[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Star Trek: The Motion Picture - The Director's Edition

[Pärmen på Star Trek - The Motion Picture]
Regi: Robert Wise
Manus: Harold Livingston
Musik: Jerry Goldsmith
I huvudrollerna: Majel Barrett, Stephen Collins, James Doohan, DeForest Kelley, Persis Khambatta, Walter Koenig, Nichelle Nichols, Leonard Nimoy, William Shatner
och George Takei.
Längd: ca 131 min
Ursprungsland och -år: USA, 1979/2000
Åldersgräns: 11
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Star Trek - Avaruusmatka
Distributör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.startrek.com/library/movies/i_main.asp
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0079945
DVD-fakta:
 • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
 • Skivan innehåller förutom det nymixade 5.1-ljudspåret på engelska även en tysk dubbning. Båda ljudspåren är Dolby Digital 5.1.
 • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska, engelska, engelska för hörselskadade, arabiska, bulgariska, holländska, polska, rumänska, tjeckiska, turkiska, tyska och ungerska.
  Bonus:

  Första skivan:
 • Kommentatorljudspår med regissören Robert Wise, skådespelaren Stephen Collins, kompositören Jerry Goldsmith och specialeffektsguruerna Douglas Trumbull och John Dykstra (textad på engelska och tyska): mycket intressant kommentatorljudspår med information om bl.a. specialeffekterna, skillnaden mellan den nya och den gamla versionen av filmen samt filmandet överhuvudtaget.
 • Textkommentarer av Star Trek-experten Michael Okuda (finns även översatt till tyska).
  Andra skivan: (Materialet är textat på svenska, finska, norska, danska, isländska, engelska, arabiska, bulgariska, holländska, polska, rumänska, tjeckiska, turkiska, tyska och ungerska.)
 • Documentaries (12,38 min, 29,40 min, 14,05min 4:3 samt filmsekvenserna i vidbild): Tre utmärkta dokumentärer som tillsammans berättar grundligt hur den första Star Trek-filmen kom till och hur den utvecklades till den specialversion som finns på DVD:n. Innehåller bl.a. snuttar ur den planerade Star Trek: Phase II -tv-serien som aldrig blev till.
 • Advertising: tre trailers (2,04 min, 2,18 min och 1,32 min, anamorfisk vidbild, ingen textning) och åtta tv-reklam (alla 0,30 min, 4:3, ingen textning) för Star Trek - The Motion Picture samt en reklamsnutt (2,23 min, 4:3, ingen textning) för den nya Enterprise-serien.
 • Additional & deleted scenes: Denna del innehåller scener från den ursprungliga teaterversionen samt från tv-versionen som ändrats eller lämnats bort från DVD-versionen. Från 1979 års bioversion finns totalt 5 ändrade scener (4,03 min, 2,28 min, 3,21 min, 4,49 min och 4,34 min, anamorfisk vidbild) ett kollage med material som förkortats eller helt tagits bort från totalt 16 scener (5,29 min, anamorfisk vidbild) samt en scen som aldrig gjordes färdig (2,42 min, vidbild, utan ljud, textning endast på arabiska och danska). Från tv-versionen som visades år 1983 finns 11 scener (0,52 min, 0,27 min, 0,21 min, 0,11 min, 1,04 min, 0,32 min, 0,43 min, 1,08 min, 1,01 min, 1,15 min och 0,14 min, anamorfisk vidbild).
 • Archives: Maurice Zuberanos storyboards från tre scener.
 • I DVD-fodralet finns dessutom ett litet häfte på fyra sidor med en hälsning av regissören Robert Wise samt en grundlig innehållsförteckning över DVD-skivorna.

Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Den första Star Trek-filmen i en restaurerad och litet uppiffad version. Långsammare och mer filosofisk än de senare Trek-filmerna; denna film är faktiskt mer i stil med Kubricks 2001. Ett utmärkt DVD-paket, med massvis av intressant bonusmaterial som gör detta till ett absolut måste ifall Star Trek: The Motion Picture betyder något för dig.

