Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Oktobermånadens TV-filmer YLEs kanaler  (läst 9228 gånger)

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Oktobermånadens TV-filmer YLEs kanaler
« skrivet: 29.09.2007 kl. 21.00 »
Oktobermånadens fantasikfilmer är inte mycket att hurra för på de kommersiella kanalerna. Det är I Robot, Spider-man 1 och 2, Day after tomorrow etc. De verkliga pärlorna är igen YLE Teemas måndagsfilmer. Där dyker det upp bl.a Karel Zemans filmer. Karel Zeman var en Tjeckisk regissör och animator. Han räknas som en av grundarna till den tjeckiska animationsfilmen. Han är känd för sina fantastikfilmer baserad på Jules Vernes böcker. Han har vunnit en del priser för sina animationsfilmer och de filmer som visas på YLE Teema ser jag fram emot med stor förväntan. Han har vunnit pris i Cannes för Bästa Animation år 1946 för sin barnfilm Christmas Dream som han gjorde tillsammans med Ferda Mravenec. Vill man se exempel på animation av bl.a Karel Zeman, Jiri Trnka, Bretislav Pojar etc skall man gå till www.darkstrider.com. Där finns korta filmklipp. Kolla in t.ex. Magic world of Karel Zeman. Kill Bill vol 1 och vol två kommer på MTV3 bara som en kort påminnelse.

Detta inlägg kommer också att postas i två olika delar. Den första innehåller endast YLE:s kanaler. Tyngdpunkten då förstås på mina favoriter från YLE Teemas kanaler.

Bakom Stjärnhimlen
Måndag 1.10. Kl 22.30 YLE Teema
Regi: Gottfried Kolditz
I rollerna: Violeta Andrei, Milan Beli
(Im Staub der Sterne/DDR, 1976) Hjältekosmonauter på äventyr på av avlägsen planet. Rymdskeppet Cyrnon, har efter sex års resa för att undersöka nödanropen från den avlägsna planeten TEM 4, kommit fram och finner att invånarna inte är ni någon fara. När skeppets navigator Suko sedan märker att de i besättningen, som deltagit i planetens rika härskares fest, har förändrats är det bäddat för problem. En intressant film som jag garanterat kommer att se. Den engelskspråkiga titeln In the Dust of the Stars.
IMDB

Resan till förhistorien
Måndag 8.10. kl. 22.30 YLE Teema
Regi. Karel Zeman
I rollerna: Vladimir Bejval, Charles Goldsmith
(Cesta do praveku/Tjeckoslovkien, 1955) En film av den tjeckiske animatorn och regissören Karel Zeman. Filmen berättar om 4 pojkar som reser bakåt i tiden och möter dinosaurier och andra förhistoriska monster. Detta är en fantasifilm som belönats med priset som bästa barnfilm på Venedigs filmfestival 1955. Här är igen en film som garanterat ser till att jag sitter framför TV:n.
IMDB

Höken och pilen
Torsdag 11.10 (Kolla TV-programmet för mera info) TV2
Regi: Jacques Tourneur
I rollerna: Burt Lancaster, Virginia Mayo, Robert Douglas, Aline MacMahon, Frank Allenby
(The Flame and the Arrow/USA, 1950) 1100-talets Lombardia hålles under en järnhandske av den onde greven Ulrich. Men i bergen finns motståndet. Ulrich har fem år tidigare stulit bågskytten Dardos unga och vackra fru. Nu är han bitter och ensam och har på inget vis lust att vara med i motståndsrörelsen. Men detta ändras drastiskt när han mister även sin son. Detta är ett väldigt klassiskt äventyr med svärd, romatik och underhållning.
IMDB

Den hemlighetsfulla ön
Måndag 15.10 Kl 22.30 YLE Teema
Regi: Karel Zemal
I rollerna: Lubor Tokos, Jana Zatloukalová
(Vynález Zkázy/Tjeckoslovakien, 1958) Denna innehåller bl.a. uppfinnargeni, undervattenpirater, fantasifyllda luftfarkoster och andra härliga uppfinningar. En film av animationspionären Karel Zemal berättar om en professor som uppfinner en ny energiform som kan ersätta kol och olja. Den rika greven Artiga och hans sjörövare beslutar sig för att använda uppfinningen till sina egna planer. Piraterna har sin bas i en avlägsen sjörövarstad byggd i en vulkankrater. Här är en film som man helt enkelt måste se. Det engelska namnet för filmen är The Fabulous World of Jules Verne.
IMDB

