Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Svenska Fantastiktidskrifter  (läst 15327 gånger)

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Svenska Fantastiktidskrifter
« skrivet: 23.05.2007 kl. 10.43 »
Mitrania nr 1/2007

Mitrania trillade i postlådan här en dag och överraskade mig totalt. Mitrania är en svensk fantastiktidskrift som ges ut av Robert Andersson och utkommit i 5-6 år med 4 nummer per år. På samma vis som Enhörningen är detta också ett fanzine. Klassen är rätt så hyfsad. Tryckt med digitalteknik. Storlek A5, pärm i färg och inlaga i svartvitt gör att tidningen ser rätt så inbjudande ut. 64 sidor är nog inte fyskam det heller. Och så till innehållet.

Tidningen innehåller en Intervju med George Johansson, Noveller av A. R. Yngve, Anders, Flodqvist, Ahrvid Engholm, Lilian Wiberg och Robert andersson. Resten är olika artiklar och utlysande av en novelltävling. Intervjuen med Geroge Johansson är intressant. Har läst hans ungdomsböcker någon gång för länge sedan. En mening som fastade är den där han säger att barnböcker är svårare att skriva ty vuxna är lättare att lura. Efter att läst detta tror jag jag vet vad som blir högläsning för min dotter. :D

A. R. Yngves novell Minnas är en kort kul grej om minnen och tidsresor. Skall inte spoila så mycket men jag gillade novellen. Johan Jönsson skriver en krönika om fantasyserier och jag lyfter på hatten om han verkligen läst hela Wheel of Time serien. Han har nog rätt i att vissa serier är sådana att även om de är dåliga vill man läsa alla böckerna. Har själv haft ett litet liknande problem med George R.R. Martins Song of Fire and Ice serien. Går här och hoppas han inte får någon överraskande sjukdom så han inte får färdigt eposet. Anders Flodqvist novell Perre Delacroix är en spökhistoria on ett spöke som söker en kropp. Inte så vidare värst bra novell. Författaren har försökt skapa en viss sorts stämning men jag tycker han misslyckats. Skulle den inte varit så kort tror jag inte jag skulle orkat läsa den.

Lilian Wibergs artikel Att skapa en förtrollad värld är rätt så kul. Denna artikel är ju egentligen bara en skrapning på ytan men till författare som inleder sin karriär finns här idér och råd hur man gör. En del av dessa är nog ändå rätt så klara saker men en repetition är allt bra. Läsförslagen är också mycket bra. Ahrvid Engholm har skrivit en novell på engelska som översatt till svenska.Ljus över Englands gröna kullar är egentligen rätt så kul. En tidstypisk novell med en kul twistend. Jag gillar denna sort noveller. En teori om kameror som kan skanna hjärnan och förutspå brott är intressant.

Terminators, borger och grå sörja är en artikel om Nanoteknik i Science Fiction skriven av Robert Andersson. Artikel om nanoteknik är aldrig fel. Atomer och partiklar virvlar i denna artikel när det behandlas filmer, litteratur och potentiella verklighetsfaktorer. Robert Andersson är välläst i området och artikeln väckte en liten diskussion på tåget en morgon. Body Art av Lilian Wiberg är en novell om tatueringar i en framtid där man inte kan vara säker om man är en människa eller inte. I alla fall fick jag den känslan när jag läste den.

Robert Anderssons novell Rösten från avgrunden fick mig att tänka på filmer som The Blob, Slithers och Night of the Creep. En rätt så bra skriven berättelse om en invasion från yttre rymden. Den bästa novellen i tidningen.

Resten av tidningen är sedan bok och filmrecensioner. Bl.a. recenseras Irmeli Sandman-Lilius bok Fru Sola, Susanna Clarkes bok Jonathan Strange & Mr Norrell och Christopher Priest bok Skenverk (The Prestige). Filmrecensioner är Jadewarrior (Jadesoturi), Pan´s Labyrinth och Lady in the Water.

