Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Finlandssvensk författare fick fantasyföreningen Catahyas novellpris  (läst 12255 gånger)

Ben

  • Administrator
  • *
  • Antal inlägg: 1 371
Sverige, och det svenska språkområdet överlag, har saknat ett årligt fantastiknovellpris i stil med vårt finländska Atoroxpris (som åtminstone i teorin nog kan gå till en finlandssvensk novell) eller de mer internationella Hugo- och Nebulaprisen. Nu har  detta problem dock åtgärdats då den rikssvenska fantasyföreningen Catahya börjat utdela ett årligt novellpris för fantastiknoveller. Den första prisutdelningen har nu skett och priset  för bästa svenska fantastiknovell publicerad 2006 gick till ingen annan än den finlandssvenska författaren Yvonne Hoffman för hennes novell Gården som publicerats i novellsamlingen Pojken i dimman och andra skymningsberättelser.

Nedan förljer Johan Anglemarks notis om priset som det publicerades på Fanspan:

Citera
Fantasyföreningen Catahyas novellpris för 2006

Föreningen Catahyas pris för bästa svenskspråkiga novell med motiv hämtat ur den fantastiska litteraturen (skräck, fantasy, science fiction) tilldelas för år 2006 den finlandssvenska författaren Yvonne Hoffman för novellen "Gården", publicerad i novellsamlingen Pojken i dimman och andra skymningsberättelser, Schildts förlag. Prissumman är 1.000 kr.

Den prisvinnande novellen är en skickligt utförd klassisk skräckberättelse som gradvis griper tag i läsaren och inte släpper taget förrän efter sista ordet. Den kombinerar på ett suggestivt sätt äldre tiders skräcklitteratur och skepparskrönan, med fin lokalfärg från den finländska landsbygden.

Yvonne Hoffman är född 1941 i Helsingfors, men sedan 1970 bosatt i Österbotten. Hon skriver framför allt för barn och ungdom men har även ett par allåldersböcker bakom sig, varav novellsamlingen med den prisvinnande "Gården" är en. Hon är till yrket akademiker, fil.mag. i nordiska språk och franska, och har skrivit litteraturkritik sedan 60-talet.

Hoffman har också skrivit och redigerat läroböcker för låg- och mellanstadiet samt skrivit dramatik för barn och ungdomar. Hon tilldelades Hugo Bergroth-priset 1999 och finska statens litteraturpris för barn- och ungdomskultur 2003.

Juryn för Catahyas novellpris bestod i år av Johan Anglemark, Mats Nordström och Maria Nygård. Mera information om priset hittar du på Catahyas webb.


Julle

  • Antal inlägg: 26
    • Månskensdans
För övrigt har nog Enhörningen haft en del att göra med hur priset ser ut. Dels genom att göra mig medveten om Atoroxpriset, som var en av inspirationskällorna till Catahyas novellpris, och dels genom att påminna om den finlandssvenska fantastiken så att betoningen låg på språk snarare än medborgarskap eller annat dumt.