[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Reptilian/Yonggary

[Pärmen på Reptilian]
Regi: Hyung-rae Shim
Manus: Marty Poole
Musik: Chris Desmond
I huvudrollerna: Richard B. Livingston, Donna Philipson
och Harrison Young
Längd: ca 95 min
Ursprungsland och -år: Sydkorea 1999
Åldersgräns: 15
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Reptilian
Distibutör: Oy Egmont Entertainment Ab (http://www.egmont-entertainment.fi)
hyrvideo
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://younggu-art.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0272425
Enhörningens poäng: 3

Kortkort:
Otroligt dålig monsterfilm, så dålig att den nästan är bra.

Lite längre:
I asien kan man göra otroligt fina filmer, tänk bara på regissörer som Hayao Miyazaki, John Woo eller Akira Kurosawa, men man kan naturligtvis även konsten att göra otroligt dåliga filmer.
   Reptilian, eller Yonggary som filmen heter på originalspråket, är ett bevis på att man kan det här med att tabba till sig även utanför Hollywood. Har du någonsin sett (eller ens hört om) en Godzilla-film vet du exakt vad som händer i Reptilian. Vi har alltså ett uråldrigt monster som vaknar till liv och besluter att trampa ihjäl hela mänskligheten och krossa så många miljonstäder den bara hinner innan flygvapnet pumpar den full av missiler.
   Reptilian är alltså inte världens mest originella film. Det här är faktiskt en film som är så dålig att den nästan blir bra. En äkta kalkonfilm alltså.
   Filmens intrig är så gott som oförståelig, specialeffekterna är otroligt dåliga (det är inga svårigheter att urskilja datorgrafiken eller miniatyrmodellerna från det "riktiga" materialet), karaktärerna är närmast karrikatyrer och skådespelarna, speciellt i birollerna, gör alldeles otroliga "prestationer".
   Ett bra exempel på hur otrolig filmen är: Vi har en grupp paleontologer som grävt fram det enormt stora monsterskelettet, plötsligt blir skelettet ett levande monster som börjar härja omkring. Vad gör då paleontologernas ledare? Jo, han utrbrister åt sin vettskrämda medhjälpare "No, Holly! I can talk to him." Jag bara undrar när paleontologerna börjat få skolning i monsterspråk?
   Samla ihop ett gäng goda vänner som förstår sig på kalkonfilmer och ni kommer att ha en rolig stund med Reptilian.

-Ben Roimola- 20.1.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]