[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest

[Affischen för Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest]


Regi: Gore Verbinski.
Manus: Ted Elliott & Terry Rossio.
Musik: Hans Zimmer.
I huvudrollerna: Orlando Bloom, Johnny Depp och Keira Knightley.
Längd: ca 152 min.
Ursprungsland och -år: USA, 2006.
Åldersgräns: 11
Distributör: Buena Vista Int. Finland Oy
Recensionsformat: film.
Filmens webbsida finns på http://disney.go.com/disneypictures/pirates/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0383574/combined.

Kortkort:
Föga innovativ uppföljare på Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl. Filmen känns för lång, men blir ändå totalt på hälft då avslutningen lämnas till den tredje filmen, Pirates of the Caribbean: At World’s End, som kommer troligen nästa sommar.

Lite längre:
Gore Verbinskis Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl var en trevlig överraskning då den dök upp i biograferna för tre år sedan. En äkta gammaldags piratäventyrsfilm gjord på ett modernt vis. Vem skulle ha trott att det gick att göra en bra film baserad på piratdelen av Disneyworld!

Den första filmen drog in tillräckligt med fyrk för att filmpamparna skulle göra det självklara beslutet: Vi gör en uppföljare, eller två.

Tre år senare sitter man i biosalongen och ridån går upp för Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest.

Dryga två och en halv timme senare sitter man där och undrar hur besviken man egentligen kan bli på en s.k. sommarfilm.

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest är ingen film. Den andra karibiska piratfilmen är inget mer än första halvan av en längre helhet. Vänta dig alltså inte att få se ett fullflängt äventyr med början, mittenparti och slut, för det kommer du inte att få se. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest har knappt en början och definitivt inget slut. Att skälla ut filmen känns därför aningen fel, ser man på helheten på nytt efter den tredje filmen, som väl kommer nästa sommar, kan det ju hända det hela känns riktigt bra och fint.

Som det är nu känns Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest allt annat än bra. Först och främst är filmen alldeles fruktansvärt mycket för lång. Själva kärnan skulle säkerligen ha kunnat pressas ihop till en 90 minuters film utan att slutresultatet skulle ha försämrats ett dugg. För det andra är den s.k. intrigen otroligt förutsägbar och inte i det minsta överraskande. Det här är speciellt synd då man tänker på den första Pirates of the Caribbean-filmen som kändes mycket fräsch och som nästan i varje vändning lyckades överraska tittaren på ett positivt sätt. Så gott som allt det har slängts överbord då det gäller uppföljaren.

Visst är Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest visuellt mycket fin. Och visst har man lyckats plocka med några roliga och underfundiga scener. Men då det hela kommer till kritan är filmen inget annat än två timmar av ett evinnerligt rännande från en plats till en annan, för det mesta fäktandes samtidigt. Filmen saknar egentligen totalt någon egentlig historia.

Huvudskådespelartrion verkar även den som en urvattnad version av första filmen. Johnny Depps Jack Sparrow var en otroligt fräsch bekantskap första gången, men nu verkar han inte riktigt kunna bestämma sig ifall kapten Sparrow skall vara full, dum eller bara annars underlig. Keira Knightleys Elizabeth Swann var en stark och fyndig kvinna i första filmen, nu känns hon mera som en statist, hur än mycket hon kan fäktas. Orlando Blooms Will Turner är den som verkar mest lik sig från den första filmen, han känns också mer eller mindre som filmens huvudperson. Att skådespelarinsatserna känns aningen vaga kanske inte är så underligt då innehållet i själva filmen är så intetsägande som det är.

Vill du ha min rekommendation är den följande: spara dina pengar och glöm Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest nu. Vänta till nästa sommar då den tredje filmen kommer, den går för närvarande under arbetsnamnet Pirates of the Caribbean: At World's End, köp då del två (billigt) på DVD och se den dagen innan du går och ser avslutningen på bio.

-Ben Roimola- 11.7.2006
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]