[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


The Phantom

[Pärmen på
Regi: Simon Wincer
Manus: Jeffrey Boam
baserar sig på Lee Falks serie
Musik: David Newman
I huvudrollerna: Kristy Swanson, Treat Williams, Billy Zane och Catherine Zeta-Jones
Längd: ca 96 min
Ursprungsland och -år: USA, 1996
Åldersgräns: 11
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Mustanaamio
Distibutör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyr- och köpDVD; finns även sedan tidigare på video
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0117331
DVD-fakta: Anamorfisk vidbild; ljudspåret är Dolby Digital 5.1; dubbad till tyska (5.1) och ungerska (2.0, surround); textning på svenska, finska, danska, norska, isländska, engelska, engelska för hörselskadade, arabiska, bulgariska, holländska, tyska, ungerska, polska, rumänska, turkiska och tjeckiska; bonus: filmens trailer. Lagerbyte sker närmast omärkligt vid en scenskarv (56,01).
Enhörningens poäng: 6

Kortkort:
Intetsägande Fantomenäventyr med påklistrade fantasyelement.

Lite längre:
Fantomen hör väl nästan till samma grupp av serier som Kalle Anka, de flesta svenskar och finnar har, om inte läst serien, så åtminstone hört om den. Vi har alltså en rättskämpe som legendena säger är odödlig och som bor någonstans i den mörkaste djungeln i Afrika. Han klär sig i blå (eller beroende på i vilken tidning du läst serien) purpurfärgade åtsittande trikåer och svart mask. Han skjuter skarpt, rider en vit häst och har en varg till hund. Till skillnad från t.ex. Stålmannen hör Fantomen till de superhjältar som inte har övernaturliga krafter, utan är en helt vanlig människa. Legenden om odödlighet har uppkommit genom att fantomenskapet gått i släkten från far till son.
   Filmen The Phantom bryter mot seriens tidslinje genom att händelserna utspelas i medlet av 1930-talet, men Fantomen är tydligen ändå den vars äventyr pågår i dagens Fantomentidningar. Problematisk blir situationen då man vet att enligt den "officiella" tidslinjen föddes vår nuvarande Fantomen först år 1959. Jag kan tänka mig att denna "konstnärliga frihet" har retat gallfeber på de mest hängivna Fantomenfansen.
   Man undrar varför filmmakarna egentligen gjort som de gjort. Filmens intrig kunde lika väl ha utspelat sig i dagens värld. Ville man nu absolut göra en film som utspelade sig på 1930-talet kunde man väl ha använt sig av den 20 Fantomen?
   Hur som helst berättar filmen om en maktgalen industripamp som fått nys om tre mystiska skallstatyetter. Förda tillsammans skall dessa fungera som en otrolig energikälla. Även Fantomen råkar på skallarnas spår och konflikten är färdig.
   Av någon anledning orkar filmen inte rycka tittaren med sig. Hästen och varghunden är OK, men fantomen själv känns inte tillräckligt "cool". Att filmens kampscener sedan är otroligt klumpiga gör situationen inte ett dugg bättre.
   Egentligen är det synd att Fantomenfilmen floppade som den gjorde. Själva serien är ju fungerande och innehåller tillräckligt med material för en hel tv-serie för att inte tala om flere långfilmer.
   The Phantom är inget att hänga i julgranen. Filmen i sig är väl ingen större plåga att se, men vill du få en känsla för den riktiga Fantomen är det lika bra att du söker dig till serietidningen (http://www.fantomen.com).

-Ben Roimola- 11.11.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]