[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Passion of Mind

[Pärmen på Passion of Mind]
Regi: Alain Berliner
Manus: Ron Bass & David Field
Musik: Randy Edelman
I huvudrollerna: William Fichter, Demi Moore
och Stellan Skarsgård
Längd: ca 100 min
Åldersbegränsning: T-14
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: Kuviteltu rakkaus,
hyrvideo
Distibutör: Buena Vista Home Entertainment
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.paramountclassics.com/passion/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0160644
Enhörningens poäng: 4

Kortkort:
Psykologisk romans om en kvinna som inte vet vilketdera av de två liv som hon lever är äkta och vilket som är en dröm. Sf-innehållet mariginellt om ens det.

Lite längre:
En ung änka någonstans på den franska landsbyggden lever ett lyckligt liv med sina två döttrar och skriver litteraturrecensioner för New York Times. En ung karriärkvinna i New York lever ett relativt häktigt och litet ensamt, men lyckligt liv i New York. Det som binder samman dessa två är att båda drömmer om varandras liv.
   Länken mellan kvinnorna är faktiskt starkare än så, för båda kommer ihåg sina drömmar och sist och slutligen har vi endast en kvinna, men två liv. Både Marie i Frankrike och Marty i USA undrar vilket liv som är dröm och vilket som är verklighet. Bådas vänner försöker övertala henne att lämna drömvärlden och koncentrera sig på verkligheten, men vad är verklighet.
   Premissen för Passion of Mind är lovande, och utgående från motpolerna dröm-verklighet, kunde man ju ha skapat nästan vad som helst. Tänk om båda liven endast är en tredje persons drömmar?
   Filmens intrig traskar hela tiden på gränslandet mellan spekulation och realitet. Tyvärr tycks manusskribenternas förmåga inte ha räckt till att ta det djärva steget ut i spekulationernas rike. I stället spelar man upp romanserna som både Marie och Marty ungefär samtidigt utvecklar och efter omkring en timme in i filmen börjar det hela kännas mera som en billig kärleksroman utan desto djupare insikter. När filmens sista scener ännu gör sitt bästa för att styra det hela bort från spekulationernas snår har vi som resultat en relativt intetsägande film med endast ett mycket mariginellt (om ens det) sf-värde.

-Ben Roimola- 3.6.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]