[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


What Lies Beneath

[Pärmen på What Lies Beneath]
Regi: Robert Zemeckis
Manus: Sarah Kernochan & Clark Gregg
Musik: Alan Silvestri
I huvudrollerna: Harrison Ford
och Michelle Pfeiffer
Längd: ca 125 min
Åldersbegränsning: F-15
Videons bildformat: TV-format (4:3)
Finsk titel: Salaisuus pinnan alla,
hyrvideo
Distibutör: FS Film (http://www.fs-film.fi)
Recensionsformat: video
Filmens webbsida finns på http://www.whatliesbeneath.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0161081
Enhörningens poäng: 7

Kortkort:
Skräckfantasy i äkta spökstil med knarrande dörrar och kusliga reflektioner. Ingen tonårsskräckis dock då huvudpersonerna är i mogen ålder.

Lite längre:
Robert Zemeckis är kanske inte världens mest originelle regissör, men han har förmågan att göra fungerande filmer oavsett genre. Vem skulle ha gissat att mannen som regisserade bl.a. Forrest Gump, Who Framed Roger Rabbit och Back to the Future-filmerna även kunde klara av en ordentligt kuslig skräckfilm.
   What Lies Beneath är ett mordmysterium (åtminston om man inte läser videons bakpärmstexter) och en spökfilm av den mer subtila sorten. Spänningen och skräcken åstadkomms huvudsakligen genom knarrande dörrar, kusliga ljud och snabba glimtar av "något".
   Intrigen följer det närmast perfekta paret Norman och Claire Spencer (Ford & Harrison). Parets rätt så idylliska liv börjar rasa efter att Claire börjar se skymtar av en ung okänd kvinna. Så småningom ökar spökerierna och tillslut får även Norman lov att tro på sin frus spökhistorier.
   Vem är spöket och vad vill det av Claire? En efter en faller pusselbitarna på plats och avslöjar en, om inte överraskande så åtminstone fungerande, historia.
   What Lies Beneath är en film i klassisk "Böö!"-stil. Tittaren kan gissa sig till när nästa plötsligt skrämmande scen kommer, men den lyckas ändå med att få en att hoppa till. Häri ligger också filmens svagheter. Sist och slutligen har filmen egentligen inget nytt att visa upp och historien har heller ingen djupare mening.
   Söker man efter en kuslig tvåtimmare, men vill inte titta på skrikande tonåringar eller strittande blodsscener är What Lies Beneath det rätta receptet.

-Ben Roimola- 3.6.2001
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]