[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Paycheck

[Pärmen på Paycheck]
Regi: John Woo.
Manus: Dean Georgaris
filmen är baserad på novellen Paycheck av Philip K. Dick.
Musik: James McKee Smith, John Powell & John Ashton Thomas.
I huvudrollerna: Ben Affleck, Aaron Eckhart, Paul Giamatti
och Uma Thurman.
Längd: ca 114 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2003.
Åldersgräns: 15.
Bildformat: tv (4:3), DVD:n har anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Paycheck.
Distributör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: video & DVD.
Filmens webbsida finns på http://www.paycheckmovie.com/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0338337/combined
DVD-fakta: [Informationen och kommentarerna om bonusmaterialet är av B. Roimola som tydligen inte gillade filmen lika mycket som recensenten Damlin.]
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Ljudspåret är det engelska originalljudspåret i Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska och engelska. OBS: även menyerna finns på alla dessa språk förutom isländska.

Bonus: (allt bonusmaterial, även kommentarspåren, är textat på svenska, finska, norska, danska och engelska; så här skall det göras!)

  • Kommentarspår med regissören John Woo.
  • Kommentarspår med manusskribenten Dean Georgaris: Jag tyckte filmen var så usel så jag såg ingen orsak till att tvinga mig att se filmen ytterligare två gånger. Troligen är kommentarspåren dock det bästa med hela filmen.
  • Paycheck - framtiden utformas (18,18 min, bildformat 4:3 med filmsekvenserna i vidbild): En relativt normal "making of" med korta intervjuer med de flesta stora namnen i filmteamet och huvudrollsskådespelarna. Om filmen varit intressantare skulle säkert även detta ha verkat intressant.
  • Ödet utmanas - stuntscenerna i Paycheck (16,50 min, bildformat 4:3 med filmsekvenserna i vidbild): Filmens huvudstuntkoreograf berättar om de viktigaste stuntscenerna. Samma sak som ovan: kunde ha varit intressant om inte själva filmen redan totalförstört intresset för allt vad Paycheck heter.
  • Bortklippta/förlängda scener (10,00 min, vidbild): Sex stycken scener som antingen är helt bortlämnade eller rejält förlängda versioner mot det som finns i själva filmen. Scenerna kan ses var för sig eller alla i ett kör.
  • Alternativt slut (1,59 min, vidbild): En avsevärt sämre slutscen än den som användes i filmen. Roligt att se att filmmakarna ändå gjort några vettiga val.

Enhörningens poäng: 8,5

Paycheck är en sf-triller som utspelar sig i gränsmarken mellan nutid och nära framtid. Jennings spelad av Ben Afleck är en datateknisk ingenjör som gör hemliga jobb där hans minne selektivt raderas för att han inte ska kunna avslöja industrihemligheterna. Ett sista stort jobb skall ge honom en paycheck på 90 miljoner dollar. Haken är att projektet tar tre år och han inte kommer att minnas ett smack av de tre åren. Jennings tar jobbet och efter tre år ska han lyfta sin lön och finner att pengarna är borta och orsaken är han själv! Det enda han har kvar är 20 olika banala föremål som kommer att bli vitala för hans fortsatta existens - förutsatt att han kan komma på betydelsen av dem.
   Mysteriet är verkligen fascinerande och det saknas inte heller inslag av pang-pang action. Regissören är John Woo från bl.a. Mission Impossible 2 och Face Off, och det märks att han varit med förr i genren. I rollistan ses även Uma Thurman och Aaron Eckhart.
   Paycheck är en fängslande film, tyvärr baseras en viktig del av sf-inslaget på grundlösa antaganden (utan att gå in på detaljer för att inte mysteriet ska förlora poäng), men filmen fungerar som helhet trots det utomordentligt. Ett nöje att se. Rekommenderas!

-Peter Damlin- 16.7.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]