Lite längre:
Då den första Star Trek-filmen år 1979 lyste upp biosalarna var det en stor händelse, nästan lika stor som Star Wars några år tidigare och för alla de otaliga Star Trek-fansen var det här naturligtvis en ofantlig händelse.
   Jag minns att jag såg filmen med min far och min bästa kompis på biografen i Lovisa. Jag tror året var 1980, jag fyllde fjorton det året. Det var andra tider. Filmen gjorde inte ett lika stort intryck som Star Wars hade gjort, men visst satt man där storögd och söp i sig all den "sense of wonder" man bara kunde.
   Min andra mycket starka minnesbild om Star Trek - The Motion Picture kommer från ungefär tio år senare. Jag och "Enhörningskonstnären" Sami Toivonen tittar på filmen på min 14-tums tv i min studentlya i Åbo. Vi har helt spontant kommit på att fylla de tysta stunderna mellan skådespelarnas repliker med mer eller mindre lustiga kommentarer. Vi håller på att kikna av skratt.
   Vi gör ett tidssprång på över tio år och här sitter jag och skriver en recension av Star Trek: The Motion Picture - The Director's Edition, den definitiva upplagan av den första Star Trek-filmen.
   Regissören Robert Wise &co. har nu gått tillbaka till den första Star Trek-filmen och dammat av och putsat upp den. Vissa scener har filats, vissa specialeffekter har gjorts om och hela ljudspåret är ommixat till Dolby Digital 5.1. Restaureringsarbetet har gjorts med en säker hand. De nya specialeffekterna t.ex. är i samma stil som de gamla för att inte sticka ut.
   Enligt vad Wise berättar på kommentatorljudspåret är största delen av förändringarna gjorda eftersom filmmakarna år 1979 hade en ytterst sträng tidtabell och helt enkelt inte kunde färdigställa filmen precis som de ville.
   De purister som vill se vad som egentligen har ändrats och skalats bort från den ursprungliga bioversionen (eller från tv-versionen från 1983) kan hänföras till den andra skivan av denna utmärkta dubbel-DVD-utgåva. Här finns förutom alla ändrade och bortklippta scener även en massa intressant bonusmaterial. Bland det bästa är tre korta dokumentärfilmer som tillsammans perfekt utstakar vägen från den planerade tv-serien Star Trek: Phase II till biofilmen Star Trek: The Motion Picture och vidare till denna DVD-version, The Director's Edition.
   Som film är Star Trek: The Motion Picture en intressant produkt. Filmen är mycket långsam på ett positivt sätt och liknar faktiskt mera Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey än Star Wars, de senare Star Trek-filmerna eller ens den ursprungliga Star Trek-tv-serien.
   Visst kunde den gamla tv-serien behandla även ömtåliga eller moraliskt djuplodande ämnen, men till slut måste ändå Kirk få slå knytnäven i käften på veckans fuling eller plantera en kyss mitt i nunan på den minikjolsklädda kvinnliga rymdvarelsen. Jämför då detta med The Motion Picture som egentligen inte innehåller någon våldshandling alls från Enterprise-folket och där Kirk knappt följer någon kvinna med blicken.
   I stället har vi nu Kirks 40-årskris (eller är det 50?) och hans politiska manipulering för att få tillbaka sitt rymdskepp. Lägg till ett hot mot jorden och nästan metafysiska tankelekar om vad en levande varelse egentligen är för något och resultatet börjar närma sig Star Trek: The Motion Picture.
   Gillar du Star Trek är det här naturligtvis något för dig, men förbered dig på ett annorlunda äventyr. Vill du se en film som är något annat än det sedvanliga rymd-pang-pang-actionet, men som definitivt är en rymd-sf-film är det här något för dig. Vill du se en gammal klassiker varsamt och hänsynsfullt restaurerad är det här något för dig. Tycker du att en science fictionfilm absolut skall innehålla massiva explosioner, stora rymdbataljer, skrämmande utomjordingar och framförallt andlös action kan du glömma Star Trek: The Motion Picture.

-Ben Roimola- 6.7.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]