspår med regissör Timur Bekmambetov.
  • Day Watch Preview (3.32 min, 4:3 och vidbild): Snuttdokumentär där regissören och diverse andra från filmen berättar om den och om trilogins andra del Day Watch.
  • Brokens Saints ”Prophecy” Trailer (3.16 min, anamorfiskvidbild): Trailer för animationen Broken Saints.
  • Trailers: Diverse reklamtrailers som visas före filmen.

Kortkort:
Rysk fantasyfilm vars grundidé om ljusets och mörkrets oändliga kamp inte är värst originell, men som dock lyckas med konststycket att skapa en riktigt intressant berättelse, mycket tack vare den gråa världsbilden och ”rysslandsexotiken”.

Lite längre:
Rysk fantasy låter ju som om det kunde föra med sig lite omväxling i det angloamerikanska fantasyträsket som Hollywood tycks vilja dränka alla filmintresserade fantastikfans i. Nochnoy Dozor eller Night Watch som filmen är känd här i väst är baserad på en roman av Sergei Lukyanenko med samma namn. Lukyanenkos roman är i sin tur första delen i en trilogi som lär vara ohyggligt populär i Ryssland. Hur väl filmen följer originalet har jag omöjligt att säga då jag inte läst boken, men trilogin håller på att bli översatt till engelska, så det går att bekanta sig med texten även om man inte kan ryska.

Filmen Nochnoy Dozor börjar hur som helst inte värst lovande, eller inte värst originellt i varje fall. De goda och de onda, eller ljusets och mörkrets makter, för en evig kamp mot varandra. De goda är iförda skinande rustningar och ser på allt sett goda ut medan de onda är smutsiga och klädda i mörka trasor och rustningar och ser just så onda och mörka ut som man bara kan göra i ytterligare en dussinfantasy.

Relativt snabbt börjar berättelsen dock röra sig i en aningen mer originell riktning och då man kryddar det hela rikt med rysk mentalitet och en scenografi som ger ett mer eller mindre nedslitet och aningen dystert intryck blir slutresultatet en riktigt sevärd fantasyfilm.

Filmens handling är lagd till dagens ryssland. Världen är som vår, men varulvar, vampyrer, häxor, magiker pch liknande existerar. Enligt en urgammal pakt mellan ljusets och mörkrets makter låter alla magiska varelser dock de vanliga människorna vara ifred och således känner dessa inte till existensen av övernaturliga väsen.

Nej, idén med en parallell magisk värld är inte ny och inte var den ny då J.K. Rowling började använda sig av den heller. Men en idé behöver inte vara ny för att man skall kunna göra en intressant historia på den. Lukyanenko och filmmakarna har lyckats med att skapa en intressant värld och en intressant historia som fängslar tittaren och underskattar inte hennes intelligens.

Nochnoy Dozor lyckas nämligen med konststycket att presentera en annorlunda värld som verkar logisk och fungerande under sina egna underliga lagar. Lagar som tittaren inte känner och som inte alla förklaras för tittaren heller. En hel del väsentlig information lämnas ounderstruket och serveras inte färdigtuggat som så ofta är fallet i speciallt amerikanska fantasyfilmer.

Som första delen av en trilogi sparkas ju den stora berättelsen egentligen bara igång i den här filmen. Men även om slutet lämnas öppet är det ändå inte frågan om en total cliffhanger utan filmen i sig bildar en helhet, även om det är en helhet som helt klart kommer att få en fortsättning.

Är du alltså sugen på en lite annorlunda fantasyfilm, som dock innehåller tillräckligt med bekanta ingredienser för att inte helt avskräcka alla dem som anser att fantasy endast är Sagan om ringen och Harry Potter, har du ett utmärkt val i Nochnoy Dozor.

-Ben Roimola- 31.12.2006
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]