[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Stepford Wives

[Pärmen på The Stepford Wives]
Regi: Frank Oz
Manus: Paul Rudnick
baserad på boken The Stepford Wives av Ira Levin.
Musik: David Arnold
I huvudrollerna: Mathew Broderick, Glen Close, Nicole Kidman, Bette Midler
och Christopher Walken.
Längd: ca 93 min
Ursprungsland och -år: USA, 2004
Åldersgräns: ?
Bildformat: tv (4:3) [DVD:n torde vara anamorfisk vidbild]
Finsk titel: Stepfordin vaimot
Distributör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.stepfordwivesmovie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0327162/combined

The Stepford Wives är en skön liten historia, och samtidigt en rejäl kritik till den amerikanska familjedrömmen.
   Joanna Eberhart (Nicole Kidman) flyttar utbränd av karriären med sin familj till Stepford, en sockersöt förort till Connecticut. Genast märker hon att de övriga fruarna har mera gemensamt med Barbie-robotar än mänskliga varelser av kött och känslor. Hon och hennes två mera jordiska karaktärer i Stepford tar upp kampen att avslöja vad som pågår, medan hennes man frestas anpassa sig till mansgrisarnas paradis. Frågan är: ska han omvandla sin fru till en betjänande robot som han kan styra hur han vill, eller ska han vinna hennes kärlek?
   Historien är skriven redan 1972 av Ira Levin, och den har filmatiserats två gånger tidigare, 1974 och 1980, den senaste för TV (Revenge of the Stepford Wives). Konceptet är med andra ord välkänt vid detta laget och begreppet stepfordwife betyder väl närmast en kvinna som är en Barbieslav.
   Version 2004 av Stepford wives tillför väl inget nytt, och är förstås ännu ett utslag av trenden att göra pengar på gammalt material. Men det är en nätt liten film i en gosig 50-talsmiljö med moderna hitechinslag. Man får sig några goda skratt också. Och historien blir inte sämre av att berätta den en gång till (fast det går utmärkt att se 74:an i stället). Filmen är i alla fall väl värd att se och diskutera. Dessutom vill jag passa på att rekommendera Ira Levins övriga publikationer. Alla känner väl till Rosemary's Baby (1967) och kanske Pojkarna från Brasilien (1976). Men fram för allt är Sliver (1991) läsvärd (har gått i TV inte alltför länge sen). Den handlar om ett höghus där varje lägenhet bevakas av dolda kameror av en som bor i huset. Glömmas bör ej heller den oöverträffbara dystopin En vacker dag... (1970).
   Typiskt för Levin är hans beskrivningar av oss människor som kontrollerade av utomstående krafter, vare sig det är djävulen eller en klonande galning, Vare sig vi är robotstyrda, drogade eller bara bevakade ...

-Peter Damlin- 10.1.2005
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]