[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Dead Zone

[Pärmen på The Dead Zone]
Regi: David Cronenberg
Manus: Jeffrey Boam,
baserar sig på romanen The Dead Zone (sv. Död zon) av Stephen King.
Musik: Michael Kamen
I huvudrollerna: Christopher Walken, Martin Sheen, Brooke Adams
Längd: ca 99 min
Ursprungsland och -år: USA (eller Kanada?), 1983
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Viimeinen yhteys
Distibutör: Scanbox-Jupiter / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyr- och köpDVD
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0085407
DVD-fakta: Anamorfisk vidbild; ljudspåret är ommixat till Dolby Digita 5.1; textning på svenska, finska, danska och norska; bonus: text-info om Walken och Sheen; trailers på Lesser Prophets, The Substitute 2 och Road Ends.
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Utmärkt sf-thriller om en man som blir synsk. Inga "Böö!"-effekter fastän manuset grundar sig på Stephen Kings bok. Rekommenderas.

Lite längre:
Jag har inte läst Stephen Kings roman The Dead Zone, eller Död zon som den svenska översättningen heter, så jag har ingen aning om hur väl David Cronenbergs film följer den ursprungliga texten. Hur som helst är Cronenbergs film en mindre klassiker, som man nog kan rekommendera år närmast vem som helst.
   The Dead Zone berättar om en man som blir synsk och hamnar i en bilolycka som förändrar hela hans liv. Fastän filmen grundar sig på skräck-konungen Kings text är det här ändå ingen skrämselfilm. Filmen har egentligen inga chockeffekter även om några enstaka äckliga scener nog förekommer.
   I grund och botten är filmen egentligen en tragisk kärlekshistoria kryddad med främlingsskräck och smaksatt med minimala ingredienser av en politisk thriller.
   Gillar du snabb action, våld och explosioner är The Dead Zone inget för dig. Filmen är ganska så lågmäld och t.o.m. långsam (på ett positivt sätt). Samtidigt är detta en film som greppar tag på tittaren och håller honom fastklistrad vid rutan. Fastän undertecknad hade sett filmen redan för flere år sedan och kom ihåg intrigen riktigt bra lyckades filmen ändå få en att leva med i de intensiva och tragiska händelserna.
   Det här är en film som mer än väl kan rekommenderas även för dem som i normala fall inte gillar science fiction eller fantasy. Speciellt då DVD-versionen har en mycket bra bild för en nära på 20 år gammal film och då Scanbox' Jupiter-skivor åtminstone här i Finland är relativt billiga finns det egentligen ingen orsak till att inte hyra filmen eller t.o.m. köpa den.

-Ben Roimola- 25.11.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]