Till slut måste man säga att detta är en rätt så hyfsad tidning. Ser fram emot nästa nummer. Tidningen kan beställas från Mitranias hemsidor. Lösnummerpriset är 35 kronor och en årsprenumeration är 125 kronor. Tidningens layout och redigering står Lilian Wiberg för.

Rättelse 10.6. 2007 ändrade Laila Wiberg till Lilian Wiberg
« Senast ändrad: 10.06.2007 kl. 15.36 av Kenneth »
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Mikado

 • Antal inlägg: 2
SV: Svenska Fantastiktidskrifter
« Svar #1 skrivet: 10.06.2007 kl. 09.24 »
En liten rättelse bara. Laila Wiberg är inte med i redaktionen för Mitrania, även om det vore hedrande :-)
MVH Lilian W
Medarbetare, layout, tryck, mm
Mitrania

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
SV: Svenska Fantastiktidskrifter
« Svar #2 skrivet: 10.06.2007 kl. 15.38 »
Ber om ursäkt. Så går det ibland när man skriver från minnet.  :blushing:

Rättade till texten.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Mikado

 • Antal inlägg: 2
SV: Svenska Fantastiktidskrifter
« Svar #3 skrivet: 10.06.2007 kl. 15.51 »
Ingen fara... Jag ville rätta bara av den anledningen att Laila W är en faktisk person. Annars hade jag inte brytt mig. Alla har vi något dylikt på vårt samvete, antar jag. Åtminstone Lilian Wiberg.

MVH
Lilian W

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Mitrania 2 2007
« Svar #4 skrivet: 15.09.2007 kl. 18.40 »
Mitrania nr 2/2007
För ett par dagar sedan kom senaste nummret av Mitrania. Mitrania är en svensk fantastiktidskrift som ges ut av Robert Andersson och utkommit i 5-6 år med 4 nummer per år. På samma vis som Enhörningen är detta också ett fanzine. Klassen är rätt så hyfsad. Tryckt med digitalteknik. Storlek A5, pärm i färg och inlaga i svartvitt gör att tidningen ser rätt så inbjudande ut. 72 sidor är nog inte fyskam det heller. Och så till innehållet.

Nummer 2 innehåller en hel del intressanta artiklar. Enligt ledarspalten är detta mera litteraturinriktat och detta märks med artikel om Robert E. Howard och Poppy Z Brite. En Kull novell av Robert E Howard finns också här. Efter ledarspalten presenteras Mitranas novelltävling och de 5 bästa. Novelltävlingens 5 bästa ser ut så här: 1. På turné av Anders Nilsson. 2. En dåres försvarstal av Camilla Linde. 3. Dödens fotsteg av Garbriel Nilsson. 4. Staden utan speglar av Pia Linestrand. 5. Insider av A. R. Yngve.

Dan Hörning intervjuas av Robert Andersson. Dan Hörning är en svensk författare som publicerat en hel del romaner i EON och Neogames världen. Intervjuen är intressant för jag har aldrig läst något av honom. Johan Jönsson skriver en kort krönika om Raymond E Feist och Janny Wurts bokserie Imperiets dotter. Niclas Goldberg har fått en kort intervju med Guillermo del Toro och den är mycket intressant. Guillermo berättar bl.a. om Pan´s Labyrinth filmen.

Mitranas novelltävlingens tredje pris gick till novellen Dödens fotsteg av Gabriel Nilsson. Novellen är en berättelse om en magier som vinte vill dö. Novellen är i mitt tycke väldigt visuellt skriven både på gott och ont. En god idé är novellen men beskrivningen får en ibland att brista ut i skratt. Ett kort citat från början av novellen som fick mig att helt enkelt tappa greppet och brista ut i gapskratt. (vilket ledde till mystiska blickar från mina medpassagerare).
Citera
"Bruna bröstvårtor strävade uppåt under fjäderlätt tyg. Förtjusande små fötter stamapde i golvet,och tunna armar svängd i vilda bågar i takt med musiken. Med den ena handen grep han hårdare om sin stav. Med den andra trevade han efter silverbrickan som slavinnan vid hans sida höll upp."
Krigsherrar med dödskallar osv gör hela ideén väldigt förutsägbar och fick mig ibland att tänka på Terry Pratchett. Läsbar är den nog ändå.

