[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Predator

[Pärmen på Predator]
Regi: John McTiernan
Manus: Jim & John Thomas.
Musik: Alan Silvestri
I huvudrollerna: Shane Black, Elpidia Carrillo, Richard Chaves, Bill Duke, Kevin Peter Hall, Sonny Landham, Arnold Schwarzenegger, Jesse Ventura
och Carl Weathers.
Längd: ca 102 min
Ursprungsland och -år: USA, 1987
Åldersgräns: 18
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Predator - saalistaja
Distributör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi).
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0093773
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller ljudspåret både som Dolby Digital 5.1 och DTS 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska, engelska för hörselskadade, hebreiska, holländska, kroatiska, polska, portugisiska, slovakiska, tjeckiska, turkiska och ungerska.
  Bonus:

  Första skivan:
 • Otextat kommentatorljudspår med regissör John McTiernan. Mycket intressant med massor av detaljer om filmen och filmmingsprocessen.
 • Textkommentarer på engelska av filmkännaren Eric Lictenfield, ljudklipparna Richard L. Andersen & David Stone, stuntkoordinatorn Craig Baxley, "casting director" Jackie Burch, specialeffektkoordinatorn Al Di Sarro, filmklipparna Mark Helfrich & John F. Link, specialeffektschefen Joel Hynek, filmaren Donald Mcalpine samt manusskribenterna Jim & John Thomas. Innehåller en del intressant info, men personligen tyckte jag att det var fruktansvärt svårt att följa med texten då filmen andå rullade på hela tiden och texten inte var så nära bunden till händelserna i rutan.
  Andra skivan:
 • If it Bleeds, We can Kill it (28,49 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild, textad på franska, holländska, italienska, spanska och tyska): Utmärkt dokumentär om hur filmen kom till. Innehåller intervjuer både med skådespelarna och annat filmfolk. Intervjuerna är gjorda både under själva filmningen 1987 och ca 15 år senare.
 • Inside the Predator (5,23 min, 4,44 min, 3,32 min, 4,28 min, 4,56 min, 2,42 min, 4,43 min, 2,20 min, 4:3, filmsekvenserna i vidbild, textad på franska, holländska, italienska, spanska och tyska): åtta korta dokumentärsnuttar i samma stil som den enhetliga dokumentären, dessa kunde lika gärna ha varit medklippta i den. Behandlar actionscenerna, Arnold som skådespelare och person, gatling-vapnet, Kevin Peter Hall, sminkningen och specialeffekterna, djungeln, filmens utveckling och som gömt bonus en snutt om Jesse Venturas mål i livet.
 • Predator Special FX (0,59 min, 0,56 min, 0,19 min, 0,37 min, 1,18 min, vidbild, utan text och ljud): korta filmsnuttar som visar hur filmens kamouflage-effekt gjordes. Från den här menyn hittas även en gömd liten dokumentärsnutt "Stan Winston: Practical Joker" (3,04 min, 4:3) som berättar om en "practical joke" mellan Stan och Arnold.
 • Deleted scenes and outtakes (1,45 min, 0,30 min, 2,14 min, 0,58 min, vidbild): fyra scener som inte kom med i den slutliga filmen, några av dessa är utan ljud.
 • Predator profile: textrutor om filmens monster.
 • Photo gallery: närmare hundra bilder från själva filmandet och även med Predator-material från olika länder (närmast videoomslag).

Enhörningens poäng: 9

Kortkort:
Utmärkt macho-actionfilm som dessutom har något av ett budskap bland allt skjutande. Till råga på allt sätter filmen människan på sin rätta plats i universum: som ett djur bland alla andra. Enhörningen rekommenderar!

OBS: I följande kommer en hel del om filmens intrig att avslöjas. Vet du inget om Predator och vill få ut det mesta av filmen, rekommenderar jag att du tittar den innan du läser vidare.

Lite längre:
Visst, Predator är en Arnold Schwarzenegger actionfilm och en av de bästa i den genren. Våldsamma explosioner, stora vapen, "oneliners" och naturligtvis Arnold. Men Predator är också en äkta science fictionfilm med den ultimata sf-frågeställningen "Tänk om vi inte är ensamma i universum". Rymdvarelsen i Predator är dock långt ifrån E.T. eller varelserna i Close Encounters of the Third Kind, den här närkontakten är mer i stil med den i Alien.
   Skrapar man litet på filmens yta hittar man ett budskap, ett rätt så enkelt sådant, men ett fullgott budskap hur som helst, skrapar man litet djupare hittar man ett större budskap. Vill mankan man säkert se Predator som en hjärnlös actionfilm, men då ligger problemet hos tittaren som inte är färdig att medge att även en actionfilm kan ha ett djupare budskap än "If it bleeds we can kill it."
   Predator berättar i grund och botten om mötet mellan människa och utomjordisk varelse. I det här fallet är det rymdvarelsen som har kommit till Jorden och söker efter kontakt, människan är den passiva, emottagande delen av den här kommunikationen. Till otur för människan är filmens rymdvarelse inte intresserad av att diskutera om tekniska framsteg eller över huvudtaget intresserad av att diskutera med människan. För Predator-filmens varelse är människan nämligen inget annat än ett jaktbyte. Dock är människan ett intressant byte, då den tydligen är åtminstone rudimentärt intelligent.
   Rymdvarelsen i Predator är mycket väl konstruerad och fullt trovärdig. Det är sant att den är mycket människolik, inget i dess uppförande är slutligen oförståeligt, men den är ändå tillräckligt främmande för att vara mycket intressant. Predator är definitivt en klassiker bland sf-filmvärldens rymdvarelser.
   Filmen får extra bonuspoäng av att monstret på inget sätt är underlägsen människan. Även om filmens hjälte är Arnold och han naturligtvis klarar sig med livhanken i behåll genom filmen, klarar han sig ändå inte oskadd. Vår hjälte ser mer död än levande ut i filmens sista scen och hans ansiktsuttryck berättar en hel del. Åtminstone den här mannen kommer inte att anse sig vara skapelsens krona längre. FIlmen sätter människan på sin rätta plats i universum, som ett djur bland alla andra.
   Predator är en utmärkt actionfilm där alla delområden fungerar perfekt: manuset, bilden, effekterna, skådespelarprestationerna; det blir toppenbetyg för allting. Kom sedan ihåg att filmen redan har femton år på nacken, men ändå inte egentligen har föråldrats alls. McTiernan &co. har gjort ett utmärkt jobb!
   Ett utmärkt jobb har även DVD-teamet gjort. Visst har man sett skarpare bild än speciellt de första scenerna, men som sagt har filmen redan ett antal år på nacken så utgångsmaterialet kan knappast vara i lika bra skick som i en modern storfilm. Predator-DVD:ns bonusmaterial, speciellt med det intressanta kommentatorljudspåret och dokumentärfilmerna gör denna "special edition" till ett givet köp för alla som gillar (intelligenta) actionfilmer. Synd bara att bonusmaterialet inte textats på svenska.

-Ben Roimola- 16.9.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]