[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Noin 7 veljestä

[Pärmen på Noin 7 veljestä.]
Regi: Jukka Virtanen.
Manus: Ere Kokkonen, Pertti Pasanen & Jukka Virtanen.
Musik: Jaakko Salo.
I huvudrollerna: Helge Herala, Leo Jokela, Juhani Kumpulainen, Pertti Pasanen
och Simo Salminen.
Längd: ca 92 min
Ursprungsland och -år: Finland, 1968.
Åldersgräns: 7
Bildformat: vidbild (14:9)
Distributör: Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.spede.fi
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0134854/combined
DVD-fakta:
  • Bildformatet är vidbild.
  • Ljudspåret är mono.
  • Textning på svenska och finska, bägge av typen för hörselskadade.
    Bonus:
  • Ett otextat kommentarspår på finska, där regissören Jukka Virtanen och ljudteknikern Paul Jyrälä minns sina upplevelser från filmandet för 35 år sedan.

Enhörningens poäng: 7 (nostalgipoäng för det mesta)

Kortkort:
Finländsk Robin Hood-aktig medeltidsparodi.

Lite längre:
Pertti "Spede" Pasanen hör till en av de stora finländska filmkomikerna. Tillsammans med Ere Kokkonen och Jukka Virtanen skapade han en mängd filmer och karaktärer som blivit ikoner inom den finländska humorn.
   Noin 7 veljestä (på svenska skulle titeln väl bli "Ungefär 7 brödrar") är från år 1968 och filmen är en av de tidiga Spedeproduktionerna. Under sin filmkarriär prövade Pasanen på de flesta genreer, men mig veterligen är det här den enda där handlingen är förlagd till en aningen fantastisk medeltidsmiljö.
   Filmens fantasyinslag är egentligen ganska så minimala och begränsar sig till uppfinnaren Leonardo och hans underliga innovationer (nåja, en dryck som förvandlar människor till harar är ju pur fantasy). Visst kan man ju tänka sig att hela filmens aningen anakronistiska anda är i sig fantasyaktig, men i huvudsak är Noin 7 veljestä en Robin Hood-parodi indränkt i pellejönshumor.
   Vi har en elak slottsherre som vill komma åt Sir Wilhelms (Pasanen) landområden. Sir Wilhelm å sin sida vill komma åt slottsherrns dotter. Den eleake slottsherrn har också giftasplaner, men dessa försvåras av att Robin Hood, som är förvånande lik Sir Wilhelm till utseendet, kapar den tilltänkta bruden.
   Blanda såsen ytterligare med mer eller mindre galna idéer och lustigheter och resultatet blir en film som kanske inte riktigt går hem hos dem som inte sett den redan då de var små.
   Noin 7 veljestä är kanske inte världens bästa Robin Hood-parodi, men som den enda (?) finländska Robin Hood-filmen och med ett avsevärt starkt skimmer av nostalgi försvarar den ändå sin plats i den ingemska filmografin.

-Ben Roimola- 28.10.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]