[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Virtuosity

[Pärmen på Virtuosity]
Regi: Brett Leonard
Manus: Eric Bernt
Musik: Christopher Young
I huvudrollerna: Russel Crowe, Kelly Lynch
och Denzel Washington
Längd: ca 101 min
Ursprungsland och -år: USA, 1995
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel: Virtuosity
Distibutör: Paramount / Finnkino (http://www.finnkino.fi/videot)
hyr- och köpDVD, finns även sedan tidigare på video
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0114857
DVD-fakta: Anamorfisk vidbild; ljudspåret är Dolby Digital 5.1, dubbad till tyska (5.1); textning på svenska, finska, danska, norska, isländska, engelska, engelska för hörselskadade, arabiska, bulgariska, holländska, ungerska, polska, rumänska, och tjeckiska; bonus: filmens trailer. Lagerbyte mitt i en scen vid ca. 57,20.
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Fungerande "nanothriller" med Gladiator-hjälten Russel Crowe som psykopatiskt dödande dataprogram.

Lite längre:
Filmvärlden är full av dåliga virtualverklighetsthrillers där brott utförs i en virtuell verklighet eller där virtuella varelser på ett eller annat sätt kommer ut ur datorn och börjar härja i den reella världen. Virtuosity berättar om en artificiell intelligens, som programmerats till att vara enslags superpsykopat och som lyckas ta sig från datorns virtuella verklighet ut i den riktiga världen. Virtuosity lyckas dock i konstsycket att göra det hela på ett logiskt och trovärdigt sätt och är en riktigt fungerande sf-deckare/thriller.
   I filmen spelar Denzel Washington en föredetta polisman som nu sitter inburad för dråp. Vår hjälte är med som försöksperson i ett projekt som går ut på att utveckla ett system att skola poliser genom användning av virtuell verklighet. Som polisernas supermotståndare i denna VR-värld fungerar den artificielle intelligensen SID 6.7, en programsnutt som skapats genom att mata in personlighetsparametrar från de värsta kriminalerna man kommit att tänka på.
   Naturligtvis lyckas den galne SID komma ut ur datorn med hjälp av ett experiment med nanorobotar och mycket snabbt kommer han på att det är ännu roligare att döda människor på riktigt än virtuellt. Det är inte svårt att gissa vem som skickas efter SID...
   Virtuosity har hållit bra för tidens tand. Trots sina (vid skrivande stund) fem år på nacken känns filmen fräsh och fungerande. Det är naturligtvis extra roligt att se filmen för Russel Crowe, som efter The Gladiator blev mer eller mindre en storstjärna. Vid det här laget var Russel dock inget meganamn vilket man bl.a. kan gissa sig till av de nakenscener han är i. Ja, vill du eller frugan se Russels bara rumpa är den här filmen något för er.

-Ben Roimola- 11.11.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]