[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Screamers

[Pärmen på Screamers]
Regi: Christian Duguay
Manus: Dan O'Bannon & Miguel Tejada-Flores;
baserar sig på novellen Second Variety av Philip K. Dick
Musik: Normand Corbeil
I huvudrollerna: Roy Dupuis, Andrew Lauer, Jennifer Rubin
och Peter Weller
Längd: ca 104 min
Åldersgräns: F-15
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Sirius 6 B - Tuhon planeetta
Distibutör: Scanbox-Jupiter / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyrvideo
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.spe.sony.com/movies/screamers
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0114367
DVD-fakta: Tyvärr är bildformatet "fullscreen" (4:3); ljudspåret är Dolby surround; textning på svenska, finska, danska och norska; bonus: minimal text-info om Weller och Rubin (endast en filmografi om Rubin); filmens trailer samt trailrar på Things to do in Denver When You're Dead, Robinson Crusoe och Albino Alligator.
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
I ett krig över den ultimata energikällan skapas ett nytt vapen: en liten, självförsörjande robot som söker sig till fienden och eliminerar honom. Tyvärr är detta vapen för effektivt och snart skiljer den inte längre på fienden och de egna. En ovanligt bra liten sf-film som klår många storbudgetsfilmer och lyckas t.o.m. föra fram litet djupare tankar om mänsklighetens ruttenhet.

Lite längre:
Screamers är något så ovanligt som en Kanadensisk science fiction-film. Vad vet jag fast det skulle göras massor med sf-filmer i Kanada,men det är mer sällan de dyker upp på den här sidan av den stora pölen.
   I filmen har mänskligheten äntligen funnit den perfekta energikällan, ett sällsynt ämne som bryts ur berggrunden på en avlägsen planet. Inte långt efter uppäckten bryter ett krig ut på planeten. I något skede av kriget utvecklar den ena sidan ett nytt vapen: en liten robot som söker sig till fienden och dödar honom. Roboten är totalt självförsörjande och bygger t.o.m. själv nya mördarrobotar. Att detta inte kan leda till annat än en katastrof är väl givet...
   Screamers är faktiskt mycket intressantare än ovanstående får filmen att låta. Philip K. Dicks texter är speciellt kända för sin paranoida atmosfär där man aldrig riktigt vet vad som håller på att ske. Screamers, som baserar sig på novellen Second Variety, lyckas föra fram denna Dickska världsåskådning mycket fint. Över huvudtaget känns filmens värld mycket trovärd och motiven till kriget och den därpå följande utvecklingen är just så sjuk som vi som människor är vana med. Filmen har en relativt dyster och till och med hopplös underton, något som man sällan ser i de sf-filmer som gått igenom Hollywoods köttkvarnar.
   Filmen har något av en lågbudjetfilms anda över sig, men inte på ett för störande sätt. Samtidigt kan man säga att denna lågbudjetanda ger filmen en egen karaktär som passar vädigt bra.
   Screamers har redan några år på nacken (filmen fick sin premiär 1995), men har hållit för tidens tand otroligt bra. Det är synd att filmen blivit glömd och överkörd av de stora megaproduktionerna, den förtjänar ett bättre öde. Likaså är det synd att filmen nu när den utgetts på DVD har blivit "kantcensurerad". Film skall visas i sitt rätta bildformat, inte beskäras för att fylla tv-rutan! Som tur klarar sig Screamers genom denna våldshandling rätt så bra och filmen går att följa med även om en stor del av bilden fattas.
   Vill du se en bra science fiction-film som t.o.m. i någon mån lyckas provocera och väcka tankar, så som en bra sf-historia skall, rekommenderas Screamers. (Bry dig inte om pärmtexterna som är otroligt löjliga, fulla med fel och avslöjar alldeles för mycket om intrigen.)

-Ben Roimola- 21.8.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]