[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Pitch Black

[Pärmen på Pitch Black]
Regi: David Twohy
Manus: Jim & Ken Wheat
och David Twohy
Musik: Graeme Revell
I huvudrollerna: Keith David, Vin Diesel, Lewis Fitz-Gerald, Cole Hauser
och Radha Mitchell
Längd: ca 104 min
Åldersbegränsning: F-16
Videons bildformat: vidbild
Finsk titel: Pimeän uhka
hyr- och köpvideo, även som DVD
Distributör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab (http://www.sandrewmetronome.fi)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.pitch-black.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Title?0134847
Enhörningens poäng: 9

Kortkort:
Science fiction-actionthriller om ett rymdskepp som krashar på en ogästvänligt öde planet. Planeten verkar mer eller mindre livlös under dagen, men då mörkret sänker sig stiger monstren. Inga djupa filosoferingar här, men filmen är mycket väl gjord, med en massa väl uttänkta och underfundiga detaljer samt ett persongalleri som är allt annat än svartvitt. Rekommenderas!

Lite längre:
Pitch Black gör genast i början klart för tittaren att det är en science fiction-film som det är frågan om nu. Otaliga är de sf-filmer som börjat med en panorering över ett rymdskepp som glider fram i universums mörker. Här har vi det då igen. Premissen är alltså inte så lovande, åtminstone om man är ute efter något annat än gamla klichéer.
   Nästan omedelbart efter klichéstarten blir det klart att det här är en film som står på egna ben och inte någon hjärnlös b-produkt. Snart har vi ett krashande rymdskepp i en scen som är otroligt fin. Snabba klipp, ohärdigt tempo, full trovärdighet presenterande personer som uppvisar överraskande drag.
   Överraskande drag är Pitch Black full med. I grund och botten är det ju endast frågan om en överlevnadsfilm: Ett rymdskepp krashlandar på en öde planet, en av passagerarna är en mordåtalad fånge. Väl på planeten märker de överlevande att mördaren inte är det största hotet mot dem. Vem klarar sig, vem dör? Med ett sämre manus kunde det här ha blivit outhärdigt, som det nu är är Pitch Black är en utmärkt sf-thriller!
   Persongalleriet är intressant och genom filmen avslöjas flere överraskande sidor hos huvudpersonerna. Det här är en film där egentligen ingen karaktär är felfri och oklanderlig; det finns inte så mycket svart och vitt som grått.
   Filmens värld är trovärdig, scenografin och specialeffekterna fungerar för det mesta mycket mycket bättre än i filmer med tiotals gånger större budget. Överrraskningar och fiffiga insikter finns för flere filmer.
   Pitch Black är filmad i Australien och jag skulle inte alls undra ifall det kreativa teamet bakom filmen skulle vara Australiensiskt. På något sätt känns det hela så mycket fräschare än det som normalt kommer från Hollywood.
   Pitch Black är en sf-actionthriller som Enhörningen rekommenderar varmt!

-Ben Roimola- 12.1.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]