[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Shaun of the Dead

[Pärmen på Shaun of the Dead.]
Regi: Edgar Wright.
Manus: Simon Pegg & Edgar Wright.
Musik: Dan Mudford & Pete Woodhead.
I huvudrollerna: Kate Ashfield, Nicola Cunningham, Lucy Davis, Nick Frost, Dylan Moran och Simon Pegg.
Längd: ca 95 min
Ursprungsland och -år: Storbritannien, 2004.
Åldersgräns: 15.
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel:
Distributör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD.
Recensionsformat: DVD.
Filmens webbsida finns på http://uip.co.uk/romzom/.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0365748/combined.
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Lljudspåret är Dolby Digital 5.1.
  • Textning: Svenska, finska och engelska borde det vara, men på recensionsexemplaret är det holländska och franska i stället för de två förstnämnda. Allt bonusmaterial är tyvärr otextat.

Bonus:

  • Kommentarspår med Edgar Wright och Simon Pegg.
  • Avdelningen Raw Meat innehåller följande: Edgar & Simon's Flip Chart (13,27 min), i vilken Edgar Wright och Simon Pegg visar hur de har skissat upp filmen på papper, inklusive bl.a. bakgrundsinfo om rollpersonerna. SFX comparison (2,17 min), i vilken det på ett intressant sätt visas hur ett par scener har trickfilmats. Make-up tests (2,13 min), som är en provfilmning av zombies och exempel på hur man har gjort färgmanipulering. EPK featurette (7,02 min) är en vanlig reklamdokumentär om filmen.
  • Avdelningen Missing Bits innehåller följande: Funky Pete (1,56 min). En scen med censurerade svordomar på ljudspåret. Ganska lustig. The Man Who Would Be Shaun (0,27 min). En lustig kort scen. Plot Holes (3 st: 0,43, 1,13 & 1,17 min) Tre rollpersoners öden som inte avslöjas i filmen förklaras i stället här med teckningar och berättarröst. Outtakes (10,39 min). Tagningar som inte användes, i de flesta fall för att skådespelarna började skratta. Ganska roliga.
  • Extended Bits (12,50 min). Längre versioner av scener som användes. Förutom det vanliga ljudspåret finns det här också ett kommentarspår med Edgar Wright och Simon Pegg, på vilket de berättar varför de kortade ner scenerna. Måttligt intressant.
  • Trails of the Dead. Fyra trailers: Fright Fest 2003 teaser (1,28 min), Official teaser (1,38 min), Official trailer (1,48 min) och två TV spots (0,43 min).
  • Zombie Gallery. Diverse foton och reklamplanscher.

Utgående från namnet tror man ju att Shaun of the Dead är en parodi på Dawn of the Dead och de andra zombiefilmerna av George A. Romero. Nånting i stil med Scary Movie. Men det är den inte. Shaun of the Dead är en brittisk komedi som handlar om vanliga arbetarklassmänniskor och deras problem. Visserligen är ett av dessa problem att det dyker upp zombies i stil med dem i Romeros filmer, men huvudpersonerna hanterar dem med ungefär samma attityd som allt annat krångel.
   Filmen utspelar sig i London och huvudpersonen är Shaun (spelad av ena manusförfattaren Simon Pegg), som har dåligt flyt med sin flickvän Liz (Kate Ashfield), sin familj, sina kompisar (speciellt den roliga men lata Ed, spelad av Nick Frost), samt i hemelektronikaffären där han jobbar. Hans situation presenteras med torr och ofta svart humor - det är alltså typiskt brittiskt.
   Zombiena kommer redan i ett tidigt skede av filmen. Shaun är dock i början så bekymrad med annat, att det tar ganska länge innan han äntligen lägger märke till dem.
   Shaun of the Dead bygger främst på dialog och diskussioner om livets gång, men längre fram i filmen blir det lite mer action, blod och våld. Dock inte så mycket, inte tillräckligt för att det skall bli en skräckfilm. Taglinen "Romantisk komedi. Kryddad med zombies." är nog välbeskrivande. Det är en intressant idé att kombinera komedi och zombiefilm på det här sättet, utan att göra det till en parodi.
   Shaun of the Dead är ingen speciellt viktig milstolpe i filmhistorien, men visst är den rolig. De som gillar zombiefilmer ser den säkert gärna, och jag tror att den dessutom kan gå bra hem i en betydligt vidare krets. Brittiska humorgrejer blir ju ofta populära. Slutet är förresten fyndigt, pluspoäng för det!
   Det finns mycket bonusmaterial på DVD:n, men största delen av det är måttligt intressant. Det är mycket insidehumor och annat som knappast intresserar så många.

-Michael Karlsson- 22.12.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]