[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Tremors 3: Back to Perfection

[Pärmen på Tremors 3.]
Regi: Brent Maddock
Manus: Brent Maddock, Nancy Roberts, S.S. Wilson, & John Whelpley.
Musik: Kevin Kiner
I huvudrollerna:Shawn Christian, Susan Chuang
och Michael Gross.
Längd: ca 99 min
Ursprungsland och -år: USA, 2001
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: Väristyksiä 3.
Distibutör: Universal Pictures Finland Oy
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://stampede-entertainment.com/tremors3/
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0259685
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild
  • Ljudspåret är Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska och engelska för hörselskadade. Även bonusmaterialet är textat och menyerna presenteras på ovannämnda språk.
    Bonus (allt bonusmaterial är textat):
  • Spotlight on location: en intervju med fillmakarna och skådespelarna, innehåller massor med avslöjanden om intrigen, så se den först efteråt ifall du inte vill förstöra överraskningarna (14,45 min; 4:3, filmsekvenserna i vidbild).
  • Trailers: Tremors (1,48 min; 4:3), Tremors 2 (1,54 min, 4:3), Tremors 3 (1,15 min, 4:3).

Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
Välfungerande humoristisk monsteraction i samma anda som de tidigare Tremors-filmerna.

Lite längre:
Den ursprungliga Tremors-filmen med Kevin Bacon och Fred Ward i huvudrollerna var i grund och botten en relativt sedvanlig monsterfilm, men kryddad med en rejäl dos humor och självironi. En av filmens roligaste karaktärer var survivalisten Burt Gummer, spelad av Michael Gross. Gross var även med i Tremors 2 med samma karaktär. I den tredje skalvfilmen spelar Gross igen samma person, som dock nu upphöjts till en av huvudkäraktärerna.
   Gummer återvänder till den lilla staden Perfection ute i Nevada-öknen. Elva år har förflutit sedan händelserna i den första filmen. En stor del av personerna som överlevde händelserna i Tremors lever ännu kvar i Perfection och försöker klara sig bäst de kan. Även nya karaktärer har dykt upp som Jodi Chang (Susan Chuang), ättlingen till butiksinnehavaren, och den nyinflyttade Jack Sawyer (spelad av Shawn Christian). Jack arrangerar tillsammans med sin kumpan safariaktiga utflykter ut i monstermarken. Att ingen sett ett monster på över tio år är inte så viktigt. Snart börjar dock marken skälva och safarituristerna får se det de är ute efter och mer.
   Gillade du de tidigare Tremors-filmerna gillar du säkert även den här. Tremors 3 fortsätter på samma välprövade kurs och ger tittaren exakt det han är ute efter: humorfylld monsteraction.
   Tremors 3 lyckas ändå i det svåra konststycket att inte vara en direkt kopia av de tidigare filmerna (även om Jack är, om nu inte en klon av, så åtminstone en själsfrände till den karaktär Kevin Bacon spelade i den första filmen). Alla ingredienser är ju egentligen de samma som i de tidigare filmerna, men eftersom filmserien har lyckats skapa karaktärer som tittaren bryr sig om följer man gärna deras liv en film till. Säkert fungerar Tremors 3 även för dem som inte sett den första eller andra filmen, men mest får man nog ut av det hela om man känner karaktärerna från förr.
   Tremors 3 är en OK film som inte har något att skämmas för även om den är gjord direkt för utgivning på video/DVD. De finns många sämre monsterfilmer gjorda för den stora duken och med en massivt större budget. Tremors 3 bevisar än en gång att en bra regissör, goda skådespelare och ett ordentligt manus är viktigare än en massa pengar.
   Söker du efter en humoristisk monsterfilm för att se i goda vänners lag är Tremors 3 exakt det du är ute efter. Hyr/köp på samma gång de två tidigare filmerna i serien så har ni en ordentligt skälvande filmtrilogi att se fram emot.

-Ben Roimola- 9.6.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]