[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Shrek

[Pärmen på Shrek.]
Regi: Andrew Adamson & Vicky Jenson
Manus: Ted Elliott, Terry Rossio, Roger S.H. Schulman & Joe Stillman
efter en bok av William Steig.
Musik: James McKee Smith
I huvudljudrollerna: Cameron Diaz, John Lithgow, Eddie Murphy
och Mike Myers.
Längd: ca 86 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 7
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Shrek
Distibutör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.shrek.com/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0126029
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Ljudspåret är Dolby Digital 5.1 på alla språk (engelska, svenska och finska).
 • Textning på svenska, finska och engelska; även menyerna finns på dessa språk.
  Bonus (allt bonusmaterial är textat på svenska, finska och engelska):
 • Kommentatorljudspår med regissörerna Adamson och Jenson samt producenten Aron Warner.
 • Shrektek (22,09 min, 4:3): om hur datoranimationen gjordes.
 • Intervjuer med huvudkaraktärerna (2,23 min, 4:3): humoristiskt "möte med pressen".
 • Om filmen: textrutor om filmen (även dessa på alla ovannämnda språk).
 • Internationell dubbning (2,03 min, 4:3): om dubbandet av filmen, exempel bl.a. från Frankrike, Italien, Mexico och Tyskaland.
 • Shrek-karaoke (2,45 min, anamorfisk vidbild): kortfilm där Shrek &co sjunger i träsket, visas även automatiskt efter filmens slut.
 • Spel: frågesport, morfning, pepparkaksgubben och ljudstudio (den sista kräver dator med Windows-operativsystem).
 • Text-rutor med information om de engelska huvudljudrollsinnehavarna samt en massa produktionsfolk. Totalt finns info om 21 personer.
 • DVD-ROM: fungerar ej på Mac, så jag har ingen aning om dess innehåll och språk.

Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Animerad film för hela familjen om ett troll som får i uppdrag att rädda en prinsessa. Filmen blandar ihop element från flere sagor och mytologier till en mycket smakfull och rolig soppa.

Lite längre:
Shrek är en ovanligt lyckad amerikansk tecknad film för hela familjen. Ofta brukar det ju vara så, att speciellt Disneys s.k. familjefilmer är kanske trevliga för barnen, men långtråkiga för föräldrarna. Shrek, som inte har något med Disney att göra utan är producerad av Spielberg &co:s bolag Dreamworks, lyckas vara en film som åtminstone den här fullvuxna människan gillade och jag tror att filmen har en hel del även att erbjuda åt barn.
   Shrek är berättelsen om en ogre, eller ett träsktroll, som det så lämpligt översatts till svenska. Vår hjälte Shrek bor i sitt träsk och njuter av sitt liv tills den lokala regenten belsuter att deportera alla sagovarelser till just det här träsket.
   För att få behålla sitt träsk för sig själv åtar sig Shrek ett uppdrag av kungen: rädda prinsessan Fiona från drakens klor. Det blir naturligtvis inget enkelt uppdrag, men Shrek är färdig att göra nästan vad som helst för att få bo i ro.
   Ett dylikt äventyr är ju redan för sig material för en hur bra barnfilm som helst. Lägg ännu till det faktum att filmen är relativt ovåldsam (några dunster med riddare och rövare blir det ju nog) och du har en perfekt barnfilm åtminstone för litet äldre barn.
   Det som gör Shrek så trevlig även för vuxna är själva intrigen och humorn. Filmen blandar element från en massa klassiska sagor och mytologier, men allt med en humoristisk knorr på det hela.
   Shrek är en datoranimerad film. De tekniska framstegen på den här branschen går med stormsteg och fastän Shrek kanske inte är det absolut bästa som åstadkommits hittills (den tekniskst mest fulländade datoranimationen vid skrivande stund är nog Final Fantasy), så är den otroligt fin. Speciellt karaktärernas ansikstuttryck är ett nöje att följa med och går man in på mer tekniska detaljer så är t.ex. prinsessans kläder otroligt realistiskt animerade.
   Vill du glädja dig med en film som borde få nästan vem som helst att skratta och som man gärna ser flere gånger om skall du ge Shrek en chans. Enhörningen rekommenderar.

-Ben Roimola- 19.5.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]