Camilla Jönssons artikel om Poppy Z. Brites är sen väldigt intressant. Efter att läst denna presentation kommer jag nog att vandra till någon bokhandel och inhandla boken Exquisite Corpse. En roman som verkar mycket intressant. På turné av Anders Nilsson vann Mitranias novelltävlingen och det är en mycket bra novell tycker jag. Om man jämför med trean är detta nog den bästa novellen. Berättelsen om framtiden då människorna åkt iväg ut i rymden och de kvarvarande skickar iväg ett dataprogram för att få dem att också övergå till detta dataprogram. Novellen är bra skriven och håller intresset hela tiden. Det som slog mig var att ett tag började jag tänka på Alastair Reynolds Pushing Ice och då kan ju novellen inte vara dålig. Läsvärd och redan för denna novell är tidningen värt att skaffa.

Conan känner alla till men Robert E Howard är inte lika välkänd. Lilian Wiberg ger en bra överblick utav Conans fader och på samma gång presenterar hans andra alster. R.E.H har ju skrivit annat än Conan också. Artikeln är väluttänkt men litet kort. Vore kul att få läsa mera om Howard. I slutet finns en kort lista över andra böcker om Robert E Howard skrivna av andra. Efter presentationen kommer Robert E Howards novell Tuzunes Thunes speglar som är en novell om Kull. En novell jag gillar. Fick hela tiden känslan att ha läst den tidigare och då slog det mig att den har funnits i något serietidning. Kull publicerades som tecknad av Marvel på 1970-1980 talet.

Sista artikeln i Mitrania är en artikel av Robert Andersson om Månbasen i Science Fiction och i verkligheten. Månböcker av Asimov, Clarke, Wells och Engholm tas upp och deras ideér presenteras och jämförs med verkligheten och nya förslag om koloniseringen av månen som dykt upp de senare åren. En kul artikel som platsar tidningen som handen i hansken. Resten av tidningen är sedan recesioner. Här recenseras böcker, tidskrifter och filmer.

Helheten av tidningen är mycket gott och formatet gör att tidningen är mycket trevlig att läsa på tåg, soffan och i sängen. På väntan att följande nummer av Enhörningen dyker upp är detta en tidning på svenska som väl är värd sitt pris. Läs och njut. Tidningen kan beställas från Mitranias hemsidor. www.mitrania.se. Lösnummerpriset är 35 kronor och en årsprenumeration är 125 kronor. Redaktör och ansvarig utgivare är Robert Andersson. Tidningens layout och redigering står Lilian Wiberg för.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Nova Science Fiction nr 10-11
« Svar #5 skrivet: 20.10.2007 kl. 21.56 »
Senast lästa svenska fantastik-tidskrift.

Nova Science Fiction nr: 10/11 2007.

Nova Science Fiction är en svensk SF-tidskrift som utkom mellan åren 1982-1987 med 21 nummer. Tidningen utkom med 6 nummer per år. Under denna tid redigerades den av John-Henri Holmberg och Per Insulander. Tidskriften lades ner 1987 men återuppstod 2004. Nu satte sig John-Henri Holmberg på pallen och tidningen fortsatte på att specialisera sig på högklassiska fantastiknoveller. Under föregående utgivning liksom under denna nya utgivning har tidningen satsat på kända författare och publicerat på svenska många sf-noveller som vunnit Hugo, Nebula och andra pris.

Under den första utgivningen publicerades noveller av bl.a. George R.R. Martin, Joanna Russ, Börje Crona, Clifford D Simak Robert A Heinlein, Ursula K LeGuin osv. I nummer 2/1985 publicerades en av mina favorit tidsresenoveller Michael Moorcocks Se människan.

