[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Spontaneous Combustion

[Pärmen på Spontaneous Combustion.]
Regi: Tobe Hooper.
Manus: Tobe Hooper & Howard Goldberg.
Musik: Graeme Revell.
I huvudrollerna: Cynthia Bain, Jon Cypher, Brad Dourif
och William Prince.
Längd: ca 93 min.
Ursprungsland och -år: USA, 1990.
Åldersgräns: 18
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Spontaneous Combustion.
Distributör: Oy Future Film Ab (http://www.futurefilm.fi).
köpDVD
Recensionsformat: DVD.
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0098375/combined
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Ljudspåren är Dolby Digital Stereo 2.0.
  • Textning på svenska, finska och norska.

Bonus:

  • Textbiografier på engelska om Tobe Hooper och Brad Dourif.
  • Filmens trailer (1,56 min, vidbild)

Enhörningens poäng: 2

Tobe Hoopers bästa film är fortfarande helt klart hans debut, klassikern The Texas Chainsaw Massacre (1974). När har karln senast egentligen åstadkommit någonting sevärt? Poltergeist (1982) var väl helt ok, men vad har han gjort sedan dess?
   En av hans senare filmer är Spontaneous Combustion (1990), och den är ett bottennapp. En av de största bristerna i den är den klumpigt skrivna och alltför förutsägbara berättelsen (som lär påminna om Stephen Kings Firestarter): 1955 använder den amerikanska staten ett ungt par som försökskaniner i ett experiment i vilket man testar ett vaccin mot radioaktivitet. Paret överlever testet, och nio månader sedan får de en son. Det första den nyfödda sonen gör är att döda sina föräldrar genom att få dem att självantända. Jep, han blev visst lite underlig till följd av radioaktivitetsexperimentet.
   Filmen hoppar 34 år framåt i tiden. Sonen (Brad Dourif, känd bl.a.för rollen som Grima Wormtongue i The Lord of the Rings) har växt upp, och vet ingenting om sina föräldrar. Hans liv har ändå varit relativt normalt, men en dag går allting snett och allt fler människor som han inte gillar självantänder. När han börjar forska i sitt förflutna kryper det så småningom fram att han har en del märkliga mutantegenskaper, och det har ju tittaren i stort sett vetat ända sedan filmens början.
   Berättelsen är inte speciellt intressant, och då dessutom skådespelarna är sällsynt oövertygande (även Brad Dourif), miljöerna enbart billiga kulisser, och då de eldfängda specialeffekterna ser amatörmässiga ut - ja, då får man ingen nämnvärd behållning av Spontaneous Combustion. Filmen saknar helt spänning och stil. Man skulle aldrig tro att en regissör som debuterade med någonting så unikt och minnesvärt som The Texas Chainsaw Massacre kunde bli så här mycket sämre.
   Den här filmen bör ses bara av die-hard Tobe Hooper-fans (om sådana finns) och kanske av folk som tycker det är kul att skratta åt skräckkalkoner ur Ö-klassen. Alla andra har härmed blivit varnade.

-Michael Karlsson- 5.4.2004
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]