[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Nutty Professor II - The Klumps

[Pärmen på The Nutty Professor 2]
Regi: Peter Segal
Manus: Steve Oedekerk, Barry W. Blaustein m.fl.
Musik: David Newman & Janet Jackson
I huvudrollerna: Eddie Murphy
och Janet Jackson
Längd: ca 102 min
Åldersbegränsning: F-7
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: Pähkähullu professori II - Klumpit,
hyr- och köpvideo
Distibutör: Universal Pictures Finland
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.klumps.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0144528
Enhörningens poäng: 5

Kortkort:
En specialeffekttekniskt fin, men innehållsmässigt verkligen tom sf-humorfilm.

Lite längre:
The Nutty Professor II är en fristående fortsättning på The Nutty Professor som var en modern version av Jerry Lewis-filmen från 1963 med samma namn. Lewis-filmen å sin sidan var en humoristisk version av R. L. Stevensons The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde.
   Intrigen i The Nutty Professor II har inget att göra med Stevensons sf-klassiker. Vi har professor Sherman Klump (spelad av Eddie Murphy) som upptäcker ett föryngringsserum. Klump är fruktansvärt förälskad i sin kollega Denise Gaines (Janet Jackson), men kämpar med sin alter ego Buddy Love (Murphy igen). För att en gång för alla bli kvitt Buddy genomgår Sherman ett delvis lyckat genetiskt ingrepp. Tillsammans med Buddy ryker även professorns intelligens ...
   Tekniskt sett, då främst specialeffekttekniskt, är filmen otrolig. Eddie Murphy spelar sex olika roller, allt från gamla farmor Klump till den läskigt coola Buddy Love. Det är inte ett fåtal scener som har Murphy i olika roller samtidigt. Dubbelexponering är ett av de äldsta filmtricken, men i The Nutty Professor II har man tagit illusionen upp i tionde potens. Efekterna är egentligen för bra, för åskådaren kommer säkert för det mesta inte ens att tänka på att en och samma person spelar de flesta personer som syns i rutan samtidigt.
   Tyvärr är filmen innehållsmässigt nästan lika tom som den är specialeffektsmässigt full. Gillar man prutthumor går det väl an, men annars fungerar filmen nog bättre som ett arbetsprov för specialeffektlaget än underhållning.

-Ben Roimola- 22.4.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]