Men tillbaka till nummer Nova SF 10/11. Detta nummer är ett temanummer och behandlar Alice B. Sheldon Hon var en amerikansk science fiction författare som blev känd under sina pseudonymer; James Tiptree jr och Racoona Sheldon. Tidningen innehåller noveller av båda pseudonymerna alltsom allt 8 stycken. Av dem är 2 av Raccona Sheldon och 6 av James Tiptree jr. 2 av novellerna är tidigare publicerade i Nova Science Fiction och resten första gången nu på svenska.

Det första jag lade märke till när jag köpte nummer 1/2004 av tidningen att den är väldigt vacker. A5 storleken, de tjocka och lackade pärmarna med en vacker design, gör denna tidning väldigt stilig. Även insidorna med 2spalter passligt radavstånd och lättläst font gör den till en lättläst och behaglig tidskrift. Men nog om utseendet. Över till innehållet.

Ledaren av John-Henri Holmberg heter Science fiction om och av kvinnor (illustrerade med 158 författarpoträtt) är en kort presentation om kvinnor som skrivit science fiction. Artikeln inehåller en del intressant information om dessa författare och deras alster. Vill man läsa mera om detta kan man försöka hitta John-Henri Holmberg och Per W Insulanders bok Kvinnor i Science fiction.

Dr Ains sista resa (eng. The Last Flight of Dr Ain) är en novell skriven av Alice B Sheldon under pseudonymen James Tiptree Jr. Detta är en novell om en mans resa och spridandet av ett virus. En mycket välskriven novell som målar en mycket skrämmande bild. Fick mig ibland att tänka på filmen Twelwe Monkeys. Efter detta har vi en 5 sidors bibliografi om A S:s produktion och under vilka pseudonymer hon skrivit.

Alla slags ja (eng. All the Kinds of Yes) är en novell av James Tiptree jr om besök från yttre rymden och kontakten med utojordingar. En humoristisk novell som jag inte gillade. Välskriven är den och rätt så kul ibland men på något vis gick den mig helt förbi. Efter en kort presentation av Tiptreepriset som efter 1977 ges, åt roman som behandlar frogor som rör våra invanda föreställningar om kön, sexualitet och genus, kommer en novell jag sedan gillade väldigt mycket.

Skriven under pseudonymen Raccona Sheldon är novellen Era ansikten, å mina systrar! Era ansikten, fyllda av ljus! (eng. Your Faces, Oh My Sisters, Your Faces Filled of Light). En mycket fascinerande novell om en Kurir som vandrar i en avlägsen framtid. En novell som målade fascinerande bilder framför mig och grep tag om mig omedelbart när jag började läsa den. Vad är hon och vart är hon på väg? Har hon mentala problem eller. En värld utan våld? Redan för denna novells skull är det värt att skaffa dennan tidskrift.

En ögonblickskort smak av Varande (eng- A Momentary Taste of Being) är en långnovell (66 sidor) av . Detta är en fantastisk novell med space opera mått om mänskighetens gåta och om en avlägsen planet som framställer människans liv helt onödigt. Detta är också en bra novell som gjorde mig på gott humör. Jag gillar att läsa den här sortens noveller som gör en på ett väldigt gott humör. Personerna i denna novell är trovärdiga och det är lätt att ta del av deras öden.

Mannen som gick hem (eng. The Man Who Walked Home) av James Tiptree jr är en novell om en framtid där en ödesdiger katastrof har satt sina spår i mänskligheten och om uppenbarelsen av ett monster. Också detta en rätt så hyfsad novell med vissa överraskande inslag tyckte jag. Följande novell i tidskriften är Den inkopplade flickan (eng. The Girl Who Was Plugged In) av James Tiptree jr är en novell som också den gick mig helt förbi. Novellen vann Hugo år 1974. Vissa har kallat detta för den första Cyberpunk novellen. Jag har aldrig varit förtjust i denna genre. Novellen presenteras som en cynisk och romantisk berättelse om ett obarmhärtigt mediasamhälle och nog kan jag skriva under detta. Men även om jag inte gillade novellen måste jag medge att den är bra skriven och detta var en av orsakerna varför jag läste slut den.