Det stulna luftskeppet
Måndag 22.10 kl. 22.30 YLE Teema
Regi: Karel Zeman
I rollerna:
(Ukradená vzducholod/Tjeckoslovakein, 1967) Ännu en film som har Jules Verne som tema.  6 modiga reser omkring i Europa. Vindarna för barnen mot en mystisk öde ö där de hamnar i otroliga äventyr som bara kan hittas i Vernes fantasivisioner. Kapten Nemo dyker upp i denna film. Engelska titeln är The Stolen Airship
IMDB

Finding Neverland
Fredag 26.10 Kl. ca 21.30 TV1
Regi: Marc Foster
I rollerna: Johnny Depp Kate Winslet, Julie Christie, Dustin Hoffman
(Finding Neverland/UK-USA, 2004) Film som berättar om författaren J.M. Barrie, Peter Pans skapare. Förtattaren träffar en änka med sina barn och mötet blir en djup vänskap som förändrar hans liv totalt. Det här är en film jag gillar men ett litet varningsord. Det här är en film som har stor inverkan på dina tårkanaler. :D
IMDB
Enhörningens recension

Rymdresan
Måndag 29.10. kl. 22.30 YLE Teema
Regi: Karel Zeman
I rollerna: Emil Horváth, Magda Vásáryová
(Na komete/Tjeckoslovakien, 1970) Den 4 filmen Karel Zeman har gjort baserad på Jules Vernes roman. Denna gång är det boken Hector Zervadacs rymdresa från 1877 som är utgångspunkt. Nu är det år 1888 och en bit av Afrikas kontinet som fastnar i en passerande komet. De som levt på kontinenten finner sig plötsligt på en slags Noaks Ark. Ännu en helt fantastisk film av denna tjeckiska animator. Den engelska titeln är Hector Servadac's Ark.
IMDB
« Senast ändrad: 29.09.2007 kl. 21.02 av Kenneth »
Reality of life is for people who cant handle Science fiction

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Oktobermånadens TV-filmer MTV3, Nelonen, Sub-TV
« Svar #1 skrivet: 29.09.2007 kl. 21.06 »
Tom and Jerry: Blast off to Mars
Lördag 6.10. kl. 15.30 MTV3
Regi: Bill Kopp
[/b]I röster:[/b] Brad Garrett, Jess Harnell, Bill Kopp, Billy West ja Kathryn Fiore.
(Tom and Jerry: Blast off to Mars/USA 2005) Det kända paret Tom och Jerry är på äventyr i denna animationsfilm. Efter att ha gått berserk på gård och i hus hamnar de i misstag in i en raket på väg på en expedition till Mars.
IMDB

Black Mask: City of Masks
Söndag 7.10 kl. 00.35 Nelonen
Regi:Tsui Hark
I rollerna: Andy On, Tobin Bell, Jon Polito, Teresa Herrera, Tyler Mane, Andrew Bryniarski, Traci Lords
Black Mask2: City of Masks/Hongkong-USA, 2002) Fortsättning på Black Mask från 1999. Black mask försöker hitta ett botemedel för den sjukdom som även ger honom hans superkrafter. När han sedan kommer i kors med en grupp terrorister som har planer på att spränga en bomb som skulle få förödande konsekvenser för mänskligheten. Actionscenerna i denna film har koreografen Yuen Woo-Piing (känd från filmer som Kill Bill och Matrix) gjort och regissören Tsui Hark behäver väl knappast någon större presentation.
IMDB

Spökhuset
Lördag 13.10 kl. 16.40 Nelonen
Regi: Rob Minkoff
I rollerna: Eddie Murphy, Marsha Thomason, Jennifer Tilly, Terence Stamp, Nathaniel Parker, Wallace Shawn
(The Haunted mansion/USA, 2003) En helg åker fastighetsmäklaren Jim Evers tillsammans med sin familj för att ta sig en titt på ett hus som ägarna vill bli av med. väl framme kommer en storm och tvingar famlijen att övernatt i huset tillsammans med ägaren master Gracey och hans gamla betänt Ramsley. Huset är sedan fyllt med spöken och vålnader och Evers tvingas hitta på ett sätt att upphäva en gammal förbannelse...
IMDB

Fearless
Söndag 14.10 kl. 15.00 MTV3
Regi: Peter Weir
I rollerna: Jeff Bridges, Isabella Rossellini, Rosie Perez, Tom Hulce, John Turturro
(Fearless/USA, 1993) En man som överlever en ödesdiger flygkrasch tror att han är odödlig. Baserar sig på en roman av Rafael Yglesias.
IMDB

