[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Sleepy Hollow

[Pärmen på Sleepy Hollow]
Regi: Tim Burton
Manus: Andrew Kevin Walker
baserar sig på The Legend of Sleepy Hollow av Washington Irwing
I huvudrollerna: Johnny Depp
och Christina Ricci
Längd: ca 102 min
Åldersbegränsning: F-16
Videons bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Päätön ratsumies,
hyr- och köpvideo
Distibutör: Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.sleepyhollowmovie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0162661
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Sleepy Hollow är en njutbar blandning detektivberättelse och spökhistoria. Johnny Depp spelar en poliskonstapel som år 1799 skickas till den lilla byn Sleepy Hollow för att reda ut ett mordmysterium. Morden lär vara utförda av en huvudlös ryttare. Filmen är visuellt ytterst stilig, som man bara kan vänta sig av Tim Burtons filmer. Rekommenderas.

Lite längre:
Filmen Sleepy Hollow baserar sig på en gammal amerikansk spökhistoria. I filmen spelar Johnny Depp en framåtsträvande ung poliskonstapel som är mindre nöjd med de sätt som används vid brottsutredning i New York i filmens nutid, år 1799. Konstapelns moderna metoder väcker missnöje och för att få honom ur vägen skickas han till den lilla byn Sleepy Hollow för at utreda ett mordmysterium. Flera personer har fått sitt huvud avkapat. Lokalbefolkningen tror att morden uträttats av en man som legat i graven redan i flere tiotals år, men som nu återkommit som den huvudlöse ryttaren. Den unga New York-konstapeln tror naturligtvis inte på sådant nonsens, men hur är det egentligen, ligger det en vanlig dödlig bakom morden eller är något övernaturligt inblandat.
   Regissören Tim Burton är en mästare på att skapa stiligt fantasifulla, men trovärda miljöer. Med Sleepy Hollow förstärker mästaren tron på sin konst. Filmen är visuellt ytterst stilig, alla färger är noggrannt utvalda och den närmast svartvita grundpaletten får en att kippa efter andan.
   Scenografin är vacker, manuset bra, svärdspelskoreografierna korta men ytterst fungerande. Kort och gott är nästan hela filmen en stor njutning.
   Då vi har en berättelse om en mördare som hugger av halsen på folk är det inte att undra på att filmen är F-16. Jo, huvudena rullar och blodet strittar, men någon speciellt äcklig eller våldsfixerad film kan man nog inte skylla Sleepy Hollow till att vara. Vänta dig dock inte att kameran skulle vända bort då slaget når halsen, nej som sagt här ser man huvudena huggas av i alldeles tillräckligt stor detaljrikedom.
   Sleepy Hollow kan varmt rekommenderas till alla som gillat Burtons tidigare filmer. Samt även alla som gillar välgjorda och stiliga filmer. Gillar du spökhistorier eller litet mörkare fantasy är denna film nog just det du sökt efter. Rekommenderas!

-Ben Roimola- 30.12.2000
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]