Sedan har vi några sidors presentation av Alice B. Sheldon skriven av John-Henri Holmberg. En person som verkar ha levt ett säreget liv. Hon var dotter till reseskildraren Mary Hastings och naturalisten Herbert Bradley. Som barn följde hon med föräldrarna på halvårslånga expeditioner genom Afrika och blev också huvudperson i en av moderns böcker om resor, Alice in Djungleland. Alice Sheldon drabbades under mitten av 1980-talet av depression och fick allt svårare att skriva. Hon avlded år 1987. Presentationen sätter tyngdpunkten på hennes berättelser.

Efter detta har vi en av i mitt tycke James Tiptree jr:s bästa novell. Houston, Houston, hör ni mig? (Houston Houston, Do You Read!). I alla fall gillade jag den väldigt mycket när jag läste den i Nova Science Fiction nr 4/1984. Detta är en novell som belönats med både Hugo- (1977) och Nebula (1976) -priset. Den berättar om tre astronauter som är på uppdrag i rymdskeppet Sunbird. Rymdskeppet råkar ut för en soleruption och de tappar kontakten med Houston. Detta är en mycket bra berättelse och väldigt fantastisk. En väldigt annorlunda syn på ett samhälle där det bara lever kvinnor. Läs den.

Sista novellen är Racccoona Sheldons novell Parasitflugelösningen (eng. The Screwfly Solution) som inleds med ett brev av Alan till sin fru Anne som gäller organiserade kvinnomord av män. Vetenskapsmännen misstänker biologiska orsaker för denna galenskap. Detta är också en fascinerande novell som drivs framåt med brev.

Till sist har vi några sidor med recensioner. Bl.a. recensioner av Arhvid Engholms novellsamling Mord på månen och Julie Phillips biografi; James Tiptree, Jr: The Double Life of Alice B. Sheldon.

Till sist måste jag säga att detta nummer är ett bra nummer som ger en god blick av Alice B. Sheldon och hennes produktion. Hon har öppnat många dörrar för kvinnliga science fiction författare och i synnerhet för en sexuell frigjordhet. Jag lyfter på hatten åt John-Henri Holmberg som gjort ett väldigt jobb med detta nummer. Har ni inte skaffat Nova Science Fiction nr 10/11 2007 skall ni göra det. Man kan sätta pengar på mycket värre saker.

Nova science fiction publiceras av Gafiac produktion HB - Box 94 - 260 40 Viken och kan prenumereras från deras hemsida. Prenumeration på Nova science fiction kostar 250 kr för 4 nummer (helår) till postgiro 52 80 97-9, Gafiac produktion HB. Ange med vilket nummer prenumerationen skall börja med och glöm inte din postadress.

Tidskriftens redaktion består av; John-Henri Holmberg, redaktör och ansvarig utgivare.
Mats Dannewitz Linder, faktaredaktör. I redaktionen ingår också: Anders Bellis och Ylva Spångberg. Illustratör: Nicolas Krizan
« Senast ändrad: 21.10.2007 kl. 16.44 av Kenneth »
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Mitrana 3/2007
« Svar #6 skrivet: 20.12.2007 kl. 12.44 »

För några dagar sedan föll det senaste nummret av Mitrania in i postlådan. Mitrania är en svensk fantastiktidskrift som ges ut av Robert Andersson och utkommit i 5-6 år med 4 nummer per år. På samma vis som Enhörningen är detta också ett fanzine. Tryckt med digitalteknik. Storlek A5, pärm i färg och inlaga i svartvitt gör att tidningen ser rätt så inbjudande ut. 72 sidor är nog inte fyskam det heller.

