[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit

[Affischen för The Curse of the Were-Rabbit]


Regi: Steve Box & Nick Park
Manus: Bob Barker, Steve Box, Mark Burton & Nick Park
Musik: Julian Nott
I ljudhuvudrollerna: Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes, Peter Kay, Peter Sellis och Nicholas Smith.
Längd: ca 86 min
Ursprungsland och -år: UK, 2005
Åldersgräns: 3
Distributör: Buena Vista Int. Finland Oy
Recensionsformat: film
Filmens webbsida finns på http://www.wandg.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/title/tt0312004/combined

I Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit får vi återigen stifta bekantskap med uppfinnaren Wallace och hans tystlåtna men klipska hund Gromit. Den här gången jobbar Wallace och Gromit som kaninfångare och håller grannskapets prisbelönta rotfrukter och grönsaker säkra från de glupska och fnittrande kaninerna. Wallace och Gromit använder sig emellertid av humana metoder och inga kaniner kommer till skada. Wallace anser ändå att det måsta finnas en bättre lösning än att bara fånga in de fyrbenta hoppeskuttarna och beslutar sig för att med sin senaste uppfinning istället försöka ändra kaninernas inställning till rotfrukter. Som väntat går saker och ting inte riktigt som planerat och det man snart har på halsen är ett verkligt kaninmonster. Till all lycka finns Gromit där och kan rädda dagen.

För de som redan tidigare fallit för Wallace och Gromit erbjuder The Curse of the Were-Rabbit ännu ett fullfjädrat äventyr. För de som inte trodde att en historia med lerkaraktärer kunde vara underhållande, klipsk, rolig och mångbottnad är filmen ett klart bevis på att det kan den visst. Precis som med Chickenrun finner vi i The Curse of the Were-Rabbit otaliga humoristiska inte minst visuella referenser till gamla filmklassiker. Precis som i Chickenrun har The Curse of the Were-Rabbit inslag av skräck och filmen för ens tankar till skräckfilms- och science fictionfilmsklassiker som Frankensteins monster, Dr Jekyll and Mr Hide, Godzilla och King Kong. Detta för att inte tala om otaliga varulvsfilmer. Allt emellertid med en speciell vriden humor och en infallsvinkel på temat som gör historien unik trots alla de små lånen.

The Curse of the Were-Rabbit är kort och gott en underhållande film som fungerar på flera plan. Wallace och Gromit är som alltid ett utsökt par men filmen bjuder även på andra tjusiga och pricksäkra karaktärer. Inte minst Lady Tottenham och Victor Quartermaine gör sitt för historien för att inte tala om bygdens präst som inte drar sig för att använda sig av sin speciella ställning till den andliga världen för att få sina morötter att växa. Filmens humor fungerar dessutom på flera nivåer som borde göra den passande för båda stora som små. Att filmen dessutom bygger på i första hand handling, en handling som ständigt rör sig framåt med smarta och förunderliga vändningar, gör inte historien sämre. Det mest tilltalande med The Curse of the Were-Rabbit är emellertid ändå själva världen man skapat. En värld som känns underbart karikerat brittisk ut i fingerspetsarna, med hela trakten inriktade på sina grönsaker och den kommande grönsakstävlingen, men där vad som helst ändå kan hända.

-Sofia Sjö- 12.10.2005
Vill du kommentera filmen? Skriv då ett inlägg i Enhörningens forum.
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.[Tillbaka till Näthörningen]