[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Rat

[Pärmen på Rat]
Regi: Steve Barron
Manus: Wesley Burrowes
Musik: Pete Briquette
och Bob Geldof
I huvudrollerna: Kerry Condon, Frank Kelly, Andrew Lovern, Pete Postlethwaite, Imelda Staunton
och David Wilmot
Längd: ca 87 min
Ursprungsland och -år: Irland, 2000
Åldersgräns: 7
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Rotta
Distibutör:Universal / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyrvideo och -DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.rat-themovie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0234570
DVD-fakta: Anamorfisk vidbild; ljudspåret är Dolby Digital 2.0; textning på svenska, finska, danska och norska samt engelska för hörselskadade, även menyerna finns på dessa språk; bonus: filmens trailer.
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Irländsk fantasykomedi om en man som efter ytterligare en pubkväll förvandlas till en råtta. Inga talande däggdjur här inte, utan en riktig rotta och en vanlig irländsk familj som försöker klara av situationen.

Lite längre:
Regissören Steven Barron är en lustig typ. Han har regisserat tv-reklam och musikvideon (bl.a. Michael Jacksons Billie Jean, Dire Straits' Money For Nothing och A-Has Take on Me), tv-serier (bl.a. Merlin och Arabian Nights) samt filmer (t.ex. Teenage Mutant Ninja Turtles). Efter allt detta lyckas han ändå göra en film som är så irländsk som något kan vara och till det visuella så långt från musikvideornas glitter och snabba klipp som man kan komma. Barron verkar alltså vara en professionell i ordets bästa mening.
   Filmen Rat berättar om en man i någon mindre irländsk förstad. Han lever sitt enkla liv med sin gnatande hustru och sina två närmast fullvuxna barn. En kväll då han återvänder hem efter en längre pubrunda förvandlas han till en råtta. Frugan som inte var så värst imponerad av sin make som människa blir ännu mindre imponerad av honom som råtta. Vad skall man dessutom göra då en i familjen plötsligt omvandlas till en gnagare? Vad kommer grannarna att tro och hur skall råttmannen kunna behålla sitt jobb? Har familjens son, som så småningom skall bli präst, lösningen på problemet då han anser att det är bäst att ta kål på kräket? Rat målar upp en humoristisk bild av en liten irländsk familj i en aningen annorlunda situation.
   Skådespelarprestationerna i Rat är förstaklassiga. Det är kanske inte frågan om några djupa dramaroller, men varenda en karaktär är fullständigt trovärdigoch så irländsk som man bara kan tänka sig.
   Rat försöker inte ens vara världens viktigaste och mest mångbottnade film, men som en äkta europeisk komedi fungerar den som bara en irländsk film kan. Det här är ingen löjlig slapstick, utan en varmhjärtad och aningen vrickad syn på familjelivet.

-Ben Roimola- 25.11.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]