[Tillbaka till Enhörningens huvudsida]


X change

[Pärmen på Xchange]
Regi: Allan Moyle 
Manus: Christopher Pelham 
Musik: Andrew Lockington
I huvudrollerna: Stephen Baldwin, Pascale Bussières, Kim Coates
och Kyle MacLachlan
Längd: ca 105 min
Ursprungsland och -år: 2000, Kanada
Åldersgräns: 15
Bildformat: anamorfisk vidbild
Finsk titel:
Distibutör: Scanbox Entertainment Finland Oy (http://www.scanbox.fi)
hyr- och köpvideo, även som DVD
Recensionsformat: DVD
I IMDb hittas filmen på http://www.imdb.com/Details?0242150
DVD-fakta: Bildformatet är anamorfisk vidbild; ljudspåret är Dolby surround; textning på svenska, finska, danska och norska; bonus: filmografier på Pascale Bussières och Kim Coates, filmografier samt kort information om Stephen Baldwin och Kyle Maclachlan.
Enhörningens poäng: 8

Kortkort:
Välgjort sf-mordmysterium med kyberpunkaktiga inslag och gundidén nappad från Robert Sheckleys roman Mindswap.

Lite längre:
Undertecknad är tvungen att vada igenom en hel del videodynga i och med att Enhörningen strävar till att recensera åtminstone de flesta sf-filmer som utges i Finland på video eller DVD. När det är som tyngst undrar man varför man gör det, men ibland stöter man på en liten pärla mitt bland all lort och då lyser dagen upp.
   Den Kanadenisiska sf-filmen X change är en dylik liten pärla. Filmen i fråga är ett bra bevis på att det görs visuellt högklassig sf också utanför USA.
   X change är i grund och botten ett klurigt sf-mordmysterium kryddat med en aningen kyberpunkaktig världsbild. Det här är inte en värld som är lika mörk och våldsam som den man först kommer att tänka på då man hör ordet kyberpunk, men en värld med en klar klassindelning och multinationella storföretag som styr det mesta.
   Filmens bärande idé har lånats från Robert Sheckleys sf-roman Mindswap. Precis som i Sheckleys bok har man även i X change utvecklat en teknologi som gör det möjligt att färdas långa vägar snabbt. Man byter helt enkelt kropp med en annan person. I Sheckleys roman använde man detta till att färdas från planet till planet medan man i X change hålls på Jorden.
   Precis som i Sheckleys roman börjar problemen då vår huvudperson efter en Xchange-resa får höra att hans ursprungliga kropp inte längre går att finna, men där slutar likheterna. Scheckleys roman är en humoristisk resa genom världsalltet, medan X change utvecklas till en actionthriller där huvudpersonen får fly för sitt liv.
   Det är intressant att märka hur olika filmspråket i Kanada är jämfört med USA. X change har många inslag som skulle vara mer eller mindre omöjliga i en Hollywoodproduktion och som gör att filmen känns på något sätt europeisk.
   X change har sina små brister, men skådespelarna gör ett bra jobb och intrigen är både intressant och tankeväckande, vilket inte många filmer kan skryta med.

-Ben Roimola- 2-5.2.2002
Vill du recensera något för Enhörningen,
eller vill du kommentera Enhörningens www-sidor?
Klicka i såfall här.


[Tillbaka till Näthörningen]