Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Översättaren och fantastikkännaren Leena Peltonen är borta  (läst 7582 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Leena Peltonen avled på torsdagen 5.7 i Tammerfors universitetssjukhus. Hon hade haft problem med hälsan en längre tid, men beskedet om hennes död kom ändå som en överraskning.

Leena Peltonen var en av hörnstenarna inom finländsk fandom på 1980–1990-talen. Hon var en av de första i Finland som skrev en akademisk avhandling om fantasy, hennes pro gradu behandlade Tolkien och Sagan om ringen. Under sin tid som fandomaktiv var hon en mycket aktiv och kunnig skribent som skrev mängder av bokrecensioner och artiklar.

Leena Peltonen var speciellt känd som en fantasyspecialist, men hon var kunnig i hela fantastikområdet och hennes artiklar täcker allt från drakar och varulvar till gastronomi i science fiction och fantasy.

Under sin aktiva fandomkarriör skrev Leena Peltonen för de flesta finländska fantastiktidskrifter. Efter att hon med en grupp andra fans köpt den nedläggningshotade Aikakone-tidningen från dess ursprungliga utgivare blev Peltonen chefredaktör för tidningen. Under hennes chefredaktörskap utvecklades Aikakone till Finlands klart bästa science fiction- och fantasytidskrift. Tyvärr tynade tidningen bort p.g.a. ekonomiska svårigheter under medlet av 1990-talet.

Leena Peltonen var även med om att grunda fantasytidskriften Legolas som senare blev medlemstidning för Finlands Tolkienförening.

Förutom som artikelskribent och redaktör fungerade Leena Peltonen även som översättare. Hon översatte naturligtvis en stor mängd noveller för diverse fantastiktidskrifter, men hon fungerade även som professionell översättare och har översatt romaner av bl.a. Peter S. Beagle, Robert Holdstock, M. John Harrison och Guy Gavriel Kay.

Leena Peltonen drog sig tillbaka från fandomverksamheten under senare hälften av 1990-talet. Fantastiken lämnade hon dock inte, utan fortsatte sitt arbete som översättare.

En del av Leena Peltonens texter, bl.a. hennes första fantastikartikel, finns att läsa på hennes hemsida på webben.

Hedra Leenas minne genom att läsa någon av hennes texter, eller testa något av de otaliga läckra recepten hon samlat på den kulinaristiska avdelningen av hennes hemsidor.

En minnesbok för Leena Peltonen kommer att finnas tillgänglig på Finncon i Jyväskylä för alla dem som vill framföra sina kondoleanser.

Källa Juhani Hinkkanens meddelande om Leenas bortgång
samt Enhörningen.