[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Ukkonen

[Pärmen på Ukkonen]
Regi: Jalmari Helander
Manus: Jalmari & Juuso Helander
Musik: Kari Starck
I huvudrollen: Jorma Tommila
Längd: ca 22 min
Ursprungsland och -år: Finland, 2001
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Ukkonen
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
hyrvideo
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://go.to/ukkonen/
DVD-fakta: Ukkonen har anamorfisk vidbild, det övriga materialet är i vidbild; ljudspåret är i stereo (DD 2.0); textning och menyer på svenska och engelska förutom trailern som är otextad och bilexplosionsdokumentären som endast är textad på engelska; bonus: Making of Ukkonen-dokumentär (8,02 min), Bilexplosionsdokumentär (2,42 min), trailer på U.K.K. 2000 (0,45 min) och kortfilmen Maxmillian Tarzan (8,09 min).
Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
Välgjord inhemsk sf-action med pyroteknik, actionscener och stunter som inte skulle skämmas i en storbudgetsproduktion.

Lite längre:
Det är sällan man stöter på en finländsk sf-actionfilm, men här har vi då en sådan. Ukkonen är en kortfilm om vetenskapsmannen Akseli Ukkonen som efter en olycka blir något av en radioaktiv superman. Ja, några superkrafter tycks han inte ha, men tillräckligt radioaktiv är han för att vara en fara för sin omgivning. Efter att ha funderat på sin radioaktiva framtid besluter sig Ukkonen för att hämnas åt bolaget som är ansvarigt för hans underliga åkomma och snart är ingen glad...
   Tittaren kan dock känna sig nöjd, för Ukkonen är en välgjord liten actionpärla. Visst har filmen sina små brister; till exempel är dialogen i början av filmen så konstlad som något bara kan vara och manuset kunde kanske ställvis ha filats litet mer. Men i det stora hela är Ukkonen en mycket lyckad film. Scenografin är lyckad, fotot och ljussättningen är ställvis verkligen imponerande och actionscenerna kunde väl vara från en utländsk storbudgetsfilm.
   En kortfilm på 22 minuter kan naturligtvis inte bjuda på ett lika djupt karaktärsporträtt som en långfilm och actionfilmernas personer brukar ju inte vara speciellt djupa. Jorma Tommila gör dock en utmärkt rollprestation som vetenskapsmannen som balanserar på gränsen mellan galenskap och vett och kanske redan knuffats över gränsen.
   Förutom filmen Ukkonen och en del dokumentärmaterial om filmen finns även en äldre film, Maxmillian Tarzan., av samma team på DVD:n. Detta är en ren actionsekvens utan desto större djup och kan egentligen endast ses som ett tidigt prov på teamets filmmakarkunskap.

-Ben Roimola- 30.12..2001-13.1.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]