Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Science fictionförfattaren Doris Lessing fick årets littartur-Nobel  (läst 13169 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Årets Nobelpris i litteratur utdelades idag till den brittiska författaren Doris Lessing. Lessing är född 1919 och hennes första bok, The Grass is Singing, utgavs 1950. Hennes senaste bok The Cleft, utkom i år; hennes bibliografi omfattar till dags dato dryga 60 verk.

Lessing har alltså skrivit en hel del och bland hennes böcker finns även pur science fiction i form av den femdelade serien Canopus in Argos. Serien består av böckerna Shikasta : Re: Colonised Planet 5 (1979), The Marriages Between Zones Three, Four and Five (1980), The Sirian Experiments (1981), The Making of the Representative for Planet 8 (1982) och Documents Relating to the Sentimental Agents in the Volyen Empire (1983).
Även den nyaste boken The Cleft ser ut att vara fantastik: en berättelse om kön utgående från människosläktets urtid där det endast fanns kvinnor (se t.ex. HBL:s recension av boken).

En stor del av Lessings böcker finns översatta även till svenska och finska, bland dessa science fiction-serien Canopus in Argos, som på svenska hittas som Shikasta : Re: koloni 5 : personliga psykologiska historiska dokument i samband med besök av Johor (George Sherban) : 87:e sändebudet (klass 9) : de sista dagarnas period (Trevi, 1979), Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem : berättat av krönikörerna i zon tre (Trevi, 1980), Planeten Sirius' experiment : rapport från Ambien II (Trevi, 1981), Planet 8 : representanternas lärotid (Trevi, 1982) och
De känslosamma agenterna i imperiet Volyen (Trevi, 1984).


Själv läste jag Shikasta då den utgavs på finska 1982. Jag minns att jag tyckte att boken var oerhört långtråkig och ett ypperligt exempel på hur det blir då någon som inte har ett hum om science fiction försöker sig på att skriva en sf-roman utan att sätta sig in i genren. Dock finns det säkert fantastikfans som uppskattar även Shikasta och dess efterföljare, och visst skulle det vara intressant att testa hur mycket min egen smak har förändrats under åren och se hur Shikasta skulle te sig idag.

Varifrån kommer då rubriken på den här "nyhetsnotisen"? Visst skrev Lessing science fiction, men att kalla henne huvudsakligen för en science fictionförfattare är väl lite väl överdrivet? Jo, det kokade helt enkelt lite över i min skalle då jag såg på kvällens svenska nyheter där författaren Märta Tikkanen intervjuades. Så här gick det till:
Nyhetsuppläsaren intervjuar Tikkanen. I intervjun har det kommit fram att Lessing skrivit en hel del olika slags böcker, även science fiction. Intervjun lider mot sitt slut och som en av de sista frågorna undrar nyhetsläsaren hur det kommer sig att Lessing inte fick Nobelpriset tidigare.
Nyhetsuppläsaren: "Vad är det som gör att hon fick det här priset först nu?"
Märta Tikkanen: "Ja det kan man verkligen fråga sig, men jag tror nog att det har att göra med just det här att många inte riktigt begrep sig på hela den här utflykten i de högre rymderna och faktiskt då inte jag heller. Jag har inte läst de här böckerna."

Om man inte ens har läst böckerna i fråga kan man väl inte säga att man inte begrep sig på dem? Ursäkta nu bara, men det här låter i mina öron som värsta sortens kulturhögmod. Uih! min favoritförfattare har skrivit science fiction. Nej, det vill jag verkligen inte läsa, science fiction kan ju inte vara litteratur. Fy, usch! Om jag tittar bort så kanske den hemska sf-boken försvinner.

Nu tror jag inte att de här orden någonsin kommer att nå Märta Tikkanen, men det hindrar ju inte mig från att säga följande:
Ärade Märta Tikkanen, jag skulle rekommendera att ni tar av er de "höglitterära" skygglapparna och prövar modigt lite science fiction i något skede. Jag skulle inte rekommendera Doris Lessings Shikasta för er, men Ursula K. LeGuins The Left Hand of Darkness (på svenska som Mörkrets vänstra hand) kunde möjligen öppna era ögon till att se att även science fiction kan vara god och meningsfull litteratur.

För den som vill höra mer om Doris Lessing och fantastik kan jag rekommendera ett klick till YLE:s arkiv, där man hittar en intervju med Lessing från 1982. I intervjun berättar författaren bl.a. just som sina science fictionromaner.

Uppdaterade med info om The Cleft.
« Senast ändrad: 12.10.2007 kl. 09.18 av Ben »

Julle

 • Antal inlägg: 26
  • Månskensdans
En intressant sak, som jag hoppas få tid att skriva mer om senare, är att två av de största rikssvenska dagstidningarna – Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter – verkade känna sig en aning tagna på sängen, med tanke på att de mer eller mindre kapade (delvis genom att skriva om och delvis genom att helt enkelt använda sig av meningarna rakt av) sin rapportering de första timmarna från svenska Wikipedias dåvarande artikel. Bieffekt: hennes science fiction, som Svenska Dagbladet och Sydsvenskan som inte hade sneglat på Wikipedia inte nämnde alls, fick en någorlunda central roll. Det redigerades senare bort, men Jonas Thente ägnade det å andra sidan en helt egen text.
« Senast ändrad: 15.10.2007 kl. 02.05 av Julle »

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Tack för länken, det var en intressant kolumn som jag tror träffade rakt på sak!

Å andra sidan är ju inte Lessing den första litteraturnobelisten som skrivit fantastik. Jag har en lustig liten bok som heter The Complete Book of Science Fiction and Fantasy Lists av Maxim Jakubowski och Malcolm Edwards (Granada, 1983) som bland annat innehåller en lista över femton Nobelvinnare som även skrivit science fiction eller fantasy. Den listan tar upp Rudyard Kipling, Selma Lagerlöf, Maurice Maeterlinck, Anatole France, Wladislaw Reymont, George Bernard Shaw, Thomas Mann, Sinclair Lewis, Hermann Hesse, Bertrand Russell, Winston Churchill, John Steinbeck, Jean-Paul Startre, Harry Martinson och Isaac Bashevis Singer. Boken är som sagt från 1983, så idag kunde listan säkert förlängas med fler namn än endast Doris Lessing. Jag slängde ett snabbt öga på listan över alla litteraturnobelvinnare och utan att vara någon litterär expert som känner Nobelvinnarnas bibliografi utan och innan tror jag man kunde plocka med åtminstone Gabriel García Márquez och William Golding.

Julle

 • Antal inlägg: 26
  • Månskensdans
Självklart inte, men Lessing lär väl ha varit den första som uttryckligen har skrivit science fiction och inte någonting som man glatt kan sätta någon annan, mer accepterad, ickerealistisk etikett på.

Kennet

 • Enhörningsredaktör
 • *
 • Antal inlägg: 461
 • Science Fiction fan från Karis
  • Fantastix
Var på det lokala biblioteket på lördag med min dotter. Pratade en stund med föreståndaren  om Lessing och hennes böcker. Berättade om kommentaren som Märta Tikkanen sade om hennes science fiction böcker. Bibliotekarien blev överraskad av den och berättade att Lessings Science Fiction böcker lånas med konstanta mellanrum.

Håller helt med Jonas Thente och hoppas detta öppnar dörren för andra författare som skrivit fantastik. Jag tror nog det är svårare att skriva högklassig fantastik än att skriva någon Sofias egen bok. (som jag verkligen försökt läsa men aldrig kommit längre än 50-tal sidor). Till motsats som en viss författare.
Reality of life is for people who cant handle Science fiction