Nummer 3 fortsätter i samma tackt som tidigare med en del artiklar och några noveller. Denna gång publiceras en lång novell av Robert E Howard. Berättelsen Skuggornas rike är en novell som berättar om Kull som blvit konung över Valusia. När sedan en gammal sekt som kallas ormmän försöker avliva honom är det bäddat för aktion. Jag måste medge att jag har alltid gillat Kull mera än Conan och det slår aldrig fel att läsa noveller om honom. Robert E. Howard berättar en historia som gör en på gott humör. Detta är den första av Robert E. Howards berättelser om Kull. Har som minne att denna berättelse dök upp i någon Marvel Comics på 1970-talet..

Lilian Wiberg har intervjuat Irmelin Sandman Lilius. Intervjuen är intressant och hon berättar om sina böcker och tillkomsten av dem. Irmelin Sandman Lilius  har skrivit en hel del mycket bra böcker och hennes sago/fantasy böcker är böcker som blivit alltför mycket i skuggan av Tove Jansson när det gäller fantastik i svenskfinland. Hon nämner också sin man Carl Gustav Lilius som också utgett några böcker och i dem finns också litet fantastik. Känner du inte till Irmelin Sandman Lilius så lönar det sig verkligen att läsa denna intervju. Och vill man läsa högklassig fantasy/sago-litteratur så skall man läsa henne.

Staden utan speglar är en novell av Pia Linderstrand som jag verkligen gillade. Berättar om människor som blir upptinade år 5099 efter att ha varit nerfrysta i århundraden. Novellen blev en väldigt positiv överraskning för mig. En mycket bra novell som ifrågasätter varför man skulle vilja frysa ner sig i väntan på att det finnes botemedel mot någon sjukdom eller dylikt och priset som måste betalas.

Camilla Jönsson presenterar i Den uråldriga skräcken författaren Caitlin R. Kierna. Denna unga dam är en av de författare som jag länge funderat på att läsa men tyvärr inte har haft möjlighet (läs tid) att göra. Denna artikel hjälpte mig att söka fram den rätta boken. Treshold verkar vara en mycket intressant bok. Även denna artikel är intressant. En författare som också är värd en titt.

Bertil Falks novell De dödas uppståndelse är en novell jag sen på inget vis gillade. Hela berättelsen om parning gick mig helt förbi. Jag förstod den inte. Bertil
Falk skriver annars bra men det kanske finns någon som förstår berättelsen bättre och som kan förklara den för mig.

Stjärnskepp är en artikel av Robert Andersson där han går igenom olika former av skepp som finns i science fiction och drar paraleller med om de verkligen fungerar i verkligheten eller inte. Här kan man läsa om bränsle, kraftsköldar, konstgjord gravitation, överljusfart, maskhål etc. Alla de i science fiction litteraturen och filmer använda hjälpmedel för att kunna resa i rymden igenomgås och en möjlig teori om hur de kunde tänkas fungera ges. En kul artikel som tyvärr bara skummas på ytan. Jag har alltid gillat att läsa såna här artiklar och denna är inget undantag.

Robert E. Howards novell Skuggornas kungarike har redan presenterats. Göteborgs Biblioteks- och bokmässan, och dess fantastikutbud presenteras av av Robert Andersson. Recensionen av Schakt nr. 4; Krälande Cthulhu och andra bedrägliga blindskär väckte min nyfikenhet och den följs av böcker som Stephen KIngs Det öde landet och Magiker och glas. Tidningen avslutas med en recension av filmen Stardust.

Helheten av tidningen är igen mycket bra och formatet gör att tidningen är mycket trevlig att läsa på tåg, soffan och i sängen. För oss fantastikintresserade Finlandssvenkar är Enhörningen, Mithrania och Nova Science Fiction tidskrifter som borde läsas. Tidningen kan beställas från Mitranias hemsidor. www.mitrania.se. Lösnummerpriset är 35 kronor och en årsprenumeration är 125 kronor. Redaktör och ansvarig utgivare är Robert Andersson. Tidningens layout och redigering står Lilian Wiberg för.

Reality of life is for people who cant handle Science fiction