[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Star Trek: First Contact

[Pärmen på Star Trek First Contact]
Regi: Jonathan Frakes
Manus: Brannon Braga & Ronald. D. Moore
Musik: Jerry Goldsmith
I huvudrollerna: Levar Burton, Michael Dorn, Jonathan Frakes, Gates McFadden, Marina Sirtis, Brent Spiner
och Patric Stewart
Längd: ca 106 min
Ursprungsland och -år: USA, 1996
Åldersgräns: 11
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Star Trek: Ensimmäinen yhteys
Distibutör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyr- och köpdvd, finns även på VHS
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.startrek.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0117731
DVD-fakta: Anamorfisk vidbild; originalljudspåret är Dolby Digital 5.1, likaså den tyska dubbningen, den tjeckiska, ungerska och polska dubbningen är i Dolby Surround; textning på svenska, finska, danska, norska, bulgariska, holländska, tyska och turkiska samt även på engelska och engelska för hörselskadade; bonus: filmens "förtrailer" (teaser trailer heter det på engelska) (1,10 min) och filmens egentliga trailer (2,12 min).
Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
I The Next Generation-gängets första helt egna Star Trek-film får vi igen möta Borgerna. Efter en förödande attack mot Jorden slungas Enterprise med bestättning bakåt i tiden till omkring år 2060 för att där kämpa mot Borgerna och bevittna ett historiskt ögonblick. En aningen dystrare Star Trek-film, men ett måste för fansen naturligtvis.

Lite längre:
Att recensera en Star Trek-film, speciellt en gammal Star Trek-film, är litet som att predika för de frälsta. Om man känner till Star Trek har man antingen redan sett filmen eller kommer aldrig att se den; om man igen inte vet vad Star Trek går ut på finns det inte mycket en endaste recension kan göra åt saken, i det fallet skulle en omfattande artikel om ämnet behövas.
   Star Trek: First Contact har redan ett antal år på nacken. Det här var den första Star Trek-filmen med endast Next Generation-besättningen i huvudrollen. I den föregående filmen, Star Trek: Generations, delades ju scenen med Kirk &co.
   Intrigen i First Contact har sina ljuspunkter. Borgerna når äntligen Jorden och det finns inte mycket Stjärnflottan kan göra för att stoppa dem. Efter en häftig strid åker Enterprise och borgskeppet tillbaka i tiden. Borgernas plan är att sabotera den första warp-flygningen och på så sätt göra människorna till ett lättare byte i framtiden.
   First Contact är huvudsakligen en Picard-film; androiden Data (Brent Spiner) har den näststörsta rollen, men resten av besättningen är med egentligen bara för att de hör till sceneriet. Patrikc Stewart som spelar kapten Picard får verkligen visa vad han går för. En så här känslokall och t.o.m. grym Picard såg vi aldrig i tv-serien. Star Trek-filmerna (och tv-serierna) har alltid i grund och botten varit positiva och haft en livsbejakande underton. För att vara Star Trek är First Contact ovanligt mörk och dyster; det är sällan man ser så här många människor dö i Star Trek.
   Star Trek: First Contact är naturligtvis ett måste för fansen. Men är du inte riktigt inne i Star Trek är det här definitivt inte filmen att börja med. First Contact ger mest åt den som känner till sin Trek och har sett åtminstone de viktigaste episoderna i The Next Generation tv-serien.

-Ben Roimola- 8.9.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]