[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Strange Frequency 2

[Pärmen på Strange Frequency 2]
Regi: Neill Fearnley (1), Kevin Inch (2, 4)
och Jeff Woolnough (3).
Manus: Carl Dupre & Dan Merchant (1), Joseph Anaya & Dan Merchant (2), Joseph Anaya & Dan Merchant & Steve Jones (3)
samt Dale Kutzera (4).
Musik: flere
I huvudrollerna: James Masters (1), Patsy Kensit (2), Lindsay Sloane (3), Peter Strauss (4).
Längd: ca 4*20 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 15
Bildformat: tv (4:3)
Finsk titel: Outoja tarinoita
Distibutör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyrvideo
Recensionsformat: video
I IMDb hittas tv-serien på http://www.imdb.com/Details?0289828
Enhörningens poäng: 6

Kortkort:
Twilight Zone rejält kryddad med rockmusik. Fyra kortfilmer som på ett eller annat sätt hänger ihop med rockmusik och alla har något fantastiskt inslag i intrigen. Engångsvara utan större djup.

Lite längre:
Strange Frequency är en sf-kortfilmsserie som ursprungligen visats på musikkanalen VH-1. Nu har dessa filmnoveller, eller åtminstone en del av dem samlats på hyrvideo.
   Novellen är ett viktigt format för sf-litteraturen, därför är det inte så underligt att vi under åren fått flere tv-serier som specialiserat sig på sf-kortfilmer. Twilight Zone, Outer Limits och Amazing Stories är väl de bäst kända, de två första har ju redan genomgått två inkarnationer. Eftersom man inte behöver upprätthålla någon kontinuitet har sf-kortfilmerna inte samma restriktioner som t.ex. sf-tv-serier. Vill du spränga hela jordklotet i en episod eller döda huvudkaraktären, går det hur bra som helst, nästa vecka är det ju i vilket fall som helst en helt ny berättelse med nya huvudpersoner och en ny värld. Detta har å sin sida lett till att sf-kortfilmerna oftast är ganska mörka och makabra.
   Vad kunde väl passa bättre för en rockkanal än mörka och makabra historier. Det är alltså egentligen inget under att något sådant som Strange Frequency sett dagens ljus. I grund och botten är det här inget annat än Twiligt Zone där varje episod knyter sig till musikens, och främst då rockens, värld.
   Den första Strange Frequency-antologin gick mig helt förbi, kanske den inte ens utgavs här i Finland? Strange Frequency 2 innehåller i varje fall fyra sf-kortfilmer. Sf-elementet i alla historier är av det mer fantastiska slaget, så söker du pur science fiction har du inget att hämta här.
   I den första historien, Soul Man, träffar vi roudien Mitch (spelad av James "Spike" Masters) som så gärna skulle vilja bli en gitarrstjärna. Vi vet ju alla vem det är som brukar gå omkring och uppfylla folks önskemål för ett visst pris, så det går inte länge innan Mitch finner sig i en ordentlig knipa. Hin onde spelas här av The Whos Roger Daltrey.
   Cold Turkey berättar om en nedknarkad musiker som får besök av en ung kvinna som visar sig vara hans addiktion personifierad i kött och blod.
   Den tredje historien, Instant Karma, berättar om en kvinnlig groupie som blir illa behandlad av sin idol och vill hämnas.
   Videons sista kortfilm heter Don't Stop Believin' och berättar om en man som råkat ut för en olycka, men märker att han kan ta sig tillbaka i tiden till olyckshändelsen då han lyssnar på en viss låt.
   Berättelserna i Strange Frequency 2 är små munsbitar som inte erbjuder större djup eller väcker radikalt nya tankar. Lämpligt tidsfördriv då man väntar på att ens favoritprogram skall börja, eller innan man går och lägger sig, men inget som man skulle återkomma till gång på gång.

-Ben Roimola- 6.7.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]