Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Fantastikprogram på bokmässan i Åbo  (läst 7445 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Fantastikprogram på bokmässan i Åbo
« skrivet: 5.10.2007 kl. 11.00 »
Som vanligt har bokmässan i Åbo en del fantastikrelaterat program och naturligtvis ställer sf-föreningen i Åbo upp med en egen avdelning på mässan.

I år har sf-avdelningen Finlands äldsta fantastiktidskrift, Spin, som tema. I år är det 30 år sedan Åbo sf-förening började utge sitt medlemsblad och detta firas på bokmässan. I sf-föreningens bås (A93) kan man se en utställning med Spin-pärmbilder genom tiderna samt bläddra i gamla nummer och naturligtvis köpa det nyaste. Här kan man naturligtvis också få information om science fiction- och fantasy överlag.Fredagen (5.10) är bokmässans "skoldag" då elever från de flesta skolor i trakten besöker mässan. Sålunda arrangerar Åbo sf-förening på fredagen en drapatävling för skolelever på avdelning A93. Det gäller alltså att på plats och ställe skriva en science fiction- eller fantasymininovell på exakt 100 ord.

Samma dag kan det bli mer eller mindre fantastikrelaterat program då Jari Lehtinen klockan 11.20 berättar om manga och Jukka Särkijärvi samt Kaj Sotala klockan 11.40 berättar om en bok om rollspel. Båda dessa programpunkter är på "Fiore"-scenen.

På "Agricola"-scenen kan fantastikvänner kanske intressera sig för Hannu Paloviitas och Timo Forss' diskussion om förlaget Like (som bland annat publicerat en hel del fantastik) samt Osmo Jussilas och Esa Silanders diskussion om finländska myter. Den förstnämnda programpunkter är klockan 12.00, den andra klockan 12.40.På lördagen (6.10) på scenen "Kirjakahvila" blir det en paneldiskussion om småförlag klockan 13.10 med Jukka Halme som ordförande och Jan Hlinovsky (Kirjava), Erkka Leppänen (Vaskikirjat) och Petteri Oja (Zum Teufel!); klockan 14.20 presenterar förlaget Turbators chef Harri Kumpulainen sitt förlag, med finns bl.a. författarna Boris Hurtta och Markku Soikkeli; klockan 14.40 intervjuas författaren J. Pekka Mäkelä av Jukka Halme om sin nya sf-roman Nedut; dagen avslutas klockan 17.10 med en paneldiskussion om fansin som dras av Anne Leinonen, i panelen sitter Juri Nummelin, Timo Ronkainen, Tero Ykspetäjä och eder chefred.

I mötesrum 1-2 anordnas klockan 14.00-14.45 ett seminarium om användningen av myter och sagor i dagens barn- och ungdomslitteratur. I diskussionen deltar författarna Ilkka Auer, Paula Havaste, Anu Holopainen, Jukka Laajarinne och Sari Peltoniemi.

Likaså på lördagen, men på "Anni Polva"-scenen blir det från och med klockan 15.00 en hel del program om japansk populärkultur, bl.a. manga; man kan alltså anta att science fiction och/eller fantasy kommer att åtminstone nämnas även här.

Lördagen avslutas i fantastikens tecken i pub Koulu klockan 19 och framåt. Alla är välkomna! På programmet står en frågesport, men mesta delen av kvällen kommer väl att gå till gemytliga diskussioner med andra science fiction- och fantasyfans. Pub/restaurang Koulu ligger i centrum av Åbo på Eriksgatan, ett stenkast från salutorget, bredvid saluhallen och mittemot Akademiska bokhandeln.På söndagen (7.10) klockan 15.00 framåt på "Ann Polva" blir det en repris av det japanska programblocket; klockan 14.40 finns det en liknande liten möjlighet till fantastik då Åbo serieförening presenterar den Åboländska seriescenenpå "Kirjakahvila"-scenen.Mässans hela program hittas (som pdf-dokument) på finska på Åbo Mässcentrums hemsidor.
« Senast ändrad: 5.10.2007 kl. 20.31 av Ben »