Jag robot
Måndag 15.10 kl. 21.15 MTV3
Regi: Alex Proyas
I rollerna: Will Smith, Bridget Moynahan ja Alan Tudyk
(I, Robot/USA, 2004) En film som baserar sig på Isaac Asimovs Robot serie. Observeras bör att detta är mycket, mycket löst. Året är 2035 och robotar är människans hjälpredor. En robot misstänks för mord men är han skyldig. Jag gillade inte filmen något vidare. Fylld med produktplacering. Bonga produkter under de 10 första minuterna det är det roligaste. Hur många hittar du?
IMDB

Spider Man
Fredag 19.10 kl. 21.00 Nelonen
Regi: Sam Raimi
I rollerna: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe, James Franco
(Spiderman/USA, 2002)] När Peter Parker blir biten av en radioaktiv spindel som ger honom fantastiska och unika superkrafter. Med tiden lär han sig att med dessa krafter kommer också ett stort ansvar. Peter svär att viga sitt liv åt att bekämpa brottsligheten. När sedan Green Goblin dyker upp är det bäddat för action. Inte så grymt dålig tycker jag.
IMDB
Enhörningens recension

13 Ghosts
Lördag 20.10 kl. 00.45 Nelonen
Regi: Steve Beck
I rollerna: Tony Shalhoub, Embeth Davidtz, Matthew Lillard, Shannon Elizabeth, F. Murray Abraham, Alec Roberts
(13 Ghosts/USA - Kanada, 2001) Arthur Kriticos och hans två barn, Kathy och Bobby har förlorat allt utom varandra. Jean som är barnens mamma och Arthurs fru dog när deras hus brann ner. De är hemlösa. Nr de sedan får ärva ett märkligt  hus byggt av glas och stål och fyllt med högmodern teknologi tror de knappast det är sant. Vad de inte vet är att huset ruvar på en mörk hemlighet...
IMDB

Munster, Go Home
Lördag 20.10 kl. 15.35 MTV3
Regi: Earl Bellamy
I rollerna: Fred Gwynne, Yvonne De Carlo, Al Lewis, Butch Patrick, Debbie Watson, Terry-Thomas, Hermione Gingold, Robert Pine, John Carradine
(Munster, go Home/USA, 1966) Herrman Munster får reda på att han har blivit den nya Lorden över Munster Hall i England. Familjen packar sina väskor och reser iväg. En helkvällsfilm baserad på den härliga TV-serien Munsters. TV-serien berättar om en helt vanlig familj och dess öden och äventyr. Pappan Herrman Munster är ett Frankensteins monster som jobbar på en begravningsbyrå osv. En rolig parodi på monsterfilmer. I mitt tycke en av Oktober mpnadens höjdpunkter. MTV3 har sänt Tv-serien mellan torsdag och fredag natt.
IMDB

Stan Lee´s Mutants, Monsters and Marvels
Söndag 21.10. kl. 00.30 Nelonen
Regi: Scott Zakarin
I rollerna: Stan Lee, Kevin Smith
(Stan Lee´s Mutants, Monsters & marvels/USA, 2002) 1964 började Stan Lee att samarbeta med tecknaren Jack Kirby för att skapa en grupp superhjältar med mänskliga brister och fel och hade därmed för alltid förändrat de tecknade serierna om superhjältar. Stan och Jack fortsatte sin kreativa bana och skapade några av de största säljsuccéerna: Den otrolige hulken, Thor och X-Men. 1964 träffade Stan tecknaren Steve Ditko och de skapade tillsammans en tonårssuperhjälte med vanliga tonårsproblem - en hjälte som förlorar lika ofta som han vinner. Spider-Man blev snabbt, och är fortfarande, den populäraste superhjälten i världen. I denna dokumentär berättar Stan Lee om sin roll i de många seriemagasinen som blivit en del av den moderna serievärlden. Kevin Smith berättar och sköter intervjuen.
IMDB
Enhörningens recension

Spider Man 2
Söndag 21.10 kl. 21.00 Nelonen
Regi: Sam Raimi
I rollerna: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Alfred Molina, Willem Dafoe, Rosemary Harris, Donna Murphy
(Spider-man 2/USA, 2004)  Två år har gått sedan Peters liv förändrades. Med stora problem klarar han av att hålla sina två liv i sär. Hans liv som superhjälte tvingas han leva med. Men kärleken till Mary Jane växer till sig och nu tvingas han välja mellan att berätta sin hemlighet eller inte. När sedan en ny fiende dyker upp är allt bäddat för problem.
IMDB
Enhörningens recension

The Day After Tomorrow
Måndag 22.10 kl. 21.15 MTV3
Regi: Roland Emmerich
I rollerna: Sela Ward, Dennis Quaid, Ian Holm, Nestor Serrano, Jay O. Sanders, Jake Gyllenhaal, Dash Mihok, Austin Nichols, Joe Cobden, Perry King
(Day After Tomorrow/USA, 2004) Den globala uppvärmningen skapar naturkatastrofer. Los Angeles jämnas med marken i en tornado. Istiden är på kommande och med den en gigantisk jättevog som sveper över New York. När sedan en klimatforskare tvingas söka sig till New York, där hans son rider ut en jättestorm utan like, tvingas de kämpa mot en fiende starkare än någonsin tidiage nämnligen Moder Natur. En film som ser ibland rätt så häftig ut och inte är så dålig man kunde tro. Underhållande.
IMDB

Forever Young
Onsdag 24.10 kl. 20.00 SubTV
Regi: Steve Miner
I rollerna: Mel Gibson, Elijah Wood, Jamie Lee Curtis, isabel Glasser, George Wendt.
(Forever Young/USA, 1992) Testpiloten Daniel McCormig är en framgångsrik pilot. Han är van med faror men det han inte vågar är fria till sin flickvän. När hon sedan dör vägrar han att fortsätta leva och ställer upp i ett topphemligt experiment där han blir nedfryst. 1992 vaknar han upp igen och är helt ute. Detta är nog ingen fantastikfilm utan en mera en kärleksfilm.
IMDB

In Dreams
Fredag 26.10 kl. 23.00 MTV3
Regi: Neil Jordan
I rollerna: Paul Guilfoyle, Annette Bening, Robert Downey Jr, Stephen Rea, Aidan Quinn, Katie Sagona, Kathleen Langlois
(In Dreams/England, USA, 1998) Claire Coopers fridfulla familjeliv tar en skräckfylld vändning när en mystisk seriemördare tar hennes idylliska New England-stad i besittning...och hemsöker hennes drömmar med mörka ledtrådar till sitt nästa dödliga drag. Med skrämmande precision förutsäger Claire varje steg han tar, men ingen tror henne. Oförmögen att övertyga polisen, sin läkare eller t.o.m sin make om sin tankelänk med galningen, måste Claire konfrontera mördaren ensam - och på dennes villkor - innan ytterligare en fruktansvärd dröm går i uppfyllelse!
IMDB

The Crow
Lördag 27.10. Kl. 00.30 Nelonen
Regi: Alex Proyas
I rollerna: Brandon Lee, Rochelle Davis, Ernie Hudson, Michael Wincott
(The Crow/USA, 1994) Rockstjärnan Eric Davon och hans flickvän Shelly mördas brutalt av ett hänsynslöst ligistgäng. Exakt ett år senare återvänder Eric från de döda som en hämndens ängel. Han sminkar sig i vitt och svart, och börjar leta upp mördarna. Deras vapen biter inte på honom, eftersom han redan är död... Driven av plågsamma minnen och en mystisk kraft som tycks vaka över honom, tänker Eric hämnas sina och Shellys mördare - en efter en... Baserar sig på en tecknad serie av James O´Barr.
IMDB

Congo
Lördag 27.10. Kl. 21.00 Nelonen
Regi: Frank Marshall
I rollerna: Laura Linney, Ernie Hudson, Tim Curry, Grant Heslov, Dylan Walsh
(Congo/USA 1995) Dataexperten Karen är på hemligt uppdrag till staden Zinj åt sin arbetsgivare i Texas. För att snabbt ta sig in i Afrika utger sig Karen för att hjälpa forskaren Peter Elliot så att han ska kunna återföra den tama gorillan Amy till djungeln där hon en gång fångades. Amy visar sig snart bli viktig för expeditionen eftersom hon lärt sig kommunicera med människor. I expeditionsteamet finns också guiden och upptäcksresanden. När de väl finner sta[den upptäcker de att där är det människan som är den utrotningshotade arten!
IMDB

Firefox
Lördag 27.10 kl. 22.25 MTV3
Regi: Clint Eastwood
I rollerna. Clint Eastwood, Warren Clarke, Nigel Hawthorne, Freddie Jones, Klaus Löwitsch, Ronald Lacey, David Huffman, Kenneth Colley
(Firefox/USA, 1982) Världens bästa krigsflygplan har utvecklats och konstruerats av det ryska flygvapnet. Planet, Mig 31, kan flyga sex gånger ljudhastigheten. Den amerikanska och brittiska underrättelsetjänsten bestämmer sig för att stjäla planet. Projektet får kodnamn FIREFOX. Denna omöjliga operation kan bara klaras av en man - Michelle Gant, krigsveteran från Vietnam. Clint Eastwood spelar huvudrollen i en av sina stora succéer. Handlingen bygger på bestseller 'Uppdrag Firefox' av Craig Thomas.
IMDB
Reality of life is for people who cant handle Science fiction