[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


V

[Pärmen på V.]
Regi: Kenneth Johnson
Manus: Kenneth Johnson
Musik: Joe Harnell
I huvudrollerna: Jane Badler, Michael Durrell, Faye Grant, Peter Nelson
och Marc Singer.
Längd: ca 101 min + ca 88 min (skivan är dubbelsidig).
Ursprungsland och -år: USA, 1983
Åldersgräns: 11
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Muukalaiset saapuvat
Distibutör: Sandrew Metronome Distribution Finland Ab (http://www.sandrewmetronome.fi)
hyr- och köpDVD.
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0085106
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild
  • Skivan innehåller förutom originalljudspåret på engelska även en fransk och tysk dubbning. Originalljudspåret är Dolby Surround, medan dubbningarna är mono.
  • Textning på svenska, finska, engelska, franska, grekiska, holländska, polska, portugisiska och tyska.
    Bonus:
  • Otextat kommentatorljudspår med regissören och manusskribenten Kenneth Johnson. Johnson har något att berätta om tv-seriens närmast varje scen och aspekt och han pratar faktiskt s.g.s. genom hela programmet. Jag tror hans längsta paus var ett tiotal sekunder, tyvärr råkade detta vara just vid den scenen jag sgärna kulle ha hört honom kommentera, nämligen scenen då rymdvareslerna landar och en skolorkester spelar temat från Stjärnornas krig. Det är lustigt att han inte säger något om saken, då han i övrigt kommenterar nästan varje musikstycke.
  • Behind the scenes (24,42 min; 4:3, filmsekvenserna i vidbild): riktig dokumentär om filmandet av miniserien. Gjord troligen under själva filmandet då man intervjuar regissören, skådespelare och designfolk i kulisserna. Bildkvaliteten på dokumentären är litet grynig, men innehållet är så intressant att man gärna förlåter grynigheten. Tyvärr är dokumentären textad endast på engelska, franska och tyska.

Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
Kilometerstora rymdskepp uppenbarar sig en vacker dag i Jordens atmosfär. Främlingarna säger sig ha fredliga avsikter, men kan man lita på dem? V är en 20 år gammal sf-tv-miniserie som fungerar förvånansvärt bra ännu idag. En sf-serie där dialogen är viktigare än effekterna.

Lite längre:
Tv-serien V väckte en hel del rabalder då den visade på finsk tv för närmare tjugo år sedan. Serien ansågs vara väl skrämmande och kunde visas i tv bara i kvällsprogrammet. Nu säljs den på DVD med åldersgränsen 11.
   Grundidén i V har använts flere gånger i film och på tv: Massiva rymdskepp uppenbarar sig plötsligt i jordens atmosfär och rymdvarelserna kontaktar Jordens regeringar. Främlingarna är denna gång fredliga och vill endast ha vissa kemikalier. Alla litar dock inte på de människoliknande främlingarna och snart börjar problemen. Vissa människogrupper anklagas för att konspirera mot främlingarna. Mänskligheten delas så gott som itu, i dem som välkomnar främlingarna och i dem som motsätter sig dem.
   Ganska så snabbt går tittarens tankar till judeförföljelsen i nazityskland. Regissören och manusskribenten Kennet Johnson medger natsiallegorierna på kommentatorljudspåret. Hela miniserien är ju dessutom tillägnad motståndsrörelser, både historiska och kommande.
   Premissen i V kunde mycket väl ha lett till en actionserie med massvis av explosioner och stridsscener. Visst finns det ju sådana i V, men den här miniserien är ändå mycket dialogbetonad. Dramat är viktigare än specialeffekterna. V har naturligtvis sin andel specialeffekter, och tar man i beaktande att serien är nästan 20 år gammal är effekterna riktigt bra, men det här är en science fiction-serie där goda skådespelarprestationer väger mer än specialeffekter.
   Dramat i V har hållit bättre för tidens tand än specialeffekterna. Har man sett serien i sin barndom ser man den på nytt i dag utan några som helst problem. Har man inte sett V tidigare kan det hända att man får lov att justera sin hjärna för effekterna, hårmodet och allt annat som pekar på början av 1980-talet då V gjordes.
   V är en miniserie, som senare fick fortsättning i form av en längre miniserie och slutligen också en kortlivad tv-serie. Den här DVD:n innehåller den ursprungliga tvådelade miniserien. Serien presenteras i vidbildsformat och bildkvaliteten är mycket bra för en såpass gammal tv-serie. Vill man göra en liten nostalgirtripp eller vill man bekanta sig med hyfsad tv-science fiction från början av 1980-talet är det bara att skaffa sig DVD-utgåvan av V.

-Ben Roimola- 19.5.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]