[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Odd Thomas

[Affischen för Odd Thomas]


Regi: Stephen Sommers
Manus: Stephen Sommers, baserad på romanen
Odd Thomas av Dean R. Koontz.
Musik: John Swihart
I huvudrollerna: Willem Dafoe, Gugu Mbatha-Raw, Addison Timlin och Anton Yelchin
Längd: ca 93 min
Ursprungsland och -år: USA, 2013
Åldersgräns: 12
Recensionsformat: film
(Filmen verkar inte ha någon officiell webbsida)
Om filmen på IMDb

Kortkort:
Riktigt lyckad liten skräckthriller om en ung man som löser brott genom att kommunicera med de döda.

Lite längre:
Filmen Odd Thomas berättar om en ung man som har den speciella förmågan att han kan se de döda. För att inte hamna ut för samma öde som sin mor (mentalsjukhus) håller unge Odd låg profil om sin övernaturliga talang, men han använder den för att hjälpa den lokala polisen lösa diverse mordfall.

Livet går sin gilla gång tills Odd en dag får reda på att något fruktansvärt kommer att hända i hans lilla hemstad ...

Odd Thomas är en helt lyckad sommarskräckthriller. Filmen tar sig inte på för stort allvar, men är ändå en lyckad och fungerande blandning spänning, romantik och lite skräck. För även om skräcktemat är uppenbart genom huvudpersonens specialförmåga känns det hela ändå mer som en thriller. Vissa skrämsel- och äckelklyschor finns nog och de ligger exakt där man kan vänta sig dem, men spänningen och det drivande elementet ligger ändå i att försöka klura ut det hemska som kommer att hända och i att försöka stoppa det.

Filmen bärs också långt av de lyckade rollprestationerna. Anton Yelchin gör en sypatisk och samtidigt lämpligt udda Odd Thomas medan Addison Timlin är minst lika sympatisk som Odds käraste, Stormy Llewellyn, som lärt sig leva med Odds underligheter.

Jag visste inget om Odd Thomas då jag gick för att se filmen, men fick under dess gång på ett positivt sätt en bild av en värld som är större och innehåller fler historier än den som berättades här. Jag blev alltså inte förvånad då jag efter filmen gjorde en snabb webbsökning och fick mina misstankar om att filmen är baserad på en romanserie bekräftade.

Filmen är baserad på Dean Koontz’ första roman om Odd, Odd Thomas, som utkom 2003. Efter det har Koontz skapat ett flertal romaner, noveller och serialbum med Odd som huvudperson. Inget under alltså att filmens värld kändes mer levande än i de flesta dussinthrillers. Hur väl filmen följer boken kan jag inte säga då jag inte läst romanen Odd Thomas, men utgående från en text på författarens blogg tycks Koonz själv vara nöjd.

Hur som helst finns det massor med sämre idéer som utvecklats till filmserier, så även om filmen känns lite mer som piloten till en tv-serie än den första i en filmserie, får vi hoppas på det bästa och se vad finansgubbarna i Hollywood bestämmer.

Vill du ha en thriller med övernaturliga element och lite ungdomsromantik, men utan desto djupare mening fyller Odd Thomas måttet mer än väl!

-Ben Roimola- 3.8.2013
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]