[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Last Patrol

[Pärmen på The Last Patrol]
Regi: Seldon Lettich
Manus: Stephen J. Brackley & Pamela K. Long
Musik: David Michael Frank
I huvudrollerna: Sherri Alexander, Joe Michael Burke, Rebecca Cross
och Dolph Lundgren
Längd: ca 91 min
Åldersbegränsning: F-15
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: The Last Patrol - viimeinen partio,
hyrvideo
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
Recensionsformat: video
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0214871
Enhörningens poäng: 4

Kortkort:
Militär-action-sf (utan så värst mycket action) om en grupp människor som försöker klara sig efter att en jordbävning rivit Kalifornien loss från den amerikanska kontinenten.

Lite längre:
I The Last Patrol spelar Dolph Lundgren en armékapten, som skickats ut i den kaliforniska ödemarken för att ta över befälet på en avlägsen postering. Knappt har Dolph hunnit fram då världen rasar. Den stora jordbävningen kommer och förändrar USA:s västkust för gott. Delar av Kalifornien rivs loss från kontinenten och bildar en ö utanför kusten. Tillsammans med en handfull överlevande besluter sig vår kapten att ... ja, göra vad?
   The Last Patrol är en milt sagt underlig film. Det är inte bara en gång som tittaren skrapar sig i huvudet och undrar från vilken planet manusförfattarna egentligen kommit. För undertecknad verkade det åtminstone fullkomligt ofattbart att filmens huvudpersoner inte visade något större intresse i att göra något åt sin situation. Eftersom Dolphs karaktär hade fått order att sköta om den den förfallna arméposteringen tyckte han väl att han måste göra det in till tidens ände. Vad gör det fast man inte har någon kontakt med den övriga världen, inte lämnar man ju sin post inte.
   En helt oförklarlig scen i filmen (som berättar ganska mycket om hur ofattbart underlig filmen egentligen är) är den där två av våra huvudpersoner står på stranden och undrar över vattnet som skiljer dem från kontinenten. Den ena personen är förtvivlad över att vattnet står i hennes väg. Den andra personen berättar hur det giftiga (sic!) vattnet välde in i den spricka som uppstod då Kalifornien revs loss. Hela tiden ser tittaren stranden som ligger på andra sidan "havet". Avståndet till den andra stranden är kanske ett tiotal kilometer. Karaktärerna uppträder dock som om havet var ofantligt brett och ingendera kommer på idén att bygga en båt.
   Filmen har en hel hop mer eller mindre udda personer. Största delen av dessa blir dock aldrig mer än namn, om ens det. Flere gånger känns det hela som pilotepisoden till en tv-serie, men man får nog hoppas att ingen av producenterna någonsin kommer på den idén.
   The Last Patrol är ett fullständigt missfoster. Manuset är för det mesta ofattbart och action-scenerna är för få och för dåliga för att kunna kompensera. Det bästa med filmen är trailern på Peter Jacksons kommande Sagan om ringen-film.

-Ben Roimola- 14.5.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]