[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Day the World Ended

[Pärmen på The Day the World Ended.]
Regi: Terence Gross 
Manus: Brian King & Max Enscoe & Annie deYoung.
Musik: Charles Bernstein
I huvudrollerna: Bobby Edner, Nastassja Kinski
och Randy Quaid.
Längd: ca 88 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Kosto avaruudesta
Distibutör: Oy Egmont Entertainment Ab (http://www.egmont-entertainment.fi)
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0272575
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild
  • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på engelska även en tysk dubbning. Båda ljudspåren är Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska, isländska, engelska, arabiska, bulgariska, grekiska, hebreiska, hindi, holländska (även bonusmaterialet), polska, tjeckiska, turkiska, tyska (även bonusmaterialet) och ungerska.
    Bonus:
  • Making-of: en förlängd reklam om filmen där regissören och monsterskådespelaren intervjuas kort (3,29 min; 4:3).
  • Photo gallery: fotografier och produktionsskisser i fyra olika kategorier (monster sketches, building the monster, behing the scenes photos och production stills).
  • Kommentatorljudspår med producenterna Stan Winston och Shane Mahan, intressantare än själva filmen. Textad på holländska och tyska.
  • Filmographies: textrutor med Kinskis, Winstons och Quaids valda filmografier.
  • Trailers: reklam om Creature Feature-serien (2,50 min, 4:3 och vidbild), Godzilla (1,49 min, vidbild), The Forsaken (1,51 min, anamorfisk vidbild), The Breed (1, 29 min, 4:3 och vidbild) och Hollow Man (1,27 min, anamorfisk vidbild).

Enhörningens poäng: 2

Kortkort:
Totalt misslyckad monsterfilm.

Lite längre:
The Day the World Ended hör till Creature Feature-serien, fem tv-filmer vars namn är lånade från gamla klassiska 50-tals B-filmer, men som inte har desto mer med originalen att skaffa. De övriga filmerna i serien är Earth vs. the Spider, She Creature, How to Make a Monster och Teenage Caveman.
   The Day the World Ended berättar om en barnpsykolog som flyttar in i en liten stad mitt i ingenstans. Stadens innvånare känner alla varandra och nykomlingen tas emot med blandade, men mest misstänksamma känslor. Psykologen blir snabbt vän med en liten pojke som verkar vara en enstöring och som mobbas av de andra barnen. Knappt har psykologen slagit sig till ro i staden då först en och sedan flere av invånarna möter sitt öde i klorna på ett fasansfullt monster.
   Tyvärr låter intrigen bättre än vad den är i verkligheten. Av någon anledning lyckas filmen inte lyfta alls. Ännu värre blir det då man lyssnar på kommentatorljudspåret och hör hur filmens producenter Stan Winston och Shane Mahan tolkar filmen och hur det alltså egentligen borde vara. Visst, har man facit i hand, eller manuset i detta fall, så ser man ju direkt vilka ingredienser till en psykologisk thriller av typen "liten bortglömd stad med en mörk hemlighet" vi har här. Tyvärr fungerar filmen inte utan facit.
   The Day the World Ended är otroligt långtråkig och dragig och är inte ett dugg engagerande. "Jaha, nu dog den där typen. Än sen då. Hmm, det där var säkert menat som en skrämmande effekt. Jasså." Den här filmen var en verklig plåga att tröska igenom.
   Filmen kunde ha fungerat som en rolig kalkonfilm, men den är inte ett dugg humoristisk. Den kunde också ha blivit en stämningsfull skräckthriller, men den är varken skrämmande eller spännande, endast långtråkig.
   Som tittare sitter man slutligen där och funderar varför filmen inte fungerar. Skådespelarna gör ett hyfsat jobb och alla andra ingredienser finns nog också, men slutresultatet är ändå bara misslyckat. Det finns ingen orsak att se den här filmen.

-Ben Roimola- 8.6.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]