[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


X-Men 2

[Pärmen på X-Men 2.]
Regi: Bryan Singer.
Manus: Zak Penn, David Hayter, Bryan Singer
och Michael Dougherty.
Musik: John Ottman
I huvudrollerna: Halle Berry, Brian Cox, Alan Cumming, Bruce Davison, Hugh Jackman, Famke Janssen, James Marsden, Ian McKellen, Anna Paquin, Rebecca Romijin-Stamos
och Patrick Stewart.
Längd: ca 128 min
Ursprungsland och -år: USA, 2003.
Åldersgräns: 11
Bildformat: anamorfisk vidbild.
Finsk titel: X-Men 2
Distributör: FS Film Oy (http://www.fs-film.fi).
hyr- och köpvideo, finns även som DVD
Recensionsformat: DVD
Filmens webbsida finns på http://www.x2-movie.com
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0290334
DVD-fakta:
  • Bildformatet är anamorfisk vidbild.
  • Ljudspåret är Dolby Digital 5.1.
  • Textning på svenska, finska, norska, danska och engelska.
    Bonus: (bonusmaterialet är otextat)
  • Dokumentären "X-posé: Mutants Uncovered" (21,54 minuter, otextad, bildformat 4:3): Delvis ett fejkat tv-aktualitetsprogram om mutanter. Ganska kul.
  • 11 scener som antingen kortats ned i filmen eller helt klippts bort (anamorfisk vidbild).
  • Bildgalleri.

Enhörningens poäng: 8

Bryan Singers första film om X-men från år 2000 var den kanske bästa filmen om superhjältar som dittills hade gjorts. Den var ett kort och effektivt paket, som på drygt en och en halvtimme både hann introducera flera fascinerande hjältar och riva av en typisk actionstory om X-mens kamp mot superskurken Magneto (Ian McKellen). Filmen blev en stor kommersiell framgång, så det var självklart att Bryan Singer skulle få redigt fetare budget till uppföljaren.
   X-men 2 kom våren 2003, och fick faktiskt ett ännu bättre mottagande än föregångaren. Främsta orsaken var väl att tvåan helt enkelt har mera av allt: effekter, rekvisita, påkostade miljöer, olika hjältefigurer, och så vidare.
   Handlingen bygger på att politikernas och medias hets mot mutanterna i USA blir allt mer aggressiv, vilket påverkar den allmänna opinionen i negativ riktning. Mutanterna blir utsatta för rasism, och landets ledning går så långt att den betalar stora summor pengar till en högst olämplig person, William Stryker (Brian Cox), för att skydda landet mot mutanthotet. Det dröjer inte länge förrän professor Charles Xaviers (Patrick Stewart) skola för mutanter attackeras och X-men får fullt upp med att reda ut vad som riktigt är på gång. På något sätt tycks det hänga ihop med Wolverines (Hugh Jackman) okända ursprung, och snart är också Magneto inblandad igen...
   X-men 2 är en väldigt välgjord film. Det både syns och hörs hur Singer har använt sin megabudget. De visuella effekterna i actionsekvenserna är överlag fantastiska, och John Ottmans musik är också verkligen effektiv.
   X-mens styrka är att mutanthjältarna är fler än en, och de har alla olika övernaturliga och intressanta förmågor. Allas personligheter hinner inte tecknas så bra i filmerna, men åtminstone Wolverine, Magneto och Jean Grey (Famke Janssen) fascinerar. I X-men 2 introduceras dessutom några nya figurer, och av dessa får gamle seriefavoriten Nightcrawler (Alan Cummings) en hel del utrymme och visar sig fungerar bra också på film, medan Colossus däremot tyvärr bara syns i förbifarten.
   Berättelsen är ganska komplicerad med sina många sidospår, så första gången man ser filmen missar man lätt många detaljer. Har man aldrig läst Marvels serietidningar om mutantgänget kan det vara svårt att hänga med (vilket seriefansen förstås älskar!), och det är säkert ännu svårare om man inte ens har sett den första filmen.
   X-men 2 känns ändå medryckande och behåller liksom den första filmen stadigt greppet om tittaren i över en och en halv timme. Problemet med tvåan är att den fortsätter efter det - den är en god bit över två timmar lång. Slutet är med andra ord alltför utdraget och den sista halvtimmen är precis lika seg på dvd som den var på bio. Men innan segheten kommer smygande är X-men 2 en lysande film, och för vänner av superhjältar är den därför obligatorisk.
   Det kommer säkert ännu en tredje del, och får man tro vissa antydningar i tvåan så fokuserar nästa film på Jean Grey. Man kan ju knappt bärga sig...
   Dvd:n håller hela vägen samma höga tekniska nivå som själva filmen. Bonusmaterial finns det inte mycket av, men det är nästan skönt att inte behöva sitta i timtal och kämpa sig genom halvmotiverade "tilltugg". Om någon ändå absolut vill ha mera bonusmaterial lönar det sig att vänta några månader, en dubbel-version av dvd:n är på kommande till jul.

- Michael Karlsson- 19.9.2003
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i så fall här.


[Tillbaka till Näthörningen]