Nyheter: Vill du registrera dig på Enhörningens forum?

Klicka här för att läsa hur det går till.

Författare Ämne: Enhörningen nr 12  (läst 15414 gånger)

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
Enhörningen nr 12
« skrivet: 19.10.2007 kl. 15.19 »
Det nyaste numret av Enhörningens pappersupplaga är på väg. Enhörningen nr 12 är som bäst i tryck och borde vara färdig 25.10.

Tidningens fem noveller utgörs av  två finlandssvenska, en finländsk en rikssvensk och ett kanadensiskt/amerikanskt/brittiskt alster.

Numrets finlandssvenska novellister är debutanten Marcus Rosenlund och den gamle vargen Petri Salin.

Marcus Rosenlunds första science fictionnovell är en mycket stark debut som lovar gått för den finlandssvenska fantastikens framtid. Varde mörker är hård naturvetenskaplig science fiction med starka moralfilosofiska toner.

Petri Salin är en gammal bekant för Enhörningens läsare. Han rör sig suveränt över hela det litterära fältet och Enhörningen har tidigare publicerat såväl science fiction som fantasy av honom (plus en massa mycket insiktsfulla och intressanta recensioner). Den här gången rör sig Salin på det mer skräckinjagande psykologiska planet med novellen AY0938.

På den finska sidan presenterar Enhörningen Atorox-vinnaren, Finlandiakandidaten, miljö- och u-landsaktivisten Risto Isomäki. Hans ekologiska science fictionnovell Puu fick priset som bästa finländska fantastiknovell år 1992 och novellen presenteras nu för den svenska läsarskaran i en översättning av Camilla Lumme som Trädet. Mer Isomäki blir det i Petri Salins långa recension av den finska romanen Sarasvatin hiekkaa, som var nominerad för Finlandiapriset år 2005.

Enhörningen nr 12 har två utländska noveller som knappt kunde vara mer olika: en kort godbit som lutar åt fantasyhållet samt en lång science fictionaktig sak som borde falla åtminstone datanördarna på läppen.

Johan Jönsson står bakom den korta novellen Spegelmästaren.  Johan är aktiv på många håll inom rikssvensk fandom (bl.a. genom nättidskriften Vetsaga och Sveriges största fantasyförening Catahya). Enhörningsläsarna har tidigare fått bekanta sig med Johans skönlitterära verk genom hans drapor, den här gången blir det en kort novell om speglar och saknad.

Den kanadensiskfödde men för närvarande i Storbritannien boende Cory Doctorow är känd som en ivrig förespråkare av liberalare upphovsrättslagstiftning. Alla hans fantastikromaner har publicerats gratis på webben samtidigt som de tryckta böckerna kommit ut i bokhandlarna. Det känns som en ekvation som inte kan fungera, men det gör den, och sedan början av 2006 är Doctorow författare på heltid.

Novellen Ägd! leker med tanken att kunna "logga in" på hjärnan och komma åt det autonoma nervsystemet. Berätteslen är genomsyrad av en härlig "nördighet" som gör texten till ett uppfriskande dopp i hackarnas värld, ett dopp som man deifinitivt kan njuta av även utan att vara datorintresserad.

Ägd! är översatt av Johan Anglemark och som det är kutym med Doctorows texter kommer även den översättningen att snart finnas tillgänglig gratis på webben genom en s.k. "creative commons"-licens.

Enhörningen är stolt över att få vara det första mediet som publicerar Doctorow i svensk översättning, speciellt som Doctorow kommer att vara hedersgäst på Swecon 2008.


Förutom ovanstående noveller upptas Enhörningens 52 sidor av recensioner. Sofia Sjö har bekantat sig med Hugo- och Nebulavinnarna från 2006 och ger alltså sin åsikt om verk av Peter S. Beagle, Carol Emshwiller, Joe Haldeman, David Levine, Kelly Link, Connie Willis och Robert Charles Wilson.

I lvrigt upptas recensionsavdelningen av Petri Salin som läst två svenska novellsamlingar: Ahrvid Engholms Mord på månen och Dénis Lindbohms Världar runt hörnet; Måns Broo som berättar om Erik Granströms superba fantasyroman Svavelvinter samt Jan Ray som recenserar klassikern Lilith av "den moderna fantasyns fader" George MacDonald.


Femtiotvå sidor fullpackade med intressant läsning alltså. Är du inte prenumerant är det bara att klicka fram till Enhörningens prenumerationsblankett eller alternativt besöka de finlandssvenska tidskrifternas avdelning (6 E 17) på bokmässan i Helsingfors.

Prenumeranterna kommer att få sin tidning per post i början av november (tyvärr kommer jag inte att ha möjlighet att posta tidningarna före bokmässan), men det går naturligtvis utmärkt att hämta sitt ex på bomässan om man har tänkt besöka den.


« Senast ändrad: 25.10.2007 kl. 23.07 av Ben »

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Enhörningen nr 12
« Svar #1 skrivet: 1.11.2007 kl. 10.42 »
Enhörningen nr 12 är nu postad till prenumeranterna. Kuverten gick ut som 2-klass post, så jag gissar att de når fram under nästa vecka här i Finland. Till Sverige, Norge, Danmark och Frankrike kan det ta lite längre, men nog borde alla ha fått sina 'hörningar  under vecka 46.

Ben

 • Administrator
 • *
 • Antal inlägg: 1 371
SV: Enhörningen nr 12
« Svar #2 skrivet: 6.11.2007 kl. 09.17 »
Enhörningen nr 12 tycks ha hittat fram till prenumeranterna, åtminstone här i Åbotrakten, idag (6.11).

Rapporter från annanstans i Finland och utomlands tas emot med tacksamhet.  8)

Julle

 • Antal inlägg: 26
  • Månskensdans
SV: Enhörningen nr 12
« Svar #3 skrivet: 12.11.2007 kl. 15.04 »
Jag fick mina exemplar idag.

Bibbatanten

 • Antal inlägg: 1
SV: Enhörningen nr 12
« Svar #4 skrivet: 14.11.2007 kl. 00.31 »
Idag anlände den till København!  :D

Julle

 • Antal inlägg: 26
  • Månskensdans
SV: Enhörningen nr 12
« Svar #5 skrivet: 14.11.2007 kl. 03.44 »
Det kändes inte riktigt lämpligt att recensera det senaste numret i Catahya, med tanke på att jag medverkar med en novell, men jag slängde i alla fall ihop ett ganska långt inlägg om Enhörningen 12 